„Naujos mobilizacijos taisyklės yra Šiaurės Kaukazo gyventojų genocidas“, – rašoma analitikų parengtoje apžvalgoje.

RESC partneriai Ukrainoje primena, kad Rusijos Generalinis štabas atšaukė tvarką, pagal kurią mobilizacija atidedama daugiavaikiams tėvams. Toks Valerijaus Gerasimovo sprendimas buvo pasirašytas gruodžio pabaigoje, o viešai apie tai pranešė Valstybės Dūmos Šeimos reikalų komiteto pirmininkė Nina Ostanina.

Mobilizacijos atidėjimas tėvams, turintiems tris ir daugiau nepilnamečių vaikų, galiojo nuo spalio mėnesio.

Geros valios gestas

Valstybės Dūmos Gynybos komiteto pirmininkas Andrejus Kartopolovas tada pareiškė, kad tai yra „Gynybos ministerijos geros valios gestas“.

Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas tradiciškai pareiškė, kad „Kremlius nieko nežino apie atšauktą išimtį tėvams, turintiems tris vaikus“.

Anot analitikų, kalbama apie tuos, kurie buvo pašaukti, bet dėl išimties neprisijungė prie į Ukrainą siunčiamų pajėgų.

Jie pabrėžia, kad tai reiškia, jog Gynybos ministerija laužo šiems žmonėms spalio mėnesį duotą pažadą.

Praėjusiųjų metų gruodžio pabaigoje tris ir daugiau vaikų turintys tėvai, kurie nepateko į pirmąją mobilizacijos bangą, pradėjo gauti šaukimus į kariuomenę.

Labiausiai paveiks regionus

RESC partneriai pabrėžia, jog Rusijos specifika yra tokia, kad sprendimas nebeatidėti daugiavaikių tėvų šaukimo į kariuomenę labiausiai paveiks šalies regionus.

Keturiose Rusijos Federacijos respublikose daugiavaikių šeimų dalis sudaro daugiau kaip 10 proc. visų šeimų: Ingušijos respublikoje – 53,4 proc. , Čečėnijos respublikoje – 40,5 proc., Dagestano respublikoje – 24,8 proc., Tuvos Respublika – 17,1 proc.

Septyniuose regionuose daugiavaikių šeimų skaičius svyruoja nuo 8,9 iki 5,2 proc.

Karačiajų Čerkesijos respublikoje – 8,9 proc., Jakutijoje – 8,6 proc. Šiaurės Osetijoje – 8,5 proc., Kalmukijoje – 7,4 proc., Altajaus krašte – 6,8 proc., Buriatijoje – 5,4 proc., Čitos srityje – 5,2 proc.

Rusai bėga iš Rusijos po to, kai Putinas paskelbė dalinę mobilizaciją dėl Ukrainoje vykdomo karo. Dalis jų šalį palieka per Rusijos-Gruzijos sieną

Analitikų teigimu, tai yra signalas visiems, kas tikėjosi pasislėpti arba tyliai prabūti mobilizaciją Rusijoje – jokie atidėjimai ir išimtys nepadės, nes ims visus.

Išimties panaikinimas daugiavaikiams tėvams yra aiškus pasiruošimo net ne visuotinei, o „totalinei“ mobilizacijai pavyzdys.

RESC partneriai teigia, kad sunku įsivaizduoti, kokie yra praradimai fronte, jei vos pabaigus vieną mobilizacijos bangą, valdžia duoda leidimą naujai ir nori pašaukti net daugiavaikius tėvus.

Analitikai pabrėžia, kad Kremlius visada meluoja ir nevykdo savo pažadų. Kai taip nutinka, D. Peskovas nukreipia strėles į Generalinį štabą arba Gynybos ministeriją.

Pasak jų, kyla klausimas jau nebe apie daugiavaikius tėvus, didesnis klausimas, ar rusai gali pasitikėti Gynybos ministerijos pažadais.

Šiandien jie kalba viena, žmonės tuo patiki, kuria planus, o rytoj viskas ima ir pasidaugina iš nulio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)