Į viešumą jau iškilo tai patvirtinantys dokumentai, kuriuose įvardijama miesto pašonėje esanti teritorija.

Krašto apsaugos ministerija jau anksčiau yra skelbusi apie planus Ukmergės rajono savivaldybėje įrengti NATO sąjungininkams priimti reikalingą infrastruktūrą.

Dabar jau įvardijamas konkretus sklypas.

Seimo elektroninėje dokumentų duomenų bazėje esančiame Krašto apsaugos ministerijos dokumente nurodoma, kad sąjungininkų karinių vienetų dislokavimo karinei infrastruktūrai sukurti reikalingas tinkamas žemės sklypas yra mūsų rajone – 285,55 ha ploto valstybinės žemės sklypas (registracijos Nr. 44-1589740, unikalus Nr. 8143/0003:56, kadastro Nr. 8143/0003:56). Patikėjimo teise jį valdo Valstybinių miškų urėdija (VMU). Prie dokumento pridedamas ir VĮ Registrų centro išrašas.

Apytikslė sklypo vieta www.regia.lt duomenų bazėje

Dokumente pažymima, kad sklypas atitinka mobilizacijos ir priimančiosios šalies paramos įstatymo nustatytus kriterijus karinei infrastruktūrai. Įstatyme nurodoma, kad teritorija, reikalinga karinei infrastruktūrai pritaikyti ar sukurti, parenkama įvertinus konkrečiai karinei infrastruktūrai reikalingus reikalavimus (operacinius, logistinius, infrastruktūros išdėstymo). Taip pat skelbiama, kad pirmumas teikiamas valstybinės žemės plotams.

Jau kreiptasi dėl aukščiau minėto sklypo Ukmergėje perdavimo Krašto apsaugos ministerijai.

Pernai gruodžio 13 d. buvo priimtas Vyriausybės nutarimas, kuriuo minėtas sklypas buvo įtrauktas į sąrašą sąjungininkų karinių vienetų dislokavimui. Kaip nurodoma, tam būtų skirta teritorija, esanti minėtame sklype. Čia planuojami specialiosios paskirties pastatai ir kiti inžineriniai statiniai.

VšĮ Girių inspekcija, vadovaujama Lauryno Žemaičio, sunerimo dėl sklype esančio miško ir kad šalies karinės infrastruktūros plėtra Lietuvoje vykdoma miškų sąskaita.

Registrų centro išraše matyti, kad praktiškai visą plotą sudaro miško žemė. Nurodoma, kad sklypo vidutinė rinkos vertė siekia 1 008 747 Eur, jame miško žemės plotas sudaro 277,3041 ha.

VŠĮ Girių inspekcijos vadovo feisbuke pasidalintame žemėlapyje nurodomos sklypo ribos – esą abipus sklypo yra miesto teritorija. Vienoje pusėje sklypas jungiasi su Pašile, o kitoje yra beveik iki pat Gėlių rajono. Jo dalis remiasi ir į naujai iškirstą ruožą, kurio vietoje bus tiesiamas Ukmergės aplinkkelis.

Organizacijos duomenimis, pasirinktas plotas apima ir Europos Bendrijos svarbos natūralias buveines. Tai – plačialapių ir mišrūs miškai, žolių turtingi eglynai, stepinės pievos. L. Žemaičio manymu, vietos gyventojai turi būti iš anksto informuojami apie tokius projektus, turi būti ieškoma sprendimų, kurie darytų mažiausią neigiamą poveikį aplinkai ir gamtinėms vertybėms, tad išsiuntė kreipimąsi į Valstybinių miškų urėdiją ir Krašto apsaugos ministeriją.

Valstybinių miškų urėdijos Ukmergės padalinio vadovas Virgilijus Šalčiūnas sakė, kad oficialus sprendimas dėl minėto sklypo perdavimo nėra gautas.

Buvo diskusijos su Krašto apsaugos ministerija, kad pasirinktame sklype yra svarbių objektų – bandomųjų želdinių, sėklinių objektų, kuriuos norėtume išlaikyti. Anksčiau čia buvo mūsų medelynai, kur auginome miško dauginimui svarbius medžius. Dabar medelynų nebėra. Prašėme, kad šie objektai liktų mums.
Virgilijus Šalčiūnas

„Buvo diskusijos su Krašto apsaugos ministerija, kad pasirinktame sklype yra svarbių objektų – bandomųjų želdinių, sėklinių objektų, kuriuos norėtume išlaikyti. Anksčiau čia buvo mūsų medelynai, kur auginome miško dauginimui svarbius medžius. Dabar medelynų nebėra. Prašėme, kad šie objektai liktų mums.“

Apie Europos Bendrijos svarbias natūralias buveines sakė, kad jos yra inventorizuotos medynuose.

Padalinio vadovas patikino, kad, kol nėra gauta oficialių sprendimų, jokie miško kirtimo darbai nevykdomi. „Tai – valstybinės reikšmės miškas. Yra procedūra. Pirmiausia sklypas turėtų būtų atskirtas nuo Valstybinių miškų ir paverstas kitomis naudmenomis. Tik tada galima planuoti kirtimus“, – sakė V. Šalčiūnas.

„Ukmergės žinios“ taip pat išsiuntė paklausimą Krašto apsaugos ministerijai. Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento Visuomenės informavimo skyrius informavo, kad Ukmergės rajono savivaldybės teritorijoje planuojama statyti Lietuvoje dislokuotiems NATO sąjungininkų kariniams vienetams skirta karinė infrastruktūra, kuri bus reikalinga priimančios šalies poreikiams užtikrinti.

„Šiuo metu daugiau informacijos negalime pateikti, kadangi vyksta diskusijos su partneriais, tariamasi su jais dėl sąlygų ir kitų poreikių“, – rašoma atsakyme.

Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas sakė, kad savivaldybė jau yra davusi pritarimą dėl sklypo perdavimo Krašto apsaugos ministerijai.

Meras patikino, kad feisbuke pasidalintame žemėlapyje ribos nurodytos netiksliai. Patvirtino, kad sklypas susisiekia su naujuoju aplinkkeliu, tačiau toliau tęsiasi į kitą pusę. Be to, atkreipė dėmesį, kad Krašto apsaugos ministerija iš viso sklypo ploto planuoja naudoti tik apie 19 ha, tad miškas visame sklype nebus kertamas. „Kadangi tai – vientisas sklypas, siekiant neskaidyti, jis perduodamas visas“, – sakė D. Varnas.