Šiame plane nustatyti kriterijai pagal grėsmių lygius, kada ir kokia apimtimi pasitelkiama Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, kitos atsakingos žvalgybos institucijos ir tarnybos.

VRM pažymi, kad priedangos plano tikslas – kompleksinėmis priemonėmis ir koordinuotais tarpinstituciniais ir (arba) tarptautiniais veiksmais operatyviai ir proporcingai reaguoti į kylančias ar susidariusias grėsmes nacionaliniam bei valstybės sienos saugumui, užtikrinti patikimą valstybės sienos apsaugą ir valstybės sienos kirtimo kontrolę.

Valstybės sienos apsaugos priedangos planas, kaip teisinis įrankis, numatytas valstybės sienos ir jos apsaugos įstatyme ir Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatyme.

Kaip teigia ministrė A. Bilotaitė, esant aukštam grėsmės lygiui atnaujintas priedangos planas užtikrins savalaikį ir operatyvų pajėgų pastiprinimą Lietuvos pasienyje ir tam nereikės papildomo tarpinstitucinio derinimo.

„Pasikeitus saugumo padėčiai regione, būtina priimti naujus sprendimus dėl mūsų valstybės sienos, kuri kartu yra ir Europos Sąjungos, ir NATO išorinė siena, apsaugos sustiprinimo. Su Krašto apsaugos ministerija aptarėme atnaujintą Valstybės sienos apsaugos priedangos planą, kuriame numatytos konkrečios pajėgumų apimtys pagal grėsmės lygius ir pagalba pasieniečiams keičiantis grėsmėms pasienyje“, – sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pranešama, kad valstybės sienos apsaugos priedangos planas reglamentuoja išorės sienos ir vidaus sienos apsaugą, kai paskelbiami sustiprintos valstybės sienos apsaugos režimai ar jų lygiai.

ELTA primena, kad atnaujintą valstybės sienos apsaugos priedangos planą buvo tikimasi patvirtinti dar pernai rudenį, reaguojant į fizinio barjero su Baltarusija gadinimo atvejus.

Pirmadienį prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys pažymėjo, kad sekmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) gavo patvirtinimus iš atsakingų institucijų, kad naujas sienos priedangos planas bus patvirtintas dar iki liepą vyksiančio NATO viršūnių susitikimo.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją