Ironiška, kad ši filmo ištrauka prisiminta iškilus klausimams dėl valstiečių žaliųjų lyderio Ramūno Karbauskio valdomam „Agrokoncernui“ priklausančių žemių. R. Karbauskis buvo vienas iš šio šalies televizijose rodyto filmo scenarijaus autorių.

Kaip matyti filmo ištraukoje, pas bendrovės vadovą Pijų atėjęs darbuotojas Giedrius paskelbia negrįšiantis dirbti į bendrovę – sako dirbsiantis savo žemę, norintis būti pats sau ponas. Tačiau Pijus pataria nejuokinti su tokiais pareiškimais ir aiškina, kad jei nori dirbti, gali eiti dirbti į bendrovę. Ten, sako jis, „duonai, sviestui“ tikrai užsidirbsi.

„Ūkininkauti, patikėk manimi, ne tokie ūkininkai bandė“, – sako Pijus. Darbuotojas neatlyžta ir prašo grąžinti jo tėvui priklausančią, tačiau bendrovės nuomojamą žemę.

„Tu nuomos sutartį bent jaus skaitei? Tai va, paskaityk gerai, neapytiksliai, įsigilink, kas ten parašyta. Tu negali nutraukti sutarties – yra terminai, yra įsipareigojimai, be to, yra ir baudos už pirmalaikį nutraukimą“, – sako Pijus.

Pijus aiškina, kad žemėje dabar pasėti bendrovės pasėliai, taigi žemę bus galima pasiimti nuėmus derlių. „Dabar, nepyk, tikrai neduosiu“, – kartoja bendrovės vadovas.

„Bet aš esu teisėtas žemės paveldėtojas, tai ką, man dabar reikės visus metus laiko laukti, kol tu nusiimsi savo derlių, ane? Bet man žemę reikia dirbti dabar“, – pyksta Giedrius.

Tačiau Pijus neperkalbamas – žemės negrąžins. Mat, sako jis, yra ne tik teisinė, bet ir žmogiškoji pusė. „Tai, kad negrąžinu, yra tavo paties labui ir tu dar man už tai padėkosi. Netikiu, netikiu, kad tu būsi ūkininkas. Be to, ir motina prašė negrąžinti“, – pokalbį baigia Pijus, dėl tėvo žemės patariantis Giedriui eiti į teismą.

G. Landsbergis: taip vyksta žemės atėmimas iš ūkininkų

Minėta ištrauka pirmadienį pasidalijo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Jei kas nesupratote, kaip vyksta žemės atėmimas iš ūkininkų, Ramūnas pats tai atvaizdavo pigiausiame Lietuvoje seriale „Naisių vasara“. Trumpas reziumė –
1. ŽŪ bendrovė pasirašo sutartį su tėvu – ūkininku.
2. Sūnui – ūkininkui paprašius ją nutraukti, siunti jį Naisiuosna.
3. Priverti sūnų dirbti prie bendrovės traktorių.
4. Profit. Ne, rimtai, visai pelningas užsiėmimas.
Aš nenustebsiu, jei pamatę šią patyčią, Žemės reikalų komiteto pirmininkas ir ŽŪ ministras nufilmuos savo serialą „Prieš patyčias, už Naisius“, – feisbuke parašė G. Landsbergis.

Serialo ištrauką pasižiūrėti galite čia.