Apie netektį trečiadienį pranešė Panevėžio miesto savivaldybė.

„Šį pasaulį paliko ryški asmenybė, šalies aviacijos istorijos legenda, Panevėžio miesto garbės pilietis, ilgametis miesto tarybos narys, aviakonstruktorius, lakūnas V. Kensgaila. Tai buvo išskirtinis žmogus, sukūręs tris lėktuvo „Lituanica“, kuriuo Atlanto vandenyną perskrido Steponas Darius ir Stasys Girėnas, kopijas, suprojektavęs ne vieną aukštesnės klasės savadarbį lėktuvą.

Šio didžiai gerbiamo žmogaus vardas neatsiejamas ir nuo istorinio „Baltijos kelio“ skrydžio. Miesto bendruomenės vardu šią liūdną netekties valandą reiškiu nuoširdžią užuojautą artimiesiems“, – pranešime spaudai teigė Panevėžio savivaldybės meras Rytis Račkauskas.

Visą gyvenimą V. Kensgaila skyrė ne tik aviacijos technikai, bet ir aviacijos istorijai populiarinti. Jis sukūrė 3 „Lituanicos“ kopijas. Pirmoji panaudota filmuojant populiarų režisieriaus Raimondo Vabalo vaidybinį filmą „Skrydis per Atlantą“. 1993 m., švenčiant S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 60-metį, V. Kensgaila savo „Lituanica“ skrido maršrutu Kaunas–Soldinas–Kaunas, taip simboliškai užbaigdamas mūsų lakūnų žygį. 2003 m., švenčiant „Lituanicos“ skrydžio 70-metį, ja apskrista Lietuva.

Pirmos klasės lakūnas, aviacijos sporto meistras, už nuopelnus aviacijai 1993 m. Lietuvos Respublikos Prezidento dekretu apdovanotas S. Dariaus ir S. Girėno medaliu. 2001–2011 m. buvo Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys. 2013 m. V. Kensgailai suteiktas Panevėžio miesto Garbės piliečio vardas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją