Kaip po posėdžio žiniasklaidą informavo vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, teigė, kad kol kas ruošiamasi visoms situacijoms.

„Matome, kad tie atvejų skaičiai svyruoja, nuo 15-17 atvejų, šiandien vos keli atvejai. Tačiau visos institucijos yra pasiruošusios, tiek ir tarnybos – esame pasirūpinę pareigūnais, medikais, jų apsauginėmis priemonės. Jei kartais situacija taptų blogesnė ir mažiau valdoma. Taip pat kaupiamas valstybės rezervas, planuojamas vakcinos įsigijimas, jei ji rinkoje atsiras“, – po posėdžio kalbėjo ministrė.

R. Tamašunienė tikino, kad prie karantino režimo grįžti niekas nenorėtų.

„Kol kas situacija ekstremali išlieka valstybės lygiu, nes atvejų (naujų, aut. p.) yra, jų nemažėja. Bet operacijų vadovo priimami sprendimai, strategija, skirti pagal tam tikras veiklos sritis ar lokaliai, vertinama kaip teisinga, kad nesukeltų daugiau įtampų visuomenėje. Nes grįžti prie karantino režimo niekas nenorėtų. Bet verta gyventojams tą sąmoningumą išlaikyti, nuo to daug kas priklauso“, – tikino R. Tamašunienė.

Ji ragino gyventojus susipažinti su valstybių sąrašais, kuriose koronaviruso situacija prastesnė.

„O ir šiaip rekomenduojama aplankyti Lietuvos vaizdingas vietas, pailsėti čia, kad virusas nepaplistų mūsų valstybėje“, – antradienį spaudos konferencijoje kalbėjo R. Tamašunienė.

Ji sakė, kad tikisi, kad antra koronaviruso banga aplenks Lietuvą.

„Mes vis dar tikimės, kad ta antra banga Lietuvos nepasitiks ir vakcina atsiras greičiau nei tos bangos atbanguos į Lietuvą. Bet taip, ir ekspertai, ir prognozuotojai mato, kad tas bangavimas yra, priklauso nuo visuomenės elgsenos, atsipalaidavimo. Tai šiuo metu, reikia pabrėžti, kad žmonės pakankamai gerai saugojasi, kai kurie dar dėvi kaukes“, – apie pasiruošimą galimai antrai bangai kalbėjo R. Tamašunienė.

Ji teigė, kad visų rekomendacijų reikėtų laikytis.

„Nes tos bangos bus, tikėtina, kad tų atvejų bus, nes mes keliaujame, nebeturime uždarytų šalies sienų“, – tikino ministrė, kartu ji pridūrė, kad situacija kol kas yra valdoma.

Apsaugos priemonės rinkėjams

Susitikime taip pat buvo aptartas ir pasiruošimas artėjantiems Seimo rinkimams, kalbėta apie būtinas asmens apsaugos priemones.

„Rinkimai įvyks šiais metais, institucijos ruošiasi, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pristatė poreikį aprūpinti komisijų narius, rinkėjus, kad būtų užtikrinta teisė dalyvauti rinkimuose visiems piliečiams, tam reikalingos apsaugos priemonės“, – kalbėjo ministrė R. Tamašunienė.

Ji teigė, kad planuose apsauginėmis pirštinėmis ir kaukėmis aprūpinti ne tik rinkimų komisijų narius, bet ir visus rinkėjus, ateinančius balsuoti.

Delfi primena, kad nuo kovo 16 iki birželio 17 dienos šalyje buvo įvestas karantinas, jį atšaukus liko galioti ekstremali situacija.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti du nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 1949, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Dar vakar buvo fiksuota 17 naujų koronaviruso atvejų.

Šiuo metu koronavirusu tebeserga 255 žmonės, 1601 – pasveiko, 89 asmenys yra izoliacijoje.

Ruošiasi galimai avarijai Astrave

Kalbėta posėdyje ir apie valstybės ir savivaldybės institucijų pasirengimą reaguoti į galimas branduolines ar radiologines avarijas Baltarusijoje esančioje Astravo atominėje elektrinėje.

„Kyla didelė grėsmė, prie pat mūsų valstybės sienos. Mes visi kartu privaloma būti pasirengę galimiems incidentams, avarijoms. Turime gebėti darniai reaguoti toje situacijoje. Pasirengimas šiuo metu vertinamas, jis dabar daugiau strategavimo, reikalingo poreikio nustatymo. Atskleista ir nemažai spragų artimiausiose nuo elektrinės rajonuose – tai Švenčionių savivaldybėje“, – sakė ministrė R. Tamašunienė.

Ji priminė, kad jodo tabletės jau dabar yra išdalintos žmonės, gyvenantiems 30 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės.

„Verta priminti, kad mes visi privalome bent kartą atsiversti puslapį l72.lt – trys kertinės paros, ką mes turėtume būti pasiruošę, paskaityti, kaip turėtume elgtis esant branduolinei avarijai svarbiausi veiksmai trys – kuo trumpiau būti radioaktyviomis medžiagomis užterštoje vietovėje, stengtis neįkvėpti tų medžiagų, o vėliau būti kuo toliau nuo užterštos teritorijos“, – kalbėjo ministrė.

Ji teigė, kad šios trys taisyklės leis atsakingoms institucijoms gyventojams suteikti reikiamas rekomendacijas.

„Mes imame blogiausią scenarijų, priklausys viskas ir nuo vėjo krypties, gamtinių sąlygų, avarijos dydžio. Būti pasirengusiems“, – sakė VRM vadovė.

R. Tamašunienė džiaugėsi, kad atominė elektrinė dar nepradėjo veikti, bet arčiausiai gyvenantys asmenys jau dabar yra aprūpinti jodo tabletėmis.

O skirtingos ministerijos jau dabar įpareigotos ruoštis galimai katastrofai.

„Tuos scenarijus visus planuojame artimiausiu metu, stalo pratybas, planų patikrinimus“, – kalbėjo ji.

Ne visos savivaldybės tiki pavoju

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius spaudos konferencijoje sakė, kad savivaldybių civilinės saugos būklė buvo vertinama periodiškai kas tris metus. Tačiau akivaizdu, anot jo, kad to nepakanka.

„Tikrai nėra taip, kad visos savivaldybės yra pasirengusios vienodai. Pasirengimo lygis nėra vienodas, jie nėra nei labai geras, nei labai blogas“, – savivaldybes vertino S. Greičius.

Jis svarstė, kad galbūt savivaldybės dar nepakankamai rimtai verta Astravo pavojų.

„Gal tikisi, kad to nebus, o jei įvyktų, atsakomybę prisiims centrinė valdžia. (…) Savivaldybės teoriniame lygyje yra nusimačiusios veiksmus, (…) bet kadangi negalime surengti realių pratybų dėl koronaviruso, tikrasis vaizdas pasirodytų tik po jų“, – kalbėjo PAGD vadovas S. Greičius.

Jis teigė, kad visos savivaldybės yra tikrinamos pagal sumodeliuotą blogiausią scenarijų.

„Bet niekas nežino, koks tas scenarijus įvyktų“, – teigė jis.