L.Graužinienės teigimu, norinčioms karo tarnybą atlikti merginoms kelias neturėtų būti užkirstas, bet pagrindinė moters misija - gimdyti vaikus.

„Aš manau, kad neturi būti uždarytas kelias merginoms, jei jos nori savanoriškai eiti į tarnybą. Bet ar privalomai šaukti - suabejočiau. Gyvenimas yra labai išskirstęs pareigas merginoms ir vaikinams. Mano nuomone, merginų ir moterų pareiga - gimdyti vaikus ir turėti ateities savanorių ir karių, kad kariai galėtų apginti Tėvynę, o vyrų pareiga - apginti Tėvynę, šeimą, savo moterį ir vaikus. Manyčiau, kiekvienas turime išpildyti savo misiją gyvenime, ir merginų misija - pratęsti giminę, tai yra pati kilniausia, pati didžiausia atsakomybė ir pats didžiausias darbas, ką gali padaryti moteris ir ko negali padaryti vyras“, - penktadienį žurnalistams Seime sakė Seimo pirmininkė.

Panašios pozicijos laikosi ir premjeras Algirdas Butkevičius.

„Nenorėčiau, kad ne tik mano dukra, bet ir kitos moterys atliktų karinę tarnybą, tačiau to norinčiosioms durys neuždaromos“, - atsakydamas į portalo kaunodiena.lt skaitytojų klausimus ketvirtadienį sakė premjeras.

Jis taip pat sakė, kad Vyriausybė nekeičia nuostatos dėl profesionalios kariuomenės formavimo, tačiau tai užtrunka, todėl ir reikia šauktinių.

„Ši Vyriausybė nekeičia nuostatos dėl profesionalios kariuomenės formavimo ir karių skaičiaus didinimo. Tačiau šios programos įgyvendinimas užtrunka keletą metų. Tikimės, kad profesionali kariuomenė bus visiškai suformuota iki 2019 m. Šiuo metu, iškilus tokiai geopolitinei situacijai, Valstybės gynimo taryba priėmė laikiną sprendimą suformuoti kariuomenės rezervą pašaukiant Lietuvos piliečius devynių mėnesių kariniams mokymams“, - sakė jis.

Antradienį Lietuvos Valstybės gynimo taryba paskelbė siūlymą kasmet į devynių mėnesių trukmės mokymus būtų pakviečiama apie 3,5 tūkst. jaunuolių. Tokius planus dar turės patvirtinti Seimas.

Lietuvoje šauktinių atsisakyta 2008 metais.