Zenonas Kemežys gimė 1949 metais Suvalkijoje, Pajevonyse. Tarnybą kartu su mokslais pradėjo 1967 metais.

Jis buvo vienas pagrindinių vadovų, atsakingų už didžiausios Lietuvos istorijoje pramoninės avarijos ir ekologinės katastrofos likvidavimą Jonavos „Azoto“ gamykloje 1989 metais. Jonavos „Azote“ sprogo izoterminė saugykla, išsiliejo per 7 tūkst. tonų skysto amoniako.

„Iš Vilniaus į Jonavą atvažiavome vieni pirmųjų, praėjus maždaug valandai nuo pranešimo apie avariją gavimo. Jau buvo atvykę Kauno ugniagesiai. Iš pradžių privažiuoti arčiau net su gaisrine technika buvo sudėtinga. Amoniako koncentracija tvyrojo tokia, kad geso gaisrinių varikliai, – yra pasakojęs buvęs tuometinės Priešgaisrinės apsaugos valdybos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Kemežys. – Ėmus gesinti, prireikė milžiniško kiekio vandens. Po to visi tie rezervuarai buvo pilni, kilo didelė grėsmė, kad jis gali išsilieti į Nerį“.

Jis yra dalijęsis prisiminimais, kad į Vilnių grįžo tik po savaitės, visiškai praradęs balsą... Daugelis dirbusių drauge atsidūrė ligoninėje. „Tos dujokaukės ir tie filtrai, kuriuos turėjom, mažai gelbėjo. Būdavo, nusiimi ją, o ji viduje visa net geltona. Niekas nežinojo, kokia cheminių medžiagų koncentracija. Neturėjome ir apsauginių drabužių. Buvo daug sumaišties. Su tokio didelio masto avarija juk buvo susidurta pirmą kartą“, – yra pasakojęs Z. Kemežys.

Už Jonavos azoto gamyklos avarijos likvidavimo darbus Zenonas Kemežys buvo apdovanotas aukštu valstybiniu apdovanojimu.

Jis taip pat buvo vienas iš vadovų, atsakingų už priešgaisrinę apsaugą 1991 metų Sausio 13-osios įvykių dienomis.

„Tai buvo laikas, kai niekas negalėjo prognozuoti, kaip viskas klostysis. Kiekvienas tada turėjo priimti sprendimą. Tuo įtemptu metu beveik mėnesį gyvenome darbe, – prisiminimais dalijosi buvęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius generolas Kazys Zulonas – Ugniagesiai buvo pasirengę bet kada ateiti žmonėms į pagalbą.“

Tarnybą Lietuvos priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente pulkininkas Zenonas Kemežys baigė 1993 metais.

Z. Kemežys užaugino tris sūnus. Vyriausias sūnus Artūras yra pasirinkęs tarnybą Lietuvos kriminalinėje policijoje, kovoje su nusikalstamumu, šiuo metu dalyvauja misijoje Armėnijoje. Sūnus Arūnas dirba komunikacijos srityje ir vadovauja komunikacijos planavimo agentūrai Lietuvoje. Jauniausias sūnus Aleksandras pasuko į finansų valdymą ir šiuo metu dirba bei gyvena Dubajuje.

Su velionu bus galima atsisveikinti šeštadienį, spalio 14 d., nuo 15 iki 20 val. ir spalio 15 d., nuo 10 iki 13val. laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“ (Ažuolyno g. 10, Vilniuje).
Šv. Mišios aukojamos spalio 14 d., 18 val. Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje, Sėlių g. 17.

Urna Spalio 15 d., 13 val. iš laidojimo namų „Nutrūkusi styga“ bus išlydėta į Rokantiškių kapines.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)