Pareigūnai į problemas reaguoja

Nors Kaune gyvenantys žmonės nuolat pabrėžia, jog gatvėse bei daugiabučių kiemuose vaikšto apsvaigę žmonės, vyksta konfliktai, o teisėsauga nebegeba su tuo susitvarkyti, pasak R. Požėlos, dalis visuomenės visoje šioje mato tik vieną medalio pusę.

„Iš tikrųjų, mes neneigiame, kad ta problema egzistuoja, bet tai yra globali problema ir problema be sienų. Tikrai tas kryptingas darbas vyksta, tie asmenys, kurie, kaip sakoma, vaikšto apsvaigę – jie yra bausti, perbausti, teisti, perteisti ir dėl to, kad jie vėl toliau vaikšto, galbūt klausimai yra dėl galiojančių tvarkų, dėl sankcijų, dėl atsakomybės griežtumo. Čia – kiti klausimai“, – teigė jis.

Renatas Požėla

Tačiau, panašu, kad žmonės jaučiasi vis labiau nesaugūs.

„Per šių metų septynis mėnesius Lietuvos policija, vien tik mūsų teritorinės įstaigos yra pradėjusios apie 400 ikiteisminių tyrimų, tai yra 60 teisminių tyrimų daugiau negu praėjusiais metais, tai tikrai matome, kad problema yra globali. Neseniai girdėjome, kad Ispanijos teisėsauga konfiskavo 10 tonų kokaino, tai tikrai atviros sienos šiandien mums yra didelė pagalba keliaujant, bet, tuo pačiu metu, ji sukuria problemas. Tikria labai aiškus yra prioritetas ir artimiausiomis dienomis , artimiausiomis savaitėmis policija pristatys tam tikrą socialinę kampaniją, kuri nukreipta prieš narkotikų vartojimą, apjungėme jėgas su savivaldybėmis, taip pat Lietuvos policija išplatino savo patarimus mokykloms, kaip reikia saugotis nuo šito blogio“, – teigė R. Požėla.

Anot jo, tai yra visos mūsų visuomenės problema.

„Tikrai visi vienodai matome tą patį vaizdą, kad problema egzistuoja, tačiau tikrai nenorėčiau pritarti tam, kad niekas nieko nedaro“, – tikino jis.

Ar grįžta gaujų karai?

Penktadienio popietę Kauno centre įvyko gaujų konfliktas. Visuomenė spėlioja, kuo nepasidalino grupuotės, o tuo tarpu Lietuvos policijos generalinis komisaras dalijasi savo įžvalgomis.

„Kad narkotikai yra viena iš pelningiausių organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklų – tai yra faktas, bet, vėlgi, tai nėra vien tik lietuviškas fenomenas, kalbant apie neteisėtą narkotinių medžiagų apyvartą. Bendrai kalbant, tas pasakymas, kad kažkas, kažkur grįžta – tikrai niekas negrįžta ir aš tą patį noriu dabar pasakyti, ką sakiau penktadienį – mes tai vertiname kaip vienetinį atvejį, kurio jau tikrai daug metų nebuvo nutikę – tas brutalumas, akiplėšiškumas, viduryje baltos dienos, Kauno centre. Šitas išpuolis buvo orientuotas į tam tikrus asmenis ir tikrai aš noriu paneigti portalų rėkiančias antraštes, kad buvo mušami niekuo dėti žmonės, pašaliniai asmenys, kurie ten pietavo ar šiaip leido laiką“, – teigė jis.

Pasak R. Požėlos, konflikto veiksmai buvo sukoordinuoti.

„Šitas išpuolis truko labai trumpai, apie pusę minutės, tačiau, ką ir penktadienį minėjome, iš karto kai policija gavo informaciją, mums prireikė labai minimaliai laiko, kad mes patys susivoktumėme, kas čia įvyko ir identifikuotumėme priežastis, aplinkybes, motyvus. Jau penktadienį, tą pačią dieną mes turėjome devynis įtariamuosius, tai yra jų nustatytas asmenybes, nepaisant to, kad dalis jų buvo su kaukėmis ir bandė už jų pasislėpti. Jau penktadienį buvo sulaikyti du asmenys, sekančią naktį dar tu asmenys ir visiems keturiems yra skirtas trijų mėnesių suėmimas, o likusių penkių asmenų paieška šiuo metu yra intensyviai vykdoma“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, abi konflikte dalyvavusios pusės yra siejamos su nusikalstamu pasauliu.

„Tai yra situacija, kai nukentėjusieji tikrai nėra nuoširdūs, tikrai šiai dienai klaidina ikiteisminio tyrimo pareigūnus, galima sakyti, seka šiek tiek ir pasakas. Nepaisant to, nepaisant apsunkinimų, iki šios dienos mes jau esame daug ką padarę ir neabejoju, kad visi likusieji, mūsų akiratyje esantys asmenys, bus sulaikyti ir byla sėkmingai pasieks teismą“, – teigė R. Požėla.

Kauniečių mintys

Pasak portalo „Kas vyksta Kaune“ redaktoriaus V. Pilkausko, policija šį kartą pasirodė tinkamai. Jis prisiminė ir anksčiau įvykusius panašius įvykius.

„Čia jų buvo irgi garbės uždavinys, turbūt, greitai sureaguoti, išsiaiškinti. Tikrai Laisvės alėjoje turime ir daug apsaugos kamerų, tai jau tikrai turbūt paskutinės tokios muštynės, jeigu čia galima muštynėmis pavadinti, berods keturi metai praėjo nuo paskutinio atvejo. Tiesa, ten ne gaujos buvo, ten buvo statybininkai, tiesiog konfliktas, tai naudojo ir įvairias statybines konstrukcijas – na, ten rimta tokia kova buvo“, – pasakojo jis.

Redaktorius pasidalijo ir savo pastebėjimais.

„Policija išsiaiškinti tikrai turi galimybes ir priemones, bet, galbūt, tos prevencijos pas mus trūksta? Jeigu mes dabar išeitume į Laisvės alėją, tai ten tokio viešo patruliavimo nelikę, nors anksčiau matydavai vaikščiojančius policijos patrulius ar ten policijos akademijos atstovus. Realiai, galima taip traktuoti, kad, jeigu ta prevencija vyktų, tai net ir tų nusikalstamų gaujų nariai turbūt nebėgtų ten Laisvės alėjoje, pagrindinėje miesto vietoje, viduryje dienos daužytis. Vis tiek, vaizdelis tai nekoks buvo, nes, kol ten policija viską aptvėrė, tai ėjo ir praeiviai, vaikai, matė visas kraujo žymes. Na, tikrai nėra malonu“, – teigė jis.

Kaunas

Pasak pašnekovo, komentaruose galima pastebėti, jog žmonės džiaugiasi, kad tuo metu ir patys nėjo pro šalį.

„Vienas, pamatęs tokį išpuolį, galbūt puls ginti nukentėjusius, nors net nežino, kas ten per piliečiai mušasi, tai dar koks ir aplinkinis būtų įpainiotas“, – teigė V. Pilkauskas.

Stiprėja nebaudžiamumo jausmas

Savo mintimis ir požiūriu į tai, kas įvyko, pasidalijo ir Seimo narys Dainius Gaižauskas.

„Manau, kad nebaudžiamumo jausmas pas kriminalinio pasaulio atstovus išties labai sustiprėjęs. Būtent šis įvykis, Laisvės alėjoje, Kaune, galima sakyti Kauno centre dienos metu, padarytas labai įžūliai. Tai ne tik, kad viešos tvarkos pažeidimas, bet ir nepagarba absoliučiai jokiai tvarkai. Iš tikrųjų, mus visus ne be reikalo tai sugrąžino į tuos 90-uosius ir tikrai mums visiems sukėlė tik dar didesnį nesaugumo jausmą“, – teigė jis.

Dainius Gaižauskas

Pasak pašnekovo, kyla klausimas – kodėl tas jausmas apskritai atsirado?

„Aš manau, kad turiu atsakymą. Mes gyvename tokiame laikmetyje, kai vadovybė, ypač mūsų Vidaus ministerija, yra visiškai pasimetusi. Mes matome, kad nesusitvarko su realiomis grėsmėmis. Mes ištisai kalbame apie „Wagner“, apie pratybas, kurių nėra, apie plakatų kabinimą ir taip toliau. Kita vertus, mes matome, kad yra policijos trūkumas, policijos mažėjimas – profesinės sąjungos apie tai nuolat komunikuoja. Mes matome, kad viešo saugumo tarnybą naikina, pasimetimas buvo prie riaušių atlaikymo ir taip toliau. Aš manau, kad visi šie veiksmai, visa ta seka nusikaltėliams tikrai leido toliau kelti galvą ir daryti tai, ką tik jie nori“, – teigė D. Gaižauskas.

Anot jo, problema stiprėja ir narkotikų vartojimo kontekste.

„Pažiūrėkite, kaip išaugo narkotikų vartojimo skaičius. Prekyba nusikėlė į mokyklas ir ne pas nepilnamečius, o pas mažamečius. Tačiau, kokia policijos reakcija? Su visa pagarba policijai, dabartinei vadovybei, galiu pasakyti – nulinė. Tiek kovai su narkotikais, tiek ir dabar, reaguojant į šį įvykį“, – kritikos negailėjo D. Gaižauskas.

Seimo nario manymu, su tokiu požiūriu, panašios situacijos gali ir pasikartoti.

„Aš apie tai kalbu ir persikelsime tikrai šią temą į rudens sesiją Seime. Apie tai išvis niekas nekalba, kad turime karą Ukrainoje, kuriuo valdantieji, iš tikrųjų, dangsto visas grėsmes arba visas savo nelaimes pridengia, bet niekas nekalba, kad ginklų, sprogmenų – kalnai dabar Ukrainos teritorijoje ir tikrai mūsų kriminalinis pasaulis tuo naudojasi. Mano galva, brutalių nusikaltimų, panaudojant šaunamąjį ginklą, sprogmenis ar, kita vertus, tie patys kariai po karo, su pažeista psichika, jie pasileis ne vien tik į Rusiją, jie pasileis ir į Europą, tai nusikalstamumas tikrai gali padidėti. Mes tam turime ruoštis. O ruošimasis yra toks, kad turime stiprinti pajėgumus – policiją ir taip toliau, o dabar mes girdime, kad tokio pasimetimo ir chaoso dar niekada nesame turėję“, – teigė D. Gaižauskas.


Vienas atvejis – tendencijos neparodys

Anot kriminologo A. Čepo, vienas atvejis – tendencijos neparodys, tad panikos kol kas sėti nereikėtų.

„Kol kas mes tikrai turime vienkartinį atvejį ir, pasižiūrėjus į tai, kaip atrodo nusikaltimai, daromi Lietuvoje pastaraisiais metais, tai kažkokių reikšmingesnių pokyčių praktiškai nei vienoje srityje negalima įžvelgti. Pas mus situacija yra ganėtinai gera, lyginant su tuo, kaip gyvendavome anksčiau, ganėtinai seniai, tai nesinorėtų iš šitos musės išpūsti dramblio“, – teigė jis.

Pašnekovas teigė nemanantis, kad ši situacija rodo, jog Kaunas nesugeba „užgesinti“ tokių grupuočių.

„Aišku, informacijos apie tai, kas vyksta kriminalinės žvalgybos lygmenyje aš kol kas neturiu, bet, kad vienos muštynės įvyko ir, kad tai įvyko miesto centre dar nerodo, kad pati situacija yra super įtempta. Be to, atkreipčiau dėmesį, kad policija labai greitai sureagavo, ganėtinai tvirtai sureagavo, tai, šioje vietoje, viskas gerai“, – teigė A. Čepas.

Algimantas Čepas

Jo aiškinimu, policijos darbą reikėtų vertinti ne vien pagal veikimo greitį.

„Viskas priklauso ne tik nuo to, ar pareikšti įtarimai, bet ir ar jie pareikšti pagrįstai, ar yra tinkamai surinkti duomenys, galintys būti įrodymais, ar tai buvo padaryta greitai ir efektyviai, ir taip toliau. Vertinant, mums tos informacijos vis tiek pritrūks, tad, šioje vietoje, siūlau tiesiog pasitikėti policijos pateikiamomis išvadomis ir tiek. Kol kas mes neturime tam prieštaraujančių įžvalgų“, – teigė A. Čepas.

Anot jo, svarbiausia – nekelti panikos.

„Mūsų pasirengimas yra tvirtumo pajautimas, kad mes tvarkomės valstybėje gerai ir, kad taip pat tvarkydamiesi, turėsime saugumo jausmą ir ateityje“, – teigė kriminologas.

Išpuolis nustebino

Ilgametis teisėtvarkos institucijų vadovas S. Liutkevičius, neslėpė, jog Kauno centre įvykęs išpuolis jį nustebino.

„Jau seniai tokių atvejų nebuvo ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje turbūt. Tai, be jokios abejonės, meluočiau, jeigu sakyčiau, kad tikrai tai yra įprastas dalykas“, – teigė jis.

Anot pašnekovo, nuo to, kas įvyko – neapsaugotas niekas.

„Kaunas visais laikas buvo išskirtinis, kad ir 90-aisiais, kaip juos dabar vadina „laukiniais“ metais ir šiuo metu turi tam tikrą specifiką, bet, kad išsiskirtų būtent tokiais atvejais, kurie buvo savaitgalį, tai, be jokios abejonės, Kaune pastaruoju metu tokių atvejų turbūt nebebuvo. Pakankamai seniai buvo. Aš čia šiek tiek klausiau ir pasisakančių, ir vertinančių šią situaciją, tai nemanau, kad, šiuo atveju, būtų galima taip jau mesti kažkokį akmenį į policijos daržą ir ne vien todėl, kad aš pats pakankamai ilgai esu dirbęs teisėsaugoje, bet pripažinkime, kad policija reagavo pakankamai operatyviai ir bent jau išaiškino nusikalstamą veiką bei dalį asmenų sulaikė. Man atrodo, kad policijos tokia reakcija visuomenės tam tikrą pasitikėjimą sukėlė ir nėra turbūt tokios jau reakcijos, kad situacija yra beviltiška ir nevaldoma. Be jokios abejonės, turbūt nei viena valstybė nuo tokių atvejų negali apsisaugoti“, – teigė S. Liutkevičius.

Pasak jo, deja, bet tai yra realybė.

„Gaujas išnaikinti gali tik diktatūros, o mes turbūt nenorėtume grįžti į tuos laikus. Ir jose jų pakankamai yra, tai, matomai, toks yra gyvenimas ir nieko čia nebepadarysi, bet, be jokios abejonės, reikia stengtis, kad tiesiog užkardyti labai savalaikiai, kas buvo padaryta šiuo atveju“, – teigė S. Liutkevičius.

Visą laidą galite rasti Žinių radijo portale: