Pastebėjo suniokotą miško paklotę

Kaip ketvirtadienį rašė Delfi, kertant aplinkos ministro mišką žalos padaryta ir kaimyniniam sklypui. Delfi publikaciją galite rasti paspaudę čia.

Pats ministras aiškino, kad plyni kirtimai reikalingi, nes miškas esą neatsparus vėjui. O Aplinkos apsaugos departamentas savo ruožtu pradėjo tyrimą.

Su Delfi bendravę nevyriausybininkai aiškino pastebėję, kad po kirtimų aplinkos ministro miške liko gilios provėžos, sugadintas miško kelias, neteisingai naudotos valksmos. Tačiau juos labiausiai nustebino tai, kad miško kelias sugadintas ir kaimyniniame sklype, be to, ten suniokotas ir griovys.

„Tokia situacija: be aplinkos ministro valdoje paliktų gilių provėžų, medieną rangovai traukė per kaimyno valdą. Tada pasidarė tiltą per griovį (kaimyno valdoje) ir per lauką. Ten kur buvo tiltas, kadangi rangovas buvo žioplas, sugebėjo griovio krantus-šlaitus sugriauti. Baigus darbą liko didžiulis bardakas.

Per didelės provėžos, netaisyklingos miško valksmos, sugadintas kelias. Tai gana rimti pažeidimai, už kuriuos miško savininkus Aplinkos apsaugos departamentas baudžia“, – Delfi teigė vietoje apsilankę visuomenininkai.

Taip pat jiems kilo klausimų, kodėl S. Gentvilo miško pardavimo sandoris nėra nurodytas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pateiktoje privačių interesų deklaracijoje.

Klausimai ministrui

Kovo 8 d. Seimo opozicijai priklausantys nariai Tomas Tomilinas, Agnė Širinskienė ir Ligita Girskienė raštu kreipėsi į Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir aplinkos ministrą S. Gentvilą.

„Vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos Seimo Statuto 209 straipsniu prašome, kad š. m. kovo 12 d. vyksiančiame Seimo plenariniame posėdyje aplinkos ministras S. Gentvilas atsakytų į klausimus“, – rašė Seimo nariai.
Agnė Širinskienė

Ir ten pat pateikti ministrui keliami klausimai.

„Planuodamas miško kirtimo darbus Jums priklausančiame miško sklype Jūs pasirinkote mažiausiai biologinę įvairovę tausojantį plynąjį kirtimą. Ar nemanote, kad kaip aplinkos ministras turėtumėte rodyti tvarios ir pavyzdinės miškininkystės pavyzdį kitiems miškų savininkams ir vengti gamtos netausojančio elgesio pavyzdžių?“ – klausė Seimo opozicijos parlamentarai.

Taip pat jie norėjo sužinoti, kodėl nuo 2022 metų, kai vyko kirtimai, nesutvarkytas kaimynų sklypas: „Kertant Jums priklausantį mišką buvo suniokota miško paklotė, suniokotas griovys, palikti išmėtyti rąstai, liko gilios provėžos, jos matomos ir kaimyniniame sklype, kurio savininku yra kitas asmuo. Kada pastebėjote tokią paliktą apgailėtiną aplinkos būklę? Miško kirtimo darbai vyko jau daugiau nei prieš metus, tačiau kodėl iki šiol nesiėmėte jokių miško aplinkos sutvarkymo darbų, juo labiau, kad vežant nupjautus medžius buvo suniokotas ir kaimyninis sklypas, kurio savininko teisėti interesai yra pažeisti?“
Tomas Tomilinas

Be to, S. Gentvilo prašoma atsakyti, ar jis neketina pasitraukti iš ministro pareigų tuo metu, kai jam pavaldus Aplinkos apsaugos departamentas atlieka tyrimą.

„Aplinkos apsaugos departamentas prie Aplinkos ministerijos pradėjo tyrimą. Ar garantuojate šio tyrimo skaidrumą, kai tyrimą atlieka ministerijos pavaldume esantis departamentas? Ar nemanote, kad tokiu atveju Jums būtų geriausia pasitraukti iš užimamų pareigų ir sulaukti tyrimo pabaigos?“ - klausė opozicija.

Galiausiai paklausta: jei bus nustatyti pažeidimai, ar tokiu atveju S. Gentvilas pasitrauks iš ministro pareigų?

„Ar galite pažadėti, kad bent jau tuo atveju, kai atlikęs tyrimą Aplinkos apsaugos departamentas prie aplinkos ministerijos nustatys pažeidimus, atsistatydinsite?“ – domėjosi Seimo nariai.
Ligita Girskienė

Užduodant klausimus ministrui buvo primintas ir, anot opozicijos, žlugęs miškų susitarimas.

„Kadangi žlugo miškų susitarimas ir Jūs iki šiol Seimui nepateikėte žadėtųjų Miškų įstatymo pataisų, ar pritartumėte, jei Seimas pats priimtų sprendimą įstatymą papildyti nuostatomis, kurios užtikrintų II A kategorijos miškų plėtrą bei didesnę apsaugą miškams?“ – klausė Seimo nariai.

Likusios provėžos nedžiugina ir ministro

Anksčiau atsakydamas į Delfi klausimus aplinkos ministras S. Gentvilas nurodė, kad minėtas kirtimas buvo atliktas 2022 m. gruodį. S. Gentvilas teigė, kad likusios provėžos nedžiugina ir jo paties. Taip pat jis sutiko, kad išardyto tilto mediena buvo sumesta netvarkingai.
Simonas Gentvilas

„Ši 8 ha miško valda yra ūkinis IV grupės miškas, itin drėgnas ir užpelkėjantis. Dėl šiltų žiemų pajūryje pastaruoju laikotarpiu nebeliko įšalo laikotarpių. Minėtas plynas kirtimas 1,5 ha biržėje atliktas tinkamiausią 2022 m. žiemos mėnesį – gruodį. Miško masyve nėra vidaus miško kelių. Nei mano, nei kaimyno miške niekada nebuvo jokio kelio. Jei turimos omenyje miške esančios proskynos, per jas mediena nebuvo vežama. Mediena buvo gabenama per valksmus, kuriuose naudotos miško kirtimo atliekos. Mediena gabenta ir per kaimyno ankstesnio kirtimo valksmą, kuris jau buvo provėžotas ir kurio nuotrauka yra pridėta.

Šlapioje miško paklotėje esančios provėžos miške nedžiugina ir manęs paties, bet su rangovu yra sutarta jas sutvarkyti šį pavasarį, kai vyks miško atsodinimas kirtime.

Miškas yra apjuostas giliu 2 metrų grioviu, kuris kirtimų metu buvo užpildytas rąstais, siekiant išgabenti medieną. Griovyje, per kurį buvo vežama mediena, nebuvo įrengta pralaida, todėl jokia pralaida nebuvo sugadinta. Išardžius laikiną „tiltą“, griovyje vanduo teka ta pačia vaga. Sutinku, kad išardyto „tilto“ mediena buvo sumesta netvarkingai. Bet visas miškas visada buvo mano puoselėjamas ir prižiūrimas, atsižvelgiant į gamtines sąlygas“, – teigė S. Gentvilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)