Panevėžietė Marijona, artimąjį palaidojusi prieš 2 savaites LNK kalbėjo, jog pigiausias jos matytas karstas kainuoja apie 300 eurų. Ji sakė, kad laidotuvės yra ir netektis, ir finansiniai rūpesčiai.

Dabar vienkartinė mirties išmoka yra 320 eurų. Jei artimasis mirė dėl nelaimingo atsitikimo darbe, arba jis buvo pensininkas, vienkartinė išmoka lygi 2 pensijoms skirs ir Sodra.

Kalbinti gyventojai sako, kad išmokos nedidelės palyginti su laidotuvių išlaidomis, tačiau net ir tokios palengvina laidotuvių naštą.

„Kiek duoda, tiek ir gerai“, – pasakojo panevėžietis.

„Viskas dabar brangu. Už 320 eurų karstas gal ir išeis, gal dar drabužiai persirengimui. Dabar niekas tų iškilmingų pietų nebedaro“, – LNK sakė kita moteris.

„Už tuos pinigus, kuriuos jie žada, tai nepalaidosi. Virš 3000 laidotuvės kainuoja, va seserį palaidojom“, – kalbėjo kita moteris.

Laidojimo verslo skaičiuojama paprastai – už 300 eurų galima nupirkti vidutinio brangumo karstą. Arba aprengti velionį ir sumokėti už šarvojimo salę. Bet dar reikės žvakių, katafalko, giedotojų, gėlių.

„Reikia 600–700 eurų, kad būtų oriai, tvarkingai. Jau čia neprabangiai, bet tvarkingai žmogus palaidotas“, – LNK sakė laidojimo namų vadovė Silvija Talačkienė.

Tad besikreipiančių į savivaldybę vienkartinės išmokos daugėja.

„Jeigu kalbėti apie vidutinį gavėjų skaičių per mėnesį, tai 2020 metais turėjome 499 asmenis vidutiniškai. O 2021 metais vidurkis yra 577“, – teigė Vilniaus savivaldybės socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė.

Šiemet mirties išmokoms valstybės biudžete buvo suplanuota 15 milijonų eurų. Tačiau jau metams įpusėjus paaiškėjo, kad pinigų trūksta.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerija metų eigoje perskirstė biudžetus, didino iš kitų priemonių. Ir tas poreikis jau atlieptas ir sąlygotas šių metų situacijos. Tai ir kitiems metams, lyginant su šių metų pinigais yra numatyta skirti 2,5 milijono eurų daugiau“, – LNK kalbėjo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Yra planuojam padidinti ir pačią išmoką. Kitais metais mirusiojo artimieji laidotuvėms galės gauti 16 eurų daugiau – 336 eurus.

Nors už 16 papildomų eurų ne tiek daug ir nupirksi – žvakių, ar rožinį su religiniais simboliais mirusiajam į paskutinę kelionę įdėti.

Kapinių administratoriai sako, kad šitaip mirštant greitai ir kapines teks plėsti.

„Mirčių kiekis yra išaugęs, lyginant su praėjusiais metais 200 žmonių mirė daugiau nei pernai Karveliškių kapinėse“, – kalbėjo kapinių administratorius Darius Jakutenis.

Statistikos departamentas, įvertinęs pastarųjų 2 dešimtmečių mirčių skaičius pranešė, kad šį rugsėjį ir spalį fiksuotas mirčių perteklius.

Pagal perteklinį mirtingumą Lietuva yra 5 pasaulyje.

„Perteklius yra 1600, bet atkreipkite dėmesį, kad čia yra tų savaičių, kai kilo 4 banga – 31–41 savaitė. Iki tol mes Lietuvoje nestebėjome perteklinio mirtingumo“, – LNK kalbėjo Statistikos departamento atstovė Laima Grižaitė.

Vidutiniškai per metus Lietuvoje miršta apie 40 tūkst. žmonių. Šį spalį registruota jau daugiau nei 35 tūkst. mirčių. Tai lėmė augantys susirgimų koronavirusu skaičius. Ekspertai sako, kad mirčių padaugėjo ir dėl uždelstų ir pražiūrėtų ligų. Dažniausiai miršta moterys.