„Projekte atsisakoma mokėti išmokas neįgaliems suaugusiems asmenims, tačiau dėl to neigiamų pasekmių nenumatoma, kadangi neįgalūs suaugę asmenys yra valstybės socialiai apsaugoti. Jie gauna netekto darbingumo pensiją, slaugos ar priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslines kompensacijas, jiems gali būti teikiamos socialinės paslaugos, taikomos lengvatos ir kt. Siūlomas teisinis reguliavimas, atsižvelgiant į protingumo, sąžiningumo ir lygiateisiškumo principus yra nediskriminuojantis“, - aiškina ministerija.

Ministerija pabrėžia, kad pakeitimai negaliotų atgaline tvarka.

„Šiuo metu yra 31 jau pilnametis neįgalusis asmuo, kuriam yra priteistas išlaikymas ir mokėjimas ateityje bus tęsiamas. Tik naujai besikreipiantiems (tarp jų ir neįgaliesiems) šiuo įstatymu numatytos išmokos būtų mokamos iki vaikui sukaks 18 metų“, - BNS nurodė ministerija.

Šiems pakeitimas iš principo pritarta Vyriausybės pasitarime pirmadienį. Juos Vyriausybė dar svarstys posėdyje, vėliau dėl jų spręs Seimas.

Ministerijos parengtos Vaikų išlaikymo fondo įstatymo pataisos taip pat numato greitinti išmokų išieškojimą iš skolingų asmenų. Dabar skola už alimentų nemokėjimą išieškoma praėjus 24 mėnesiams po išmokų mokėjimo pradžios arba kai įsiskolinimo dydis pasiekia 724 eurus.

„Toks neoperatyvus išieškojimo procesas išmokų atgavimą padaro negalimą, nes skolininkas, gavęs sprendimo mokėti išmokas iš Fondo nuorašą, turi laiko „tapti nepasiekiamas“ antstoliams, t.y. išsideklaruoti, išvykti į užsienį, parduoti ir (arba) perrašyti turtą ir pan.“, - aiškina ministerija, siūlanti skolų išieškojimo funkciją perduoti antstoliams jau pirminiame išmokų mokėjimo etape.