Tačiau, kaip rodo antradienį Valstybinės mokesčių inspekcijos paskelbtos turto deklaracijos, skolų turi ne visi ministrai, o tie, kurie turi – pernai stengėsi jas grąžinti.

Nebent pirko nekilnojamąjį turtą (NT), kaip padarė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas ir finansų ministras Rimantas Šadžius.

Turtingiausieji

Š. Birutis pernai už 9 tūkst. eurų pardavė automobilį ir atsikratė Vyriausybės vertybiniais popieriais (25 tūkst. eurų). Tačiau nusipirko kitų vertybinių popierių už 208 tūkst. eurų, o jo piniginės santaupos išaugo 26 tūkst. eurų. Be to, kultūros ministras susigrąžino 93 tūkst. eurų paskolintų pinigų.

Įspūdingai augo ir Š. Biručio žmonos Rasos turtas. Jis padidėjo 48 proc. – iki 711 tūkst. eurų.

J. Oleko valdomas turtas 2014 metais didėjo daugiausiai skolos sąskaita. Jis ir jo žmona pernai pasiskolino po 36 tūkst. eurų ir panaudoję turėtas santaupas nusipirko NT už 227 tūkst. eurų.

Bendras J. Oleko turtas deklaracijoje įvertintas 319 tūkst. eurų.

Pirmą kartą turtą deklaravęs energetikos ministras Rokas Masiulis informavo, kad valdo 302 tūkst. eurų turtą, bet 64 tūkst. eurų yra skolingas.

Jo žmona Lina netgi turtingesnė (338 tūkst. eurų), bet turi ir didesnę skolą (218 tūkst. eurų).

Pinigais nesitaško

Teisingumo ministro Juozas Bernatonio turtas pernai augo maždaug 5 proc. – iki 270 tūkst. eurų, o savo pinigus jis investavo į Vyriausybės vertybinius popierius, kurių nusipirko už 17,4 tūkst. eurų.

Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pernai nusprendė pakeisti arba parduoti automobilį, nes dabar jo turtas šioje srityje vertas 2,2 tūkst. eurų mažiau. Augo ministro santaupos, o jo bendras turtas pasiekė 203 tūkst. eurų. Ligita Sinkevičienė pernai įsigijo žemės sklypą už 7,7 tūkst. eurų.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis 2014 metais grąžino 6 proc. savo turimos skolos, kuri sumažėjo iki 50 tūkst. eurų. Jo santaupos padidėjo 15 tūkst. eurų – maždaug tiek pat kiek ir visas turtas, kuris pernai siekė 196 tūkst. eurų.

Panašiai su pinigais pernai tvarkėsi ir ūkio ministras Evaldas Gustas. Jis sumokėjo 6,8 tūkst. eurų skolos, bet 72 tūkst. eurų jos liko. Ministras taip pat nusipirko arba pakeitė transporto priemonę, kurios kaina padidėjo 2,5 tūkst. eurų. E. Gusto santaupos ryškiausiai prisidėjo prie bendro jo turto, kuris 2014 metais pasiekė 123 tūkst. eurų (padidėjo 24 tūkst., t. y. netgi penktadaliu).

Beveik dvigubai padidėjo sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės santaupos – iki 18,3 tūkst. eurų. Tiek pat augo ir visas jos turtas, kurio vertė pernai siekė 107 tūkst. eurų.

Tuo metu socialinės apsaugos ir darbo ministrės finansuose per visus metus niekas nepasikeitė. Liko tas pats 97 tūkst. eurų turtas ir 14 tūkst. eurų skola. Jokių pokyčių nebuvo ir jos vyro Vaidmanto sąskaitose.

Grąžino skolas

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus turto vertė pernai viršijo 304 tūkst. eurų. NT įvertintas 232 tūkst. eurų, dar ministras turi 10 tūkst. eurų santaupų, taip pat – per 231 tūkst. eurų paskolą.

R. Šadžius nusprendė NT įsigyti. Pasiskolinęs 17,4 tūkst. eurų, savo turtą jis padidino iki 62,4 tūkst. eurų ir įsigijo naujo NT už 23 tūkst. eurų. Tiek pat išaugo ir ministro žmonos Dalios NT turtas, o jos santaupos sumažėjo 4,5 tūkst. eurų.

Skolas grąžino ir santaupas didino ir likę trys ministrai.

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas savo turtą padidino 36 proc. – iki 52 tūkst. eurų. Švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė – 29 proc. – iki 31 tūkst. eurų. V. Baltraitienė savo turto nepadidino, bet grąžino 3 tūkst. eurų skolos, kurios dar triskart tiek liko.

Skirtingų ministerijų vadovų atlyginimai skiriasi ir kiekvieną mėnesį gali svyruoti, tačiau apytiksliai siekia maždaug 3 tūkst. eurų.