Kai tik „Radviliškio naujienų“ žurnalistai ministerijoje pradėjo domėtis, kokius darbus Rusijoje dirba Vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės patarėja dirbančios J. Margaitienės sutuoktinis ir kodėl prasidėjus karui Ukrainoje jis ir toliau pluša bei moka mokesčius šioje teroristine pripažintoje valstybėje, iš ministerijos atskriejo žinia, jog patarėja netikėtai pasiprašė atleidžiama iš pareigų, o ministrė nieko nelaukusi jos prašymą išpildė.

Po nesėkmingų rinkimų įdarbino „saviškiai“

Po nesėkmingai konservatoriams susiklosčiusių šį pavasarį vykusių savivaldos rinkimų viena iš Radviliškio rajono konservatorių lyderių, buvusi Savivaldybės administracijos direktorė J. Margaitienė liko be darbo.

Panašu, kad pagalbos ranką politikei ištiesė „saviškiai“ – gana greitai J. Margaitienė buvo įdarbinta į Vidaus reikalų ministeriją, kuriai vadovauja konservatorių partijos ministrė A. Bilotaitė. Buvusi Radviliškio rajono savivaldybės administracijos vadovė pradėjo eiti ministrės patarėjos pareigas.

Kadangi J. Margaitienė buvo išrinkta ir į Radviliškio rajono savivaldybės tarybą, jai teko derinti darbą sostinėje ir Radviliškio rajono savivaldybės taryboje. Matyt, ministrės patarėjos pareigas pradėjusiai eiti konservatorei nebuvo labai paprasta iš Vilniaus sugrįžti į visus Radviliškyje vykstančius posėdžius, todėl kartais jis posėdžiaudavo prisijungusi „per nuotolį“.

Dėl tokių ministrės patarėjai suteiktų privilegijų ne visi rajono politikai buvo patenkinti, nes ryšys kartais trūkinėdavo ir ne visada būdavo lengva suprasti, ką kalba pati deputatė.

Pasmerkė neatsisakiusius verslų Rusijoje

Radviliškio rajone buvo šnabždamasi, esą J. Margaitienės vyras turi darbą Rusijoje, kurio neatsisakė net po to, kai Rusija užpuolė Ukrainą ir Lietuva oficialiai šalį agresorę pripažino teroristine valstybe.

Kadangi konservatorių partija itin aštriai pasisako Rusijos atžvilgiu ir viešai smerkia verslininkus, kurie prasidėjus karui neatsisako savo verslų šioje valstybėje, ne vienam buvo sunku suprasti, kaip J. Margaitienės vyro darbas Rusijoje nesutrukdė jai gauti aukštą postą Vidaus reikalų ministerijoje.

Buvo manančių, kad ministrė A. Bilotaitė apie savo patarėjos sutuoktinio darbo reikalus galbūt apskritai nieko nežino, nes priešingu atveju turbūt nebūtų patenkinta tuo, kad jos patarėjos vyras pluša Rusijoje ir šiai šaliai moka mokesčius.

Deklaracijoje paminėjo tik užsienio valstybę

„Radviliškio naujienų“ žurnalistai pasidomėjo ministrės patarėjos J. Margaitienės viešai skelbiama viešųjų ir privačių interesų deklaracija, tačiau joje politikė nurodė, kad jos sutuoktinis darbuojasi užsienio šalies įmonėje AB „Premium“. Deklaracijoje konservatorė nepaminėjo, jog ta užsienio šalis – tai Rusija.

Žurnalistai paprašė, kad pati ministrės patarėja praskleistų paslapties šydą ir paaiškintų, kokioje šalyje dirba jos sutuoktinis ir kokius darbus jis ten atlieka?

Nors ministrės patarėja naujoje darbovietėje buvo pradėjusi dirbti vos prieš porą mėnesių, tačiau paaiškėjo, kad ji jau pavargo ir išėjo atostogų. Liepos 17 dieną iš atostogų grįžusi J. Margaitienė prisipažino, kad jos vyras dirba Rusijos įmonėje, kurioje pluša antrinių žaliavų rūšiavimo aikštelėje ir yra atsakingas už rūšiavimo kokybės kontrolę.

Dėl Rusijoje uždirbtų pinigų politikei – ne gėda

Politikės pasiteiravome, ar jai atrodo moralu, kad vykstant karui Ukrainoje vidaus reikalų ministrės patarėjos vyras dirba Rusijos įmonėje ir savo mokesčiais remia teroristinį Rusijos režimą?

Konservatorė pradėjo aiškintis, esą jos vyro darbas Rusijos įmonėje nėra pagrindinis, o jis dirbąs ten tik epizodiškai.

„Mūsų šeima turime finansinių įsipareigojimų, kuriuos privalu vykdyti. Legaliai uždirbti pinigai nėra gėda“, – pareiškė politikė. Ji pridūrė, esą šeimoje nuolat svarstoma apie galimybę nutraukti darbo santykius su bendrove Rusijoje ir tai tik laiko klausimas, tačiau karas Ukrainoje jau tęsiasi daugiau kaip 500 dienų, o ministrės patarėja konkretaus atsakymo, nuo kada vyras atsisakys savo pinigų ir darbo Rusijoje, taip ir nepateikė.

„Nepaisant mano užimamų pareigų, šeima esame kategoriškai prieš Rusijos karo veiksmus Ukrainoje“, - gyrėsi J. Margaitienė, tačiau liko neatsakyta į klausimą, kodėl jos vyro dėl tokių pažiūrų niekas nesuima ir neuždaro į kalėjimą, juk šioje valstybėje karo kritikai griežtai persekiojami ir baudžiami.

Patarėja pasiprašė atleidžiama iš darbo

„Radviliškio naujienos“ ir pačios ministrės A. Bilotaitės paklausė, ar jai atrodo moralu, kad vykstant karui Ukrainoje jos politinio pasitikėjimo komandos narės vyras dirba Rusijos įmonėje ir savo mokesčiais remia teroristinį Rusijos režimą? Ministrės teiravomės, ar dėl to ji ketina imtis kokių nors priemonių?

Vidaus reikalų ministerijos Strateginės komunikacijos skyriaus vedėjas Mindaugas Bajarūnas pažadėjo ministrės atsakymą pateikti, kai tik jos patarėja grįš į darbą po atostogų, tačiau ministrės nuomonės šiuo klausimu sužinoti nebepavyko.

Komunikacijos skyriaus vedėjas M. Bajarūnas liepos 18 dieną pranešė, kad ministrės patarėja J. Margaitienė vos grįžusi iš atostogų, liepos 17 dieną, pasiprašė atleidžiama iš pareigų dėl asmeninių priežasčių. Patarėjos J. Margaitienės prašymą ministrė nieko nelaukusi patenkino tą pačią dieną.

Kol kas neaišku, ar J. Margaitienė toliau planuoja likti rajono politikoje, ar atsisakys ir rajono Tarybos nario mandato.