Ministerijai pasiūlius darbo užmokestį didinti 21 proc., o kai kuriems pedagogams, dirbsiantiems su atnaujintu turiniu, dar keliais procentais daugiau, kitąmet vis vien nebus pasiekti 130 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU), skelbia LŠDPS.

„O tai – pagrindinis Vyriausybės bei politinių partijų ilgalaikis įsipareigojimas mokytojams“, – pažymi profsąjunga.

Nurodoma, kad, remiantis Valstybės duomenų agentūros, žurnalistų tyrimais ir profsąjungos surinktais duomenimis, faktiškai mokytojų gaunamas VDU neatitinka ministerijos deklaruojamo vidurkio. Todėl ŠMSM pasiūlymas nesudaro prielaidų įvykdyti Vyriausybės prisiimtus įsipareigojimus.

„Siūlymas kelti mokytojams, dirbsiantiems su atnaujintu turiniu, už pasiruošimą pamokoms jau šiais mokslo metais, įnešė neįtikėtinos sumaišties ir papildomų įtampų, nes nebuvo padidintas etatų skaičius mokyklose. Papildomos lėšos (garsiai deklaruoti 7 mln. eurų) ugdymo įstaigų taip pat dar nepasiekė. Todėl galima padaryti išvadą, kad žadamas pokytis nėra racionalus pasiūlymas“, – skelbia LŠDPS.

Kita profsąjungos akcentuojama problema – mokinių skaičius klasėse. Pasak pedagogų, problema keliama, tačiau nesprendžiama dešimtmečiais. Atsakomybės perkėlimas savivaldybėms nepriimant strateginių ilgalaikių įsipareigojimų nėra problemos sprendimas. Jis tokiu būdu vėl nukeliamas neribotam laikui, teigia mokytojai.

„Be to apribojimų savivaldybėms priimti analogiškus sprendimus niekada nebuvo ir matome rezultatą – viskas lieka taip, kaip patogiau valdininkams, bet ne vaikams ir mokytojams. Taip pat siūlyme nekalbama apie ikimokyklinio ugdymo įstaigas ir galimą maksimalų vaikų skaičių jose. Todėl mūsų reikalavimas priimti ilgalaikius strateginius sprendimus kol kas nesulaukė tinkamo derybinio pasiūlymo“, – praneša LŠDPS.

Akcentuojama, kad etatinio darbo apmokėjimo tvarka yra labiau betvarkė, sukelianti absoliutų neteisybės jausmą ir leidžianti įvairių lygių piktnaudžiavimą. Pažymima, kad niekas tiksliai nežino, kiek savaitinių pamokų turi būti, kad būtų sudarytas etatas. Todėl didėjant darbo krūviams ir mažėjant mokytojų bendruomenei, etato ribos tiesiog praplečiamos ir mokytojams už sudėtingesnes sąlygas nemokama.

„Tokią schemą derybose vėl pasiūlė ministerija. Jos pozicija – kad etatą sudarytų dar daugiau pamokų. Tai visiškai nepriimtina“, – skelbia LŠDPS.

„Švietimo bendruomenė laukia, kol ministerijos derybų komanda pateiks pasiūlymus, kurie leis įgyvendinti Vyriausybės išsakytus įsipareigojimus. Taip pat labai svarbu priimti sprendimus, darančius didžiulę ilgalaikę įtaką ugdymo kokybei. Aiškios, racionalios etatinio apmokėjimo tvarkos, užkertančios pasitaikančius piktnaudžiavimo atvejus, būtų dar vienas svarus indėlis gerinant mokytojų darbo sąlygas.

ŠMSM teikiami pasiūlymai ir bandymai viešojoje erdvėje priešinti visuomenę ir manipuliuoti skaičiais bei faktais rodo, kad ugdymo proceso sklandumas ir bandymas išvengti streiko kol kas nėra jų prioritetas“, – praneša pedagogų profsąjunga.

ELTA primena, kad nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) rugsėjo 15 d. jau dalyvavo įspėjamajame streike, o nuo rugsėjo 29 d. praneša planuojantys tikrąjį streiką.

A. Navicko vadovaujamoji švietimo darbuotojų profsąjunga pareikalavo dar šiais metais pakelti mokytojų atlyginimus 20 procentų. Taip pat prašė, kad nuo 2024 m. sausio 1 d. atlyginimai didėtų dar 30 proc. Tokiu atveju, bendras atlyginimų augimas siektų 56 procentus.

LŠDPS taip pat yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudaromose klasėse, siūlo numatyti ir kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais tvarką.

Apie svarstymus streikuoti rugpjūčio pabaigoje pranešė ir Lietuvos švietimo ir mokslo profesinė sąjunga (LŠMPS). Jos pirmininkas E. Milešinas informavo, kad jo vadovaujama mokytojų profsąjunga svarstys skelbti streiką, jeigu nepavyks susitarti dėl iškeltų reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)