Na, turbūt pagalvotumėte apie maitinimą, gėrimus, pramoginę dalį. Galbūt apie nakvynę.

O Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija (KVJUD) pagalvojo ir apie statybas – pareikalavusi šventę rengti ne senesniame kaip 5 metų pastate, direkcija už pobūvį paklos 45 tūkst. Lt.

Reikalavimai renginio vietai statybos metais neapsiriboja. Ir puikiai tinka viešbučiui „Europa City Aurora“, valdomam su uostu glaudžiai susijusio verslininko. Būtent čia ir bus organizuojama KVJUD šventė.

Uosto direkcija tikina, jog reikalavimais konkurencijos neribojo. Tačiau tuo abejoja ir ankstesnė KVJUD vadovybė, ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) direktorius Žydrūnas Plytnikas.

Sumanė pakeisti kasmetinio renginio reikalavimus

Šventės KVJUD darbuotojams – kasmetinė uosto direkcijos tradicija. Pernai, kai direkcijai dar vadovavo liberalas Eugenijus Gentvilas, taip pat buvo organizuojamas panašus šventinis renginys. Prieš metus konkurso reikalavimai buvo iš esmės tokie patys: kaina iki 45 tūkst. Lt, muzikinė programa, maitinimas ir t.t. Išskyrus vieną punktą – šiemet KVJUD sumanė taikyti labai konkrečius reikalavimus renginio vietai.

Prieš metus vykusiame konkurse, kurio nuostatus tvirtino vėliau į Seimą išėjęs E. Gentvilas, didesnių apribojimų šventės vietai nebuvo. Tik vienas – renginys turi vykti Klaipėdos mieste ar Klaipėdos rajone. Ir viskas.

O šių metų šventę KVJUD sumanė rengti jau labai konkrečiai nustatant, kokių patalpų reikia.

„Naujai pastatytos patalpos (ne senesnės statybos nei 5 metų), šalia Klaipėdos uosto teritorijos. Pastate turi būti įrengta ne mažesnė kaip 900 m² salė, galinti talpinti ne mažiau 150 dalyvių vienu metu, su stacionaria scena, pakyla ir laipteliais. Svečiams turi būti sudarytos sąlygos nemokamai parkuoti ne mažiau 40 automobilių greta pastato (saugoma parkavimo vieta)', - štai tokius reikalavimus KVJUD iškėlė konkurso dalyviams.

E. Gentvilas: anksčiau tokių reikalavimų direkcijai nereikėjo

Buvęs KVJUD vadovas E. Gentvilas DELFI teigė, jog jo vadovavimo metais direkcija tokių griežtų reikalavimų švenčių patalpoms nekėlė.

Eugenijus Gentvilas
„Visus kriterijus sudėjus, turbūt paaiškėtų, kad yra koks nors vienas konkretus variantas, - nusistebėjo Seimo narys. - Nespėliosiu. Tik pasakysiu, kad esame rengę kalėdinį vakarą KVJUD Aktų salėje, esame rengę „Memelio“ restorane ir esame rengę restorane „Vakaris“. Kitaip sakant, neprisirišdavome ir tokių konkrečių kriterijų nenurodydavome.“

Kokia įstaiga galėtų atitikti KVJUD reikalavimus – pašnekovas nesiėmė spėlioti. Vis dėlto jis patvirtino, kad vietos, kur rengtos ankstesnės KVJUD šventės, dabartinių sąlygų neatitinka.

Ž. Plytnikas: tokios sąlygos nėra būtinos

VPT direktorius Ž. Plytnikas DELFI teigė nesuprantantis KVJUD nustatytų reikalavimų.

„Kodėl būtent ne senesnė nei 5 metų statyba? Senesnės patalpos jau blogai bus? Tai suponuoja, kad kažkam tai taikoma“, - svarstė VPT vadovas.

Žydrūnas Plytnikas
Iš viso KVJUD pateikti septyni pasiūlymai. Tiesa, keturi iš jų atmesti konkurso eigoje. Konkurso dalyviai turėjo pateikti ne tik renginio planą, bet ir šūkį. Čia verslininkai išradingumo stoka nesiskundė. Pavyzdžiui, vienas iš atmestų projektų netgi dvelkė sovietmečiu ir vadinosi „Te visad šviečia saulė“.

Švęs uostui artimo verslininko valdose

Ne seniau kaip prieš penkerius metus pastatytas pastatas, didelė salė, erdvi automobilių stovėjimo aikštelė šalia uosto teritorijos – tokiomis ypatybėmis pasižymi Klaipėdos viešbutis „Europa City Aurora“, įsikūręs prie pat uosto teritorijos ribos. Ir būtent jame bus rengiama šventė KVJUD darbuotojams, kurią organizuos konkursą laimėjusi bendrovė „Vakarų pramoga“. Tai DELFI patvirtino dabartinis KVJUD vadovas, socialdemokratas Arvydas Vaitkus.

„Bus, jeigu neklystu, viešbutis „Aurora“, - sakė A. Vaitkus.

„Auroros“ viešbučio savininkas – vienu turtingiausių Lietuvos verslininkų įvardijamas Arūnas Tuma. Viešbutis – toli gražu ne vienintelis jo verslas. Jo bendrovė „Kaminera“ tiesiogiai dirba su KVJUD. Uosto direkcijos vadovas patvirtino tai žinantis.

„Be abejo, kad turi, taip“, - teigė A. Vaitkus.

Arvydas Vaitkus
A. Tumos bendrovė „Kaminera“ užsiima krovinių ekspedijavimo verslu. Pavyzdžiui, krovinių iš Rusijos gabenimu į Baltijos šalių uostus. „Kaminera“ neseniai tapo dalies Klaipėdos uosto teritorijoje esančių pastatų nuomininke.

Paklaustas, ar uosto apylinkėse yra dar bent viena įstaiga, atitinkanti KVJUD iškeltus reikalavimus, A. Vaitkus teigė nesidomėjęs konkurso sąlygomis.

Kiti variantai tiesiog nebuvo geriausi

Tuo tarpu KVJUD rinkodaros ir bendrųjų reikalų direktorius Artūras Drungilas DELFI teigė, kad konkurso dalyviai siūlė pobūdį rengti ne tik A. Tumos viešbutyje, bet ir kitose uostamiesčio vietose.

„Buvo pasiūlyti dar du variantai, - teigė A. Drungilas. - Sąlygas darėme ne vietai parinkti, o organizatoriui, kuris turėjo pasiūlyti ne tik vietą, bet ir programą, ir visa kita“.

Pasak jo, tarp variantų buvo ir KVJUD jau išbandytas restoranas „Vakaris“, tačiau „Aurora“ pasirinkta kaip geriausias variantas. Esą likę du variantai nėra pastatyti prieš penkerius metus ar mažiau, tačiau, pavyzdžiui, „Vakaris“ palygint neseniai buvo rekonstruotas – toks variantas direkcijai netiko.

„Ne dėl tų sąlygų buvo atmesti tie variantai. Ne dėl to, kad netiko vieta. Dėl to, kad buvo ne patys geriausi pasiūlymai. Dėl įvairių kriterijų“, - aiškino A. Drungilas.

Pasak jo, reikalavimas šventę rengti šalia uosto teritorijos turėjo vieną tikslą – išvengti situacijos, kai konkurso laimėtojas šventę sumanytų surengti, pavyzdžiui, Gargžduose. „Kad būtų arčiau žmonėms namo grįžti“, - sakė A. Drungilas.

Šventę KVJUD darbuotojams numatoma surengti gruodžio 13 d.