Nors apie naują aljansą Europoje ir politikai, ir politologai dar nemato pagrindo kalbėti, Lietuvos premjeras prieš vizitą pabrėžė skirtumus tarp "žemyninės Europos su dabartinėmis Pietų Europos problemomis" bei "sėkmingos Šiaurės ir Baltijos šalių Europos".

Trečiadienį Londone prasidedančiame dviejų dienų susitikime dalyvaus Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos ir Islandijos premjerai. Pirmą kartą prie šios tradicinės grupės prisidės renginio šeimininkas, Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Davidas Cameronas.

Politologo Mindaugo Jurkyno nuomone, apie sąlyčio taškus leidžia kalbėti panašumų turinčios trijų Baltijos šalių ir britų geopolitinės nuostatos dėl santykių su Rusija ir JAV.

"Lietuvos, Latvijos ir Estijos geopolitiniai susirūpinimai dažniausiai susiję su Rusija. Yra ir tam tikros britų įtampos su Rusija - tai ir A.Litvinenkos byla, ir Britų tarybos problemos. Tai bendri sąlyčio taškai. Šiaurės šalys šioje plotmėje taip pat nėra abejingos", - BNS kalbėjo M.Jurkynas.

Anot jo, svarbūs ir stiprūs Didžiosios Britanijos ryšiai su Jungtinėmis Valstijomis.

Politikos ekspertas sakė nemanąs, kad susitikimas leidžia kalbėti apie naujo aljanso užuomazgas, tačiau pavadino jį žvalgomuoju susitikimu.

"Tai pirmasis žvalgomasis susitikimas. Kaip bus ateityje, priklausys nuo jo rezultatų. Bet jį galima vertinti tik pozityviai", - tvirtino politologas.

Anot M.Jurkyno, toks bendradarbiavimo formatas turi perspektyvų, juolab, kad jo šalys "neturi didelių istorinių pretenzijų ar kompleksų" viena kitos atžvilgiu.

Lietuvos Vyriausybė pranešė, kad per susitikimą išskirtinis dėmesys bus skiriamas diskusijoms apie inovacijų politiką, verslo visuomenei idėjas, kūrybiškumą, kitus netradicinius būdus, siekiant išlaikyti ir tobulinti viešųjų finansų tvarumą bei stiprinti viešąją gerovę.

Prieš vizitą A.Kubilius sakė, kad Lietuva sieja save su Šiaurės Europos regionu, yra orientuota į aukštųjų technologijų paslaugų ekonomiką, o tai arčiau skandinaviško modelio.

Britų Vyriausybės pareigūnai taip pat sako, kad ministro pirmininko iniciatyva nėra bandymas kurti bendrą frontą ES, bet susitikimas leis keistis idėjomis ekonominiais ir socialiniais klausimais.

Apžvalgininkai pabrėžia, kad šį susitikimą akylai stebės kitos ES šalys. Jame dalyvaujančios valstybės yra labiau linkusios laikytis biudžeto disciplinos, neseniai pastebėjo "The Financial Times".