„Mes kraujo iš viso netiekiame, kadangi vos prasidėjus karui, pradėjome bendrauti su Ukrainos transplantacijų koordinavimo tarnybos direktoriumi, (...) kuris užtikrino, kad kraujo nereikia, ir sakė, kad turbūt ir nereikės – taip ir išsipildė“, – Eltai sakė NKC direktorius.

„Ukrainiečiai yra didelė tauta, todėl ir kraujo donorų yra pakankamai. Karo fronte netgi yra įrengti mobilūs kraujo surinkimo centrai slėptuvėse. Ir krauju jie apsirūpina“, – patikino D. Gutauskas.

Jis neslepia, kad tiekti Ukrainai kraują centras yra pasiruošęs, tam pasiruošę ir Lietuvos gyventojai.

„Kraujo mes niekada ir nesiuntėme, nors buvome pasiruošę. Ir jautėme, iš tikrųjų, Lietuvoje tokį pakilimą – tik prasidėjo karas, užplūdo mūsų kraujo centrus žmonės ir norėjo aukoti kraują Ukrainai, bet mes sakėme, kad jeigu reiks, mes tą kraują naudosime ir Ukrainai, bet šiaip nevešime“, – pasakojo NKC direktorius.

D. Gutausko teigimu, ukrainiečiai karo metu susiduria su logistine problema – kartais donuoto kraujo neįmanoma pristatyti dėl pavojingumo.

„Su logistika yra ganėtinai blogai, kartais kraują surenka, bet negali pristatyti į fronto liniją, kadangi tiesiog arba pataiko rusų raketos, arba būna per daug pavojinga važiuoti. Kai akivaizdu, kad prarastos bus gyvybės ir automobilis“, – teigė jis.

Parama teikiama kraujo maišeliais

D. Gutauskas pažymėjo, kad nuo pat invazijos į Ukrainą pradžios ukrainiečiams ėmė trūkti kraujo maišelių. Praėjus porai mėnesių nuo invazijos, NKC išsiuntė apie 3 tūkst. kraujo maišelių.
„Bet ėmė trukti tuoj po karo (pradžios – ELTA) vienkartinių priemonių ir ypač kraujo maišelių. Tai mes po karo pradžios praėjus porai mėnesių jiems išsiuntėme siuntą, tai buvo už 30 tūkstančių eurų. Aš dabar tiksliai neprisimenu, kiek ten tų vienetų gavosi, kokie, turbūt, 3 tūkstančiai maišelių. Juos išsiuntėme karo medicinos tarnybai“, – nurodė NKC direktorius.

Šiais metais kraujo centras už 50 tūkst. eurų įsigijo 6240 kraujo maišelių ir juos savo transportu išvežė į Ukrainą. Taip pat šiuo metu yra paskelbta akcija, kurios metu Lietuvos gyventojai gali aukoti pinigus kraujo maišelių pirkimui. Pasak D. Gutausko, planuojama nupirkti dar 25 tūkstančius.

„Mes už savo 50 tūkstančius nupirkome 6240 maišelių ir išvežėm. Tokį greitą pirkimą padarėme, nes jiems trūksta, tai negalime laukti ilgai. O dabar esame paskelbę akciją, ir tikimės nupirkti dar 25 tūkstančius maišelių iki balandžio vidurio. Ir tuomet jau didesnė siunta mūsų pajudės“, – sakė D. Gutauskas.

„Kadangi yra didelės problemos su logistika, tai vežė mūsų vairuotojai su mūsų transportu. Ir tą darysime ir vėliau. Pristatome ne į bendrus logistikos sandėlius Ukrainoje, kur ten, žinote, viskas gali ir pasimesti, o mes vežame tiesiai transplantacijų koordinavimo tarnybai, kur maišeliai tiesiai siunčiami arba į frontą, arba naudojami kituose kraujo centruose“, – paaiškino NKC vadovas.

Balandžio gale planuojama pristatyti ir okliuzinius tvarsčius

D. Gutauskas nurodė, kad šiuo metu kraujo centras perka ir balandžio mėnesio gale planuoja į Ukrainą nuvežti okliuzinius tvarsčius. Jie, pasak D. Gutausko, naudojami karo fronte – sustabdyti pašauto ar padurto žmogaus kraujavimui.

„Šiuo metu perkame okliuzinių tvarsčių už 50 tūkstančių eurų Ukrainos kariuomenei. Okliuziniai tvarsčiai praktiškai nenaudojami civiliniame gyvenime, jie yra skirti uždaryti šautinėms arba durtinėms žaizdoms. Vienas tvarstis klijuojasi ten, kur kulka pataikė, o kitas ten, kur išėjo. Ir labai efektyviai yra stabdomas kraujavimas, žmogus dar gyvas yra pristatomas į ligoninę. Trumpam laikui, bet kad žmogus nenukraujuotų ir nenumirtų pakeliui“, – aiškino NKC vadovas.

„Tie tvarsčiai yra ganėtinai brangūs ir jų, pavyzdžiui, Lietuvoje net nebuvo tiekėjų, Amerikos yra gamintojas. Tai va, nupirksime už 50 tūkstančių ir pristatysim jiems irgi, manau, į balandžio galą. Tai jau čia bus ne transplantacijoms, o, kaip sakiau, tiesiai kariuomenei“, – teigė D. Gutauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją