R. Karbauskis ketvirtadienį feisbuke pasidalino savo ir Pijų seriale vaidinusio aktoriaus Aurimo Žvinio nuotraukomis iš asmeninio archyvo, ir pasiūlė surasti dešimt panašumų.

„A. Žvinio fotografija, daryta savaitė iki atrankos į Naisių vasaros serialą ( iš Aurimo Žvynio asmeninio foto archyvo ). Raskite dešimt panašumų... Yra žmonių, kuriems tai labai svarbu..“, – rašė R. Karbauskis.

Penktadienį į diskusiją įsijungė ir A. Širinskienė.

„Naisių vasara. Tikriausiai toks užrašas turės atsirasti Naisiuose vasaros metu po VRK sprendimo“, – rašė A. Širinskienė.

Siūlo pasiklausyti ir dainų

Parlamentarę nustebino VRK Darbo grupės išvados.

„Darbo grupės išvados – stebina ir vertos būti pacituotos. Pasak darbo grupės, serialo „Naisių vasara“ Genutė LVŽS reklamavo tokiais žodžiais: „Ir kas svarbiausia – tai kad niekas nepadeda: nei čia kokie gydymai, nei kalbos – niekas. Aš nežinau, man tiesiog jau rankos svyra. Nežinau... kai sūnus šitaip save žudo“; nuo jos ne ką daugiau atsiliko Jurga: „Giedrius, taigi alkoholikas jis ten, Genutė vargsta su juo labai“ taip pat siūloma pripažinti neteisėta politine reklama“, – citavo A. Širinskienė.

Ji taip pat pacitavo politine reklama pripažinti siūlomą tokią herojaus frazę: „Redakcijoje gavau labai svarbią užduotį – parašyti straipsnį apie alkoholizmą, ir tai Lietuvai yra tikrai labai aktuali tema, nesinori jo taip atmestinai“.

„LVŽS neteisėta politine reklama taps ir Pijaus žodžiai: „Giedriau, tu žinai, kad bendrovės kieme neblaiviam būti negalima. Dėl tavo paties saugumo: pats susižeisi ir kitus sužeisi“; bei Rapolo pasiguodimas „Tu įsivaizduoji, kokios eilės pas tuos psichologus, net pas privatų psichologą. Pats susimoki, ir turi laukti, laukti. Lauki, lauki, kol vėl pradedi gerti“, – stebėjosi A. Širinskienė.

Be kitų epizodų parlamentarą nustebino ir argumentai dėl azartinių lošimų.

„Sakinys, kur Pijus pykstasi su Kaziu, kuris paėmė paskolą namui įsigyti, bet namą pralošė: „Jokio namo nėra. Paskola yra, namo nėra. <...> Aš pralošiau, pralošiau savo ir Jurgos namus“ yra, pasak VRK darbo grupės, LVŽS politinė reklama. Kaip ir sakinys: „Lošimas – tai tokia pati priklausomybė, kaip ir visos kitos.“ Motyvas tas pats – apie lošimus buvo kalbama ir LVŽS rinkimų programoje“, – rašė A. Širinskienė.

Ji rašė, kad praėjusios kadencijos VRK darbo grupė, kur, pasak buvusio pirmininko Z. Vaigausko, „entuziastingai buvo tiriama ir manoma, kad kažką ras“, 2016 m. seriale tokios politinės reklamos nerado.

„Tad panašu, kad naujoji VRK tyrė kur kas entuziastingiau ir rado, ką ir reikėjo rasti. Na ką gi, manau, kad po kito antradienio teks paprašyti VRK įvertinti Jungtinių Tautų Pasaulio sveikatos organizacijos Tarptautinį ligų klasifikatorių – ir ten yra įvardinta, kad egzistuoja priklausomybė nuo azartinių žaidimų, o tai jau pavojingai sutampa su LVŽS rinkimų programa“, – rašė A. Širinskienė.

Pasak jos, TS-LKD rinkimų programoje taip pat gausu kovos su alkoholizmu priemonių, tad tikriausiai teks klausti, ar „Naisių vasara“ nereklamuoja, pavyzdžiui, politiko Antano Matulo. „Yra ir pastarojo panašumas su žiniuoniu“, – rašė A. Širinskienė.

Ji rašė, kad ir seriale „Giminės“ buvo herojus, kuris mėgo papolitikuoti.

„O VRK, pasipraktikavusi vieno serialo žiūrėjime, per vasarą spės peržiūrėti ir kitą – vis laikas paplūdimyje eis greičiau. Dar yra viena daina su žodžiais „skinsiu raudoną rožę“ ir kita daina „kregždutės kregždutės dangaus gyvos žirklės“. Gal taip pat kartais jas kas nors 18 mėn iki rinkimų klausėsi? Blogai – tada, sekant geriausiomis VRK tradicijomis, tas dainas reikėtų kaip draudžiamą paslėptą politinę reklamą vertinti, nes asociacijos kyla, o ir rinkėjai tuos 18 mėn. tekstus atsimena“, – rašė A. Širinskienė.

Serialą „Naisių vasara“ tyrusi Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbo grupė siūlo atskirus serialo „Naisių vasara“ epizodus, bet ne visą serialą, pripažinti politine reklama.

Plačiau su darbo grupės argumentais galima susipažinti čia.