„Visi ką komentuoja – ištrauktą iš konteksto pareiškimą. O kontekste – tai ne ginklų tiekimas, o kontekste yra dabartiniai mėginimai susitarti dėl grūdų rinkos, dėl vežimo per Lenkiją. Ir aš manau, kad abi šalys turi galimybes šiuo klausimu surasti reikalingus kompromisus. Manau, tą ir padarys“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė A. Anušauskas.

Jis patikino, kad trečiadienį susitikęs su Lenkijos gynybos ministru A. Anušauskas kalbėjo apie šalių paramą Ukrainai. Todėl ministras paragino į Varšuvos pareiškimus reaguoti ramiau.

„Žinokite, palaukite – išsispręs tie klausimai, susiję su grūdų rinka, išsispręs ir kiti. Dėl to siūlau labiau atvėsti, ramiau reaguoti į debatus, kurie vyksta Lenkijoje, nes, vis tik, Lenkijos kontekstas yra rinkiminis“, – teigė jis.

ELTA primena, kad Lenkija trečiadienį pareiškė, jog nebeginkluos Ukrainos ir dėmesį skirs savo pačios gynybinėms reikmėms, sąjungininkėms susiginčijus svarbiu Kyjivo kovos su įsiveržusia Rusijos kariuomene momentu.

Aštrėjant ginčui dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, Lenkija išsikvietė Ukrainos ambasadorių, norėdama išreikšti jam protestą dėl prezidento Volodymyro Zelenskio komentarų Jungtinėse Tautose. Ukrainos lyderis pareiškė, kad kai kurios šalys tik apsimeta, jog palaiko Kyjivą, kurio karinės pajėgos šiuo metu vykdo kontrpuolimą. Tai įžeidė Varšuvą, kuri yra viena ištikimiausių Ukrainos rėmėjų nuo pat Rusijos visapusiškos invazijos pradžios 2022 m. vasarį.

Didelė dalis kitų sąjungininkų siunčiamų ginklų Ukrainą pasiekia per Lenkijos teritoriją. Lenkija taip pat yra priėmusi šimtus tūkstančių ukrainiečių pabėgėlių, kuriems teikia įvairią paramą.

Įtampą tarp Varšuvos ir Kyjivo pakurstė Lenkijos sprendimas uždrausti grūdų importą iš Ukrainos. Varšuva tokį žingsnį žengė siekdama apsaugoti lenkų ūkininkus.

Grūdai Lenkijoje yra jautri tema, šalies kitą mėnesį laukiant rinkimams. Dabartinė dešiniojo sparno vyriausybė turi didelį regionų, kuriuose verčiamasi ūkininkavimu, palaikymą.

Kyjivas po ambasadoriaus iškvietimo paragino Lenkiją „palikti emocijas nuošalyje“ ir laikytis „konstruktyvaus“ požiūrio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją