„Mūsų tikslas – ne tas, kad žmonės ateitų pasitikrinti jėgų, kaip moka rašyti. Mūsų tikslas, kad žmonės ateitų kaip į kalbos palaikymo šventę. Minėta šventė labai svarbi šiais globalizacijos laikais, kai mūsų kalboje atsiranda vis daugiau svetimžodžių“, - DELFI sakė viena diktanto organizatorių Dalia Jankaitytė.

Kasmet diktanto entuziastų skaičius didėja. Jei pernai Nacionalinį diktantą rašė apie 3000 dalyvių, tai šįmet savivaldybėms jau išdalyta apie penki tūkstančiai specialiai diktantui paruoštų vokų ir lapų.

JAV lietuviai nemiegos

D. Jankaitytė pasakojo, kad šįmet ypač jaučiamas užsienio lietuvių aktyvumas. Užsienyje diktantas bus rašomas trečiąkart. Šįmet visi užsienio lietuviai pasiryžę diktantą rašyti Lietuvos laiku. Čikagoje tuomet bus trečia valanda po vidurnakčio, Vašingtone – 4 valanda ryto.

Anot pašnekovės, tartasi, ką daryti, jog naktį žmonės nebūtų verčiami iš lovos ir neturėtų kažkur važiuoti. Galiausiai sutarta, kad užsienio lietuviai rinksis 11-12 val. vakaro ir surengs tautinę šventę – atsineš lietuviškų užkandžių, kepinių. Jiems patarta pasiimti lietuvių rašybos žodynus, lietuviškų dainų tekstų.

„Taigi žmonės už Atlanto naktinės ir lauks tos minutės, kad galėtų visi vienu metu rašyti lietuvišką žodį. Tai, manau, pats gražiausias momentas, žinių patikrinimas – antroje vietoje“, - kalbėjo D. Jankaitytė.

Kuo pakeisti „ups“ ir „vau“?

Diktanto teksto autoriaus D. Jankaitytė neišduoda, tačiau užsimena, kad tai bus maža staigmena. Priešingai nei ankstesniais metais, diktantą skaitys ne diktorius Juozas Šalkauskas, bet Lietuvos radijo laidos „Tetos Betos viktorina“ vedėja Bernadeta Lukošiūtė. Daugeliui jis geriau žinoma Tetos Betos vardu.

Diktantas bus skaitomas per Lietuvos radiją ir antrąjį Lietuvos televizijos kanalą.

Jei pernai diktanto rašytojai rinko gražiausią lietuvišką žodį, tai šįmet visi dalyviai galės rinkti smagiausią lietuvišką ištiktuką. D. Jankaitytės teigimu, gražūs lietuviški ištiktukai išstumti angliškų „ups“ ir „vau“, tad rengėjai nori, jog eidami į diktantą žmonės knygose ir žodynuose pasiieškotų lietuviškų ištiktukų. Toks yra, pavyzdžiui, „vargu bau“.

Šiemet rašyti Nacionalinį diktantą galės ir moksleiviai - ankstesniais metais to daryti jiems nebuvo leidžiama. Diktantą rašę moksleiviai bus vertinami atskirai nuo kitų Nacionalinio diktanto dalyvių, norint patekti į finalą jiems bus keliami aukštesni reikalavimai. Mat, aiškina organizatoriai, jie mokosi rašyti kasdien, kai kiti tokių galimybių neturi.

Kaip ir anksčiau, konkurse negalės dalyvauti lituanistai.

Raštingiausių laukia prizai

Kad diktantas būtų rašomas ant savaiminio kopijavimo popieriaus, pasirūpino Nacionalinio diktanto globėja įmonė „ARX Baltica“. Rašiusiems diktantą liks jų rašto kopija. Kai originalus diktanto tekstas bus paskelbtas sausio 28 d. interneto svetainėje www.atgimimas.lt, jie galės pasitikrinti, ar nepadarė klaidų.

Šiuo metu paruošta 5000 specialių lapų, tačiau jei jų pristigtų, bus galima rašyti ant paprato balto popieriaus lapo.

Diktantą vertins apie 12 profesionalių lietuvių kalbos pedagogų. Diktantai bus pradėti taisyti vasario 14 dieną, kai, tikimasi, diplomatiniu paštu Lietuvą pasieks diktantai iš užsienio. Tuo tarpu Lietuvoje rašytus diktantus surinks ir į Vilnių pristatys „Lietuvos paštas“.

Jeigu diktanto nerašys trigubai daugiau žmonių nei būdavo iki šiol, juos tikimasi ištaisyti per 2 dienas. Po vasario 16 d. jau turėtų būti aišku, kas pateko į vasario 28 d. rengiamą finalą. Numatoma, kad finalistų bus apie 100 .

Kaip ir kiekvienais metais, Nacionalinį diktantą bus galima rašyti visose Lietuvos savivaldybėse ir Lietuvos atstovybėse užsienyje. Tuo pasirūpino Savivaldybių asociacija ir Užsienio reikalų ministerija. „Savivaldybėse, kuriose darbuotojai serga šia idėja, visada susirenka labai daug rašančių. Kiti, apsiribojantys pranešimu interneto svetainėse, atitinkamai sulaukia mažiau dalyvaujančių“, - sakė D. Jankaitytė.

Rašingiausias diktanto dalyvis bus apdovanotas Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtu prizu – Visuotinės lietuvių enciklopedijos prenumerata. Raštingiausiam moksleiviui atiteks knygynų tinklo „Pegasas“ įsteigtas prizas - albumas „Lietuva. 101 įdomiausia vieta“. Po pirmojo turo bus renkamas ir raštingiausias užsienyje diktantą rašęs pilietis.

Nacionalinio diktanto sumanytojas - politikos savaitraštis „Atgimimas“, konkursą rengiantis drauge su partneriais – Lietuvos nacionaliniu radiju ir televizija, Valstybine lietuvių kalbos komisija, Savivaldybių asociacija, „Lietuvos paštu“, Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutu, Pedagogų profesinės raidos centru ir Užsienio reikalų ministerija.