„Šį darbą reikia padaryti ponui Arvydui Anušauskui. Tikiuosi, kad jis įvertins, ar butpinigius keisti rezidencija, ar rezidenciją keisti nuompinigiais“, – trečiadienį „Žinių radijui“ sakė V. Mitalas.

Visgi, politikas pažymi, kad krašto apsaugai skiriami asignavimai yra reikalingi ir kitiems svarbiems infrastruktūros darbams.

„Žinau, kad Krašto apsaugos ministerija turi labai daug darbo padaryti taip, kad tie pinigai būtų įdėti į prasmingiausius dalykus, kad būtų pasivytas infrastruktūros statymo grafikas, kad turėtume kur vokiečius pakviesti, kur savo šauktinius pakviesti“, – dėstė jis.

Tačiau Seimo narys pripažino, kad šalies kariuomenės vadai turėtų būti apgyvendinti oriomis sąlygomis.

„Tikrai sutinku, kad iš principo kariuomenės vadas galėtų ir turėtų būti apgyvendintas oriai“, – pridūrė jis.

Tuo metu vertindamas skandalą, į kurį įsipainiojo generolas Valdemaras Rupšys, V. Mitalas ragino šio klausimo nepolitizuoti. Tačiau parlamentaras pabrėžė, kad visiems pareigūnams ir tarnautojams yra svarbu vengti bet kokios interesų konflikto regimybės.

„Istorijos politizuoti nereikia, suprantant visos situacijos jautrumą. Bet kai manęs klausia, kaip vertinu, natūralu, kad vertinu blogai“, – kalbėjo V. Mitalas.

„Reikia aktyviai siekti interesų konflikto vengimo, reikia regimybės jokios nesudaryti. Ir pati komunikacija... Nežinau, kai kariuomenės vadas, viena vertus, taip su žurnalistu šneka, antra vertus, pasako, kad turėtų trauktis ne tik jis, bet ir visa kariuomenė, jeigu čia kažkas blogai – tai rodo tam tikrą požiūrį, kuris neramina“, – pripažino jis ir pridūrė, kad kariuomenės vadą skiriantis prezidentas Gitanas Nausėda turėtų užtikrinti, jog šis klausimas nebebūtų politizuojamas.

ELTA primena, kad antradienį portalui „15min“ pranešus, jog Lietuvos kariuomenės vadas V. Rupšys iš savo sūnaus Vilniuje nuomojasi butą ir už tai gauna 445 eurų vadinamuosius butpinigius , viešojoje erdvėje imta diskutuoti, ar generolas nesupainiojo viešų ir privačių interesų. Publikacijoje teigiama, kad generolas leitenantas butą Vilniuje nuomojasi iš sūnaus Dovydo.

Žurnalistams V. Rupšys argumentavo, kad nuomojasi butą iš sūnaus, nes Vilniuje gyvena tik darbo dienomis, laikydamasis Lietuvos įstatymų. Vėliau portalui pateiktame kariuomenės atsakyme teigiama, jog V. Rupšys turi teisę nuomotis iš sūnaus, nes Vilniuje ir aplinkiniuose rajonuose nevaldo nekilnojamojo turto.

Visgi, parlamento gretose pasigirdo raginimų V. Rupšiui trauktis iš pareigų – Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis teigė nemanantis, kad generolas gali tęsti vadovavimą kariuomenei.

Po viešojoje erdvėje kilusios skandalo generolas nutarė nutraukti buto nuomos sutartį, tačiau pareiškė, kad nesijaučia padaręs kokią nors moralinę žalą.

Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį teigė, kad V. Rupšys padarė klaidą, kurią turi ištaisyti ir grįžti prie svarbių gynybos klausimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)