Dėl priešinimosi sovietų okupacijai B.Gajauskas sovietiniuose lageriuose ir kalėjimuose buvo kalinamas 37 metus. 1990 metais jis tapo Kovo 11-osios akto dėl nepriklausomybės atkūrimo signataru, 1992-1996 metais buvo Seimo narys.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro vadovė Teresė Birutė Burauskaitė B.Gajauską pavadino „žmogumi epocha“, kuris nepaisant sunkaus kalinimo neatsisakė savo principų.

„Jis įkalinimo įstaigose - paprastai labai griežto režimo - praleido bene daugiausia metų. Ir visada išlaikė savo stuburą, nė per milimetro dalį netapo konformistu, neatsisakė savo principinių nuostatų vardan asmeninės gerovės“, - BNS ketvirtadienį sakė B.Burauskaitė.

Ji pabrėžė, kad B.Gajauskas ir gyvenimo saulėlydyje išliko kūrybingas, visai neseniai pasirodė jo knyga.

Savo atsiminimuose B.Gajauskas yra rašęs, kad Lietuvai paskelbus nepriklausomybę jo „gyvenimo ir kovos tikslas buvo pasiektas“.

Užuojautą pareiškęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis velionį pavadino aktyviu kovotoju už Lietuvos nepriklausomybę, ištremtą už laisvės idėjas, žmogumi, kuris visą savo gyvenimą skyrė Lietuvai.