„Politinė švytuoklė gali, deja, atsitikti. Kitą kadenciją kairiosios politinės jėgos gali turėti daugiau balsų. Ką šiuo metu jos šneka – pasiklausykite Vilijos Blinkevičiūtės. Ji šneka dalykus ir neatrodo, kad jie puls ginti žmogaus teises, kaip kad Vakaruose socdemai daro“, – „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

„Kam rūpi, tie supranta, kad šią Seimo sesiją reikia stengtis, kad (Civilinės sąjungos įstatymas – ELTA) būtų priimtas“, – teigė politikas, pridurdamas, kad tam reikia balsų tiek iš valdančiosios, tiek iš opozicijos stovyklos.

„Tai yra viršpartinis įsipareigojimas Lietuvos žmonėms. Ne tik koalicijos, bet ir opozicijos“, – teigė V. Mitalas.

Todėl, tęsė politikas, Civilinės sąjungos įstatymo projektas į Seimą sugrįš tik gerai apgalvojus visas aplinkybes.

„Nesu naivus ir neracionalus... Nesiūlome lėkti strimgalviais ir belekada dėti nepaisydami rezultato. Reikia paskaičiuoti, susidėlioti“, – sakė parlamentaras.

Šią savaitę Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė sukritikavo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės poziciją dėl Civilinės sąjungos įstatymo projekto. Pasak politikės, nors socialdemokratų lyderė tarptautiniuose formatuose skelbiasi esanti už žmogaus teises, visgi, vengia pateikti tiesų atsakymą, ar LSDP frakcija Seime vieningai palaikys šią iniciatyvą.

„Geriausia tai yra sėdėti Briuselyje ir kartą per mėnesį pezėti visokius dalykus apie „paprastų žmonių“ gyvenimą Lietuvoje. Tarptautiniuose europarlamento ir kairiųjų formatuose skelbtis už žmogaus teises, o grįžus namo toliau vyniotis nuo tiesaus atsakymo, tai ar bus vieningas socialdemokratų frakcijos palaikymas Civilinės sąjungos įstatymo priėmimui“, – savo feisbuko paskyroje rašo A. Armonaitė.

Savo ruožtu V. Blinkevičiūtė teigia, kad valdantiesiems nereikėtų kaltinti socialdemokratų dėl to, kad Seime nepavyksta užsitikrinti pakankamo palaikymo Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Politikė taip pat pažymi, kad LSDP priklausantys parlamentarai visus politinius procesus vertina labai pragmatiškai.

ELTA primena, kad Seimas po svarstymo gegužės mėnesį pritarė valdančiosios daugumos partijų inicijuotam Civilinės sąjungos įstatymo projektui. Tam, kad jis būtų priimtas, parlamentarai turės balsuoti dar kartą.

Skeptiškai įstatymą vertina dalis Seimo narių valdančiojoje daugumoje ir opozicijoje. Abejones dėl projekto ne kartą yra išsakęs ir prezidentas. Visgi, konkrečių įstatymo detalių bei savo požiūrio dėl jų šalies vadovas nekomentuoja ir tikina, kad laukia galutinio Seimo apsisprendimo.

Įstatymą inicijavusios Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė rugpjūčio pabaigoje pareiškė, kad artėjanti Seimo rudens sesija yra paskutinė, kada galima priimti Civilinės sąjungos įstatymo projektą.