Velionis gimė 1933 metais Greičiuose, Jurbarko rajone, 1949-1956 metais buvo ištremtas į Sibirą, iš kur grįžęs baigė Kauno J. Gruodžio muzikos technikumą ir Lietuvos konservatoriją.

V.A.Čepliauskas 1964-1968 metais dėstė muziką Semipalatinsko Kazachstane, nuo 1968 metų - Kauno muzikos mokyklose, Lietuvos muzikos akademijos Kauno fakultetuose.

Vadovavo M.Tulebajevo muzikos mokyklos bei kazachų ir vokiečių chorams Kazachstane, "Drobės", "Mados" ir J. Naujalio muzikos gimnazijos chorams Lietuvoje.

V.A.Čepliauskas taip pat yra išleidęs romanus "Ražienos", "Nė mirksnio ryžtis", "Irmė", poezijos ir esė rinkinius, knygų vaikams.

Už reikšmingą gyvenimo ir kūrybinę veiklą V.A.Čepliauskas buvo apdovanotas Kauno miesto savivaldybės III laipsnio Santakos garbės ženklu ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medaliu.

Velionis bus pašarvotas Kaune, šv.Antano bažnyčios šarvojimo 4 salėje, lankymas - pirmadienį nuo 12 iki 20 val. ir antradienį nuo 9.30 iki 13 val., 8 val. antradienį už velionį Kauno Kristaus prisikėlimo mažojoje bažnyčioje bus laikomos šv.Mišios. Karstas į Petrašiūnų kapines išlydimas antradienį 14 val.