K. Jucevičius į prokurorus kreipėsi su prašymu pradėti tyrimą dėl tariamo ministro piktnaudžiavimo tarnyba, primena ELTA. Tokią reakciją iššaukė ministro pradėtas FNTT vadovo patikimumo tyrimas.

„Tikrai tai nėra normali praktika. FNTT vadovui, matyt, kyla įtampa, nors jos kilti tikrai neturėtų. Atliekama procedūra, jis pasinaudojo teise pačią procedūrą administraciniu sprendimu skųsti teismui (tai tikrai normali praktika). Bet šiuo atveju šitas kreipimasis, mano vertinimu, yra tam tikros nekompetencijos pademonstravimas, tiesiog neadekvati reakcija į įstatymu numatytą procedūrą. Turbūt keistokai atrodo ir iš šono žiūrint į patį FNTT vadovą, žinant istorijas ir nuolat lydinčius skandalus, turbūt irgi nenormali praktika“, – antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

Apie pasitikėjimą FNTT vadovu vidaus reikalų ministras kalbėti nenorėjo, nes jis – ne politinio pasitikėjimo pareigūnas.

Saulius Skvernelis
„Tai nėra asmeninio pasitikėjimo pareigūnas, kuriuo aš turėčiau pasitikėti arba nepasitikėti. Tai lemia kompetencija ir tarnybos rezultatai bei pareigūno patikimumas, o šiandien atsakymo į šiuos klausimus aš dar neturiu“, – sakė S. Skvernelis.

Ministro nuomone, K. Jucevičiaus veiksmai kenkia jo vadovaujamos FNTT veiklai, todėl sprendimus jo atžvilgiu derėtų priimti greitai.

ELTA jau rašė, kad vidaus reikalų ministro S. Skvernelio įsakymu VRM generalinė inspekcija atlieka tarnybinį patikrinimą dėl FNTT vadovo generolo K. Jucevičiaus patikimumo ir galimai korupcinių jo ryšių. Tyrimas pradėtas gruodžio pradžioje, FNTT direktoriui laikinai – 120 dienų laikotarpiui – sustabdyta teisė dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija.

Atliekant tarnybinį tyrimą ir surinkus pakankamai duomenų, VRM nuspręsta atlikti FNTT direktoriaus kompleksinį psichofiziologinį tyrimą, skirtą generolo K. Jucevičiaus teiginių teisingumui įvertinti, naudojant poligrafą (melo detektorių). Tyrimą nuspręsta atlikti karinės žvalgybos ir kontržvalgybos institucijoje – Antrajame operatyvinių tarnybų departamente prie KAM.

Tarnybinis tyrimas pradėtas po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Vilniaus valdybos atliekamame ikiteisminiame tyrime, kurį kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Justas Laucius, gauta duomenų, kad FNTT direktorius 2013 m. gruodžio 15 d. viešbučio „Neringa“ restorane apie 19 val. per nustatytą tarpininką galėjo pareikalauti didelės vertės kyšio iš tuomečio advokato Juzefo Kozubovskio, kurio atžvilgiu FNTT atlikinėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėto praturtėjimo. Surinktų duomenų nepakako, kad K. Jucevičiui būtų pareikšti įtarimai, tačiau pradėtas tyrimas dėl jo tinkamumo toliau eiti pareigas.