„Mes stebime situaciją, kuri vyksta pas mūsų kaimynus – pas latvius ir lenkus. Pas juos srautai nebuvo sustoję“, – „Žinių radijui“ teigė politikė, pažymėdama, kad į Lenkiją kasdien neteisėtai pakliūti bando bent po šimtą asmenų.

„Reikia suprasti, kad vieną dieną šie srautai gali būti nukreipiami prie mūsų sienos, o kitą dieną prie Latvijos sienos. Ir tie dalykai vyksta. Tikėtis, kad kažkuriuo metu pasibaigs šis procesas nereikėtų“, – konstatavo A. Bilotaitė.

„Šis migracijos kelias yra ir jis yra kurstomas tiek Baltarusijos, tiek Rusijos režimų. Tai spaudimo priemonė, kuri naudojama prieš mus ir mūsų kaimynines valstybes“, – aiškino politikė.

A. Bilotaitės teigimu, Lietuvos institucijos įdėmiai seka ir į Baltarusijos teritoriją persikeliančius „Wagner“ kovotojus. Dėl to, tęsė ji, yra pasiruošta esant būtinybei bet kuriuo metu uždaryti sieną su Rusija ir Baltarusija.

„Kalbant apskritai apie visą sienos situaciją, apie atitinkamus sprendimus ir apie „Wagner“ – mes buvome ir esame pasiruošę atitinkamus nutarimų projektus, jeigu situacija kažkaip keistųsi. Esame pasiruošę ir uždaryti savo sieną su šitomis valstybėmis“, – teigė ministrė.

„Labai principingai žiūrime į šią situaciją ir Valstybės sienos apsaugos tarnybai yra pavesta atidžiai stebėti, yra atitinkami dalykai sudėlioti, kokių veiksmų turi imtis mūsų pareigūnai, vertindami atvykstančius piliečius, kokie yra klausimai užduodami. Tikrai procedūros yra labai detalios. Tai ir prevencinis dalykas – žinutė atitinkamų šalių piliečiams, kad mes labai atidžiai kontroliuojame savo sieną“, – apibendrino A. Bilotaitė.

Pastarąją parą Lietuvos pasieniečiai apgręžė devynis asmenis, ketinusius neteisėtai patekti į šalį, praneša Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Tuo metu kaimyninėje Latvijoje pasienio tarnyba fiksavo 47 asmenis, o Lenkijos pasienio pareigūnai antradienį apgręžė 130 užsieniečių.

Iš viso į Lietuvą nuo 2022 metų sausio neįleista 11 211 neteisėtų migrantų, šiemet – 1409.

Iš viso nuo Baltarusijos sukeltos migracijos krizės pradžios Lietuvos pasieniečiai į šalį neleido neteisėtai patekti daugiau nei 20,7 tūkst. migrantų.