Tai Eltai patvirtino Signatarų klubo sekretoriatas.

Konstitucijos krikštatėviu vadinamas K. Motieka aktyviai veikė politikoje ir buvo itin vertinamas bendražygių.

„Kazimieras Motieka buvo atsidavęs teisininkas, aktyvus Atgimimo ir Sąjūdžio veikėjas. Mūsų šalies istorijai įsimintina 1989 m. Sovietų Sąjungos deputatų suvažiavime jo pasakyta kalba, kuria pirmą kartą per 50 sovietinės okupacijos metų oficialiai pareikalauta grąžinti Lietuvos valstybės nepriklausomybę. Dėl signataro mirties nuoširdžiai užjaučiu šeimą, kolegas ir bendražygius“, – savo užuojautoje sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Teisininkas, baudžiamųjų bylų advokatas, politinis veikėjas, Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Akto Dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo signataras K. Motieka gimė 1929 m. lapkričio 12 dieną Kaune.

Baigęs teisės krypties studijas K. Motieka kurį laiką dirbo tardytoju Vilniaus miesto ir rajono prokuratūrose. Vėliau – prokuratūros Tardymo ir Milicijos priežiūros skyrių prokuroru ir ypatingai svarbių bylų tardytoju, kol tapo Tardymo skyriaus viršininku.

1990 m. kovo 11-ąją K. Motieka kartu su kitais AT deputatais pasirašė Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo aktą. Tądien net du bendražygiai kėlė ir jo kandidatūrą į pirmininkus, pristatydami jį kaip didelį eruditą, aukštos kultūros ir itin tolerantišką žmogų. Vis dėlto K. Motieka rinkimuose dalyvauti atsisakė ir paprašė visus balsus, kurie būtų skirti jam, skirti V. Landsbergiui.

K. Motieka dalyvavo AT rengiant 1992 m. Konstitucijos projektą ir dėl jo siekiant tautos atstovų sutarimo. Kai susitarimas buvo pasiektas ir tauta Konstituciją priėmė referendumu, Aukščiausioji Taryba – Atkuriamasis Seimas nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimo ir įtvirtinimo darbą užbaigė. 1993 m. K. Motieka vėl grįžo dirbti advokatu. Po trejų metų jis įkūrė savo vardo advokatų kontorą, vėliau tapo jos vyresniuoju partneriu. K. Motieka dešimtmetį užėmė Vilniaus universiteto Tarybos Pirmininko pareigas, buvo ir Valstybinės apdovanojimų Tarybos nariu. Kartu su žmona jie išaugino du vaikus.

Urna su velionio palaikais bus pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose (Olandų g. 22). Lankymas rugsėjo 2 d. nuo 14 iki 20 val., rugsėjo 3 d. – nuo 8 val. Urna išnešama 10.45 val. Šv. Mišios Šv. Petro ir Šv. Povilo bažnyčioje bus laikomos nuo 11.15 val. Velionis bus palaidotas Antakalnio kapinėse, Vilniuje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)