Pareigūnai šiandien pradėjo dar dvi administracines teisenas dėl mitingų prie Seimo ir Vyriausybės.

Įvertinus vakarykštę situaciją, kuomet su mitinguotojais atėjęs pasikalbėti Seimo narys buvo įžeidinėjamas, viešai keikiamas necenzūriniais žodžiais, policija pradėjo administracinę teisenę dėl galimo viešosios tvarkos pažeidimo (ANK 481 str.). Administracinių nusižengimų kodeksas už tokį pažeidimą (necenzūriniai žodžiai ar gestai viešosiose vietose, įžeidžiamas kibimas prie žmonių, kiti tyčiniai veiksmai, kuriais siekiama pažeisti viešąją tvarką ir žmonių rimtį), užtraukia baudą nuo 30 iki 140 eurų.

Buvo ir daugiau nemalonumų

Dar viena teisena pradėta dėl galimo susirinkimų įstatymo pažeidimo, kadangi dalyviai, neturėdami leidimo, susibūrė į vieną, didesnę nei 15 asmenų grupę, dalyvavo bendroje eisenoje ir tuo pažeidė nustatytus reikalavimus (ANK 494 str.). Už tai gresia bauda nuo 140 iki 600 eurų.

Šiandien ryte į mitingą prie Vyriausybės atėjęs asmuo atsinešė Lietuvos valstybės vėliavą, ant kurios buvo užrašytas užrašas, galimai kurstantis neapykantą. Asmuo buvo sulaikytas, pristatytas į policiją, apklausiamas, atliekami kiti būtini procesiniai veiksmai.

Baudžiamasis kodeksas už tokius veiksmus numato atsakomybę. Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apylinkės prokuratūra.

170 straipsnis. Kurstymas prieš bet kokios tautos, rasės, etninę, religinę ar kitokią žmonių grupę

1. Tas, kas turėdamas tikslą platinti gamino, įsigijo, siuntė, gabeno, laikė dalykus, kuriuose tyčiojamasi, niekinama, skatinama neapykanta ar kurstoma diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba kurstoma smurtauti, fiziškai susidoroti su tokia žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu, arba juos platino, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

127 straipsnis. Valstybės simbolių išniekinimas

Tas, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Trečiadienį apie pusė šimto žmonių tęsia protesto akciją prie Seimo dėl valdžios vykdomos šeimos politikos.

Ji prasidėjo antradienio rytą, tuomet prie parlamento buvo susirikinę keli šimtai žmonių.

Kadangi Vilniaus miesto savivaldybė nedavė leidimo mitingui, nes įvertino jį kaip politinę akciją, protestuotojai Seimo automobilių aikštelėje stoviniuoja grupelėmis. Mat akcijai iki 15 žmonių leidimo nereikia.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato 3-iojo policijos komisariato pareigūnai, įvertinę antradienį surinktą medžiagą, pradėjo administracinę teiseną dėl galimų Susirinkimų įstatymo pažeidimų.

Anot policijos, susirinkusieji nesilaikė Susirinkimų įstatyme numatytų reikalavimų, kurie numato, kad didesnei nei 15 asmenų grupei turi būti išduotas savivaldybės leidimas.

Dienos metu pareigūnai įspėjo akcijos organizatorius ir dalyvius, kad jie laikytųsi numatytų reikalavimų, tačiau dienos pabaigoje pareigūnai konstatavo, kad tų reikalavimų nebuvo laikomasi.

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą už tai numatoma bauda nuo 140 iki 600 eurų.

Akcijos dalyviai teigia keliantys tuos pačius reikalavimus kaip ir prieš mėnesį vykusiame „Didžiajame šeimų gynimo marše“.

Tuomet reikalauta Seime nesvarstyti Stambulo konvencijos ratifikavimo, neteikti svarstymui Partnerystės įstatymo projekto, nesvarstyti disponavimo mažu kiekiu narkotinių medžiagų dekriminalizavimo, išbraukti iš Seimo darbotvarkės Tautinių mažumų įstatymo projektą, „nedelsiant nutraukti prievartą prieš šeimas, prieš jų valią ir be laisvo apsisprendimo vykdant privalomą vaikų testavimą, atverti visas mokyklas kontaktiniam mokymui“.

Taip pat reikalauta, kad premjerė Ingrida Šimonytė iki birželio 1 dienos atšauktų iš Vyriausybės teisingumo ministrę Eveliną Dobrovolską, sveikatos apsaugos ministrą Arūną Dulkį, ekonomikos ir inovacijų ministrę Aušrinę Armonaitę ir kt.

„Didysis šeimos gynimo maršas“ vyko gegužės 15 dieną, kai iš įvairių šalies kampelių į Vingio parką sostinėje susirinko apie 10 tūkst. žmonių, siekiančių išreikšti protestą prieš Stambulo konvenciją ir kitas iniciatyvas, jų teigimu, nukreiptas prieš tradicinę šeimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (590)