„Gal 1998-1999 metais aš paskaitose rodžiau tokias nuotraukas ir kalbėjau, kad automobilyje, stūmokliuose, sudėti narkotikai. Ir klausiau grupės: ar gali automobilis važiuot? Grupė sako: ne. Aš irgi sakau: be abejo, ne, – Delfi laidai „Ar galiu užeiti?“ apie bandymus paslėpti kontrabandą kalbėjo P. Plačas. – 2015 metai, Raigardo postas, BMW 850, 12 cilindrų, šešiuose – kontrabanda įdėta. Mašina važiuoja. Ką daro dėstytojas? Nebekalba tokių dalykų. Tada sako – visur įmanoma.“

P. Plačas ne tik papasakojo, bet ir parodė, kur slepiama kontrabanda. Pirmiausia jo rankose – automagnetola. Atsukęs kelis varžtelius jis parodė, kiek visko joje galima paslėpti. O telpa nemažai.

Pranas Plačas

„Ir akumuliatoriuje buvo įdėta. Akumuliatoriuje buvo mažas akumuliatoriukas nuo motorinio dviračio įdėtas. Vasarą pakanka, jeigu ne dyzelis, užsivedimui. O likusi dalis – kontrabanda“, – pasakojo P. Plačas pridurdamas, kad reikia įsivaizduoti, koks sudėtingas tampa muitininkų darbas.

Kontrabandinės cigaretės slepiamos net plastikiniuose buteliuose. Jie perpjaunami, o vėliau sulydomi, o jų etiketė tiesiog užklijuojama ant viršaus. Nedideli maišeliai su kontrabanda gali būti slepiami ir gaiviųjų gėrimų skardinėse.

Kur slepiama kontrabanda

„Matote, kaip atsisuka“, – demonstravo skardinę P. Plačas, atsukdamas vieną iš jos galų. Taip pat paruošiamos ir, pavyzdžiui, žirnelių skardinės. Vienas galas gali atsisukti, nors tiesiog pažvelgus ji atrodo kaip įprasta, nepažeista skardinė.

Vesdamas mokymus P. Plačas taip pat demonstruoja pavyzdžius. „Nelabai kas galėjo įveikti“, – apie gudriai paslėptą kontrabandą žirnelių skardinėse kalbėjo Muitinės vyr. specialistas. „Tas, kas nesąžiningai verčiasi, jis galvoja, kur muitininkas nesugebės pamatyti, kur jam paslėpti, – kalbėjo P. Plačas. – o muitininkas daro atvirkščiai: jeigu jis būtų kontrabandistas, kur jis slėptų.“

Narkotikai slepiami ir veidrodėliuose. P. Plačas pademonstravo kišeninį veidrodėlį, kuris susideda iš kelių plokštelių. Jas prasukus pasimatė nedidelė ertmė nedideliam narkotikų kiekiui slėpti. P. Plačas neslepia, kad itin mažą kiekį rasti sunkiausia. „Mes dėliojame rizikas į labai dideles, dideles, mažesnes ir taip toliau. Visko mes negalim aprėpti“, – pasakojo P. Plačas.

Kur slepiama kontrabanda

Tarp jo pavyzdžių – ir vaikiška kėdutė, ir nedidelis dujų balionas, tokius dažniausia naudoja tolimųjų reisų vairuotojai. Ir šiuose daiktuose buvo padarytos ertmės, pro kurias buvo sudėta kontrabanda. Kontrabandos buvo rasta ir gesintuve.

Kontrabandą žmonės slepia ir savo kūne. P. Plačas pasidalijo atveju iš užsienio. Žmogus buvo prarijęs apie du kilogramus narkotinių medžiagų. Deja, asmuo dėl plyšusio prezervatyvo, kuriame buvo supakuota dalis narkotikų, neišgyveno.

Kur slepiama kontrabanda

„Veža ir paukščiukus, ir ropliukus prie savo kūno. Žuvytes veža ir taip toliau“, – kalbėjo P. Plačas.
Muitininkams dirbti padeda ir šunys, nors Muitinės vyr. inspektorius Artūras Zaleckas teigė, kad augintinių pagalba sudaro apie 20 procentų. „Juk šuo vienas nedirba, dirba visa komanda“, – teigė A. Zaleckas.

Beje, A. Zaleckas įvardijo, kad muitinės šunys yra apmokyti ieškoti narkotinių medžiagų, tabako bei grynųjų pinigų. „Visi girdėję patarlę, kad pinigas neturi kvapo, – kalbėjo A. Zaleckas. – Šuo yra mokomas ieškoti gryno pinigų dažų kvapo. Pasaulyje yra ne tiek daug laboratorijų, kur gamina dažus pinigams.“ Tai reiškia, kad muitinės šunys yra apmokyti rasti tik tikrus pinigus, o ne padirbtus.

Artūras Zaleckas

A. Zaleckas taip pat vyksta į mokyklas, bendrauja su mokiniais. Kartu su juo vyksta ir jo augintinis. A. Zaleckas pasakojo, kad vieno tokio vizito metu jis pas aštuntoką kuprinėje rado kokaino.

Laida „Ar galiu užeiti?“ taip pat apsilankė ir muitinės laboratorijoje. Visą laidą rasite čia.

Nuotraukų galerijoje – laidos filmavimas Muitinės laboratorijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)