Skubame skelbti pavasario pradžią


Paklaustas, kaip teisinga būtų vadinti šį metų laiką, kai žiema, atrodytų, jau baigėsi, bet pavasaris dar neprasidėjo, dr. Mindaugas Lapelė abejoja, ar mums būtinai reikia atskiro jam skirto žodžio, kaip rudens ir žiemos sandūrą pratinamės vadinti priešžiemiu.

„Čia dar niekas nesibaigė – būna ir gegužės mėnesį sniegas. Mes visi išsiilgę to pavasario, tai iškart skubam skelbti jo pradžią. Pagal fenologiją, kuri dabar rečiau prisimenama, tai, ką tu nori vadinti „požiemiu“, yra ankstyvas pavasaris“, – sakė M. Lapelė.

Gamtininkas kalbėjo, kad šiemet sniego buvo net ir Dzūkijoje. Jeigu būtų staigus atšilimas ir dar įšalusi žemė, tai vanduo nubėgtų paviršiumi ir gerokai labiau pakiltų, kaip, pavyzdžiui, per garsųjį 1958 m. potvynį, kai apsėmė Druskininkus. Bet šiemet žemė neįšalusi, tai viskas į ją susigeria.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)