Todėl ji gali pasirinkti – prašyti politinio prieglobsčio Amerikoje ar keliauti į kitą pasaulio kraštą - praneša Lietuvos ryto televizija. Venckienės frakcijos kolegos prasitarė, kad parlamentarė linkusi pasilikti Jungtinėse Valstijose. Tai patvirtino ir „Drąsos kelio“ frakcijos narys Valdas Vasiliauskas, esą, tai būtų logiškas sprendimas ir tam, anot politiko, jau ruošiami dokumentai.

Seimo Teisės komiteto nariai abejoja, ar Venckienės argumentai dėl prieglobsčio įtikins Amerikos teismą.

„Bet čia klausimas dėl ko prašai. Ar dėl to, kad vejasi paskui kriminaliniai persekiojimai, ar kažkokios totalitarinės valstybės persekiojimai opozicijos. Lietuva demokratinė valstybė, ES, NATO narė, partnerė su JAV, būtų įdomu pažiūrėt kaip parlamento narys pats prašosi politinio prieglobsčio draugiškoj valstybėj, na tiesiog įdomu būtų pastebėti tą procesą ir visai nesunkiai galėčiau prognozuoti rezultatą.“ - situaciją vertina Seimo Teisės komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras.

Jeigu Amerika Venckienės pagalbos šauksmo neišgirstų, teisėsaugos vengiančiai parlamentarei tektų rinktis kitą šalį. Jeigu tai būtų Europos Sąjungos narė, Lietuvos teisėsauga pasiekti Venckienę galėtų greičiau ir paprasčiau. Tačiau Seimo liberalai siūlo nebelaukti, ką darys Venckienė ar ją apklausti norintys prokurorai, ir kuo greičiau pradėti apkaltos procesą. Šiai procedūrai jie surinko rekalingus parlamentarų parašus.

„Na pirmiausia labai paradoksaliai skamba, kad Lietuvos Seimo narys svarsto, kurioj šaly gyventi, išskyrus Lietuvą. Iš tikrųjų tai yra visiškai tarpusavy neusiję dalykai. Apkalta Venckienei yra inicijuojama dėl to, kad ji daugiau kaip 7 mėnesius nesilanko savo darbovietėj Seime, neatlieka savo kaip Seimo nario konstitucinių pareigų, yra praleidusi daugiau kaip 50 iš eilės posėdžių be pateisinamos priežasties ir iš tikrųjų apkaltos motyvai yra šitie. Neini į darbą, tai būk geras, padėk mandatą, užleisk kitam.“ - piktinosi liberalas Eligijus Masiulis.

Jis stebisi Seimo pirmininkės ir kai kurių valdančiųjų noru neskubinti apkaltos procesu ir teigia, kad jei N. Venckienė netektų parlamentarės mandato, jos šansai gauti prieglobstį Amerikoje dar labiau sumažėtų.

„Visgi išliekant jai Seimo nare, turint Seimo nario statusą, aišku būtų lengviau įrodinėti JAV ar Didžiosios Britanijos ar kažkokios kitos valstybės teisme, kad iš tikrųjų ją kažkas čia bando persekioti politiškai, nes jinai yra Lietuvos parlamentarė. Tai mano galva, netekus Seimo nario mandato, sumažėtų jos argumentai, kodėl čia šita byla yra politinė.“ - teigė E. Masiulis.

Policija yra paskelbusi 6 nusikaltimais įtariamos Venckienės paiešką, tačiau, šaltinių teigimu, ji nevaržomai keliauja. Parlamentarė buvo išvykusi į Vokietiją, vėliau grįžo į Ameriką, kad šioje šalyje galėtų be vizos būti dar 90 dienų. Policijos teigimu, paieška nėra skirta suėmimui, o tik jos buvimo vietos nustatytmui, todėl Venckienė gali laisvai keliauti.