Pastarasis plinta tarp priklausomų asmenų. Savo ruožtu jaunimas festivaliuose ar klubuose „iškritinėja“ nuo kitokių medžiagų.

Karfentanilis, pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) Narkotikų ir jų prekursorių kontrolės skyriaus patarėjos Rasos Povilanskienės, yra vyraujantis sintetinis opioidas Lietuvoje, kuris iš nelegalios rinkos stumia heroiną.

„Heroino Lietuvoje beveik nebeliko. Kiek girdėjau iš policijos pareigūnų, heroinas dar aptinkamas Klaipėdoje, bet Vilniuje jo praktiškai neliko“, – teigė R. Povilanskienė ir papasakojo šiek tiek daugiau apie karfentanilį.

Realiai tai – veterinarinis vaistas, naudojamas stambiems žinduoliams, pavyzdžiui, drambliams raminti ir migdyti.

„Reikėtų įsivaizduoti karfentanilio dozę drambliui: vienos dramblio dozės užtektų maždaug 80-čiai suaugusių žmonių“, – pridūrė patarėja.

Taigi, tai – itin stipri medžiaga.

„Jeigu lyginsime su morfinu, heroinas būtų maždaug 2 kartus stipresnis už morfiną. Fentanilis, kuris irgi Lietuvoje naudojamas kaip vaistas, kaip analgetikas, už morfiną yra stipresnis maždaug 100 kartų, o karfentanilis už morfiną yra stipresnis maždaug 10 tūkst. kartų. Tai yra labai stipri medžiaga <...>, dėl to ir perdozavimo rizika labai didelė, ir, jeigu rinkoje atsiranda grynesnė medžiaga, galimos mirtys“, – pažymėjo R. Povilanskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)