Tarnyba nagrinėjo skundą dėl to, kad motinystės atostogų išėjusioms mokslininkėms šis laikas yra įskaičiuojamas į penkerių metų mokslininko atestacijos vertinamąjį laiką.

Pasak tarnybos, tokiu atveju prižiūrinčios vaikus mokslininkės turi visas penkerių metų užduotis atlikti per žymiai trumpesnį laiką, todėl moterys priverstos vaikų auginimui pagal įstatymus suteiktą laiką skirti mokslinei veiklai.

Lygių teisių kontrolieriai ištyrę skundą siūlo įtvirtinti vienodas atestavimo sąlygas mokslo darbuotojams, nepaisant jų lyties, bei eliminuoti motinystės ar vaiko priežiūros tikslinių atostogų laiką iš atestavimo laikotarpio.

Mokslo ir studijų įstatymas numato, kad su asmeniu, antrąkart iš eilės laimėjusiu konkursą, sudaroma neterminuota darbo sutartis ir šis asmuo atestuojamas kas penkeri metai.

Įstatymas nenumato, jog penkerių metų atestacijos terminas gali būti trumpinamas ar kitaip keičiamas, atsižvelgiant į nėštumo ir gimdymo atostogų bei vaiko priežiūros atostogų trukmę.

Tiriant skundą paaiškėjo, jog universitetuose dėl vaiko priežiūros atostogų didėja disertacijų neapgynusių doktorančių skaičius, mokslininkės taip pat skundėsi, jog suteikiant motinystės atostogas jos esą yra aptariamos kaip institucijos rodiklius gadinančios darbuotojos.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba primena, kad valstybės tarnautojai irgi atestuojami, tačiau Valstybės tarnybos įstatymas numato, jog nėščių, krūtimi maitinančių moterų ar išėjusių vaiko priežiūros atostogų valstybės tarnautojų tarnybinės veiklos vertinimas nėra privalomas; jų veikla vertinama tik jų pačių prašymu.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2011 metais vaiko priežiūros atostogomis naudojosi 93,04 proc. moterų bei 6,96 proc. vyrų.

„Todėl akivaizdu, kad moterys žymiai dažniau nei vyrai susiduria su teisiniais trukdžiais daryti mokslinę karjerą", - teigiama tarnybos pranešime.

Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatyme netiesioginė diskriminacija apibrėžiama kaip veikimas ar neveikimas, teisės norma, vertinimo kriterijus ar praktika, kurie formaliai yra vienodi moterims ir vyrams, bet juos įgyvendinant ar taikant vienos lyties asmenys gali atsidurti ar atsiduria tam tikroje mažiau palankioje padėtyje negu kitos lyties asmenys.