TM iš principo pritaria Seimo narių idėjai keisti Baudžiamąjį kodeksą (BK), numatant ilgesnį senaties termino taikymą, tiriant seksualinius nusikaltimus prieš vaikus, tačiau mano, kad terminą skaičiuoti kiek kitaip negu siūloma parlamentarų.

BK pakeitimo projektu, kuriam Seime pritarta po pateikimo, siūloma nustatyti, kad senaties terminas seksualiniams nusikaltimams prieš nepilnamečius būtų pradėtas skaičiuoti, kai nukentėjusiam asmeniui sueita 35 metai.

Kaip Eltai teigė teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos patarėjas viešiesiems ryšiams Paulius Žeimys, ministerijos baudžiamosios teisės ekspertai atkreipė dėmesį į tai, jog siūlymai turi derėti su jau įtvirtintomis kodekso nuostatomis bei būti įgyvendinami praktinėje veikloje, užtikrinant baudžiamojo įstatymo reguliavimo nuoseklumą bei pagrįstumą. Dėl to, anot jo, buvo pateikti keli siūlymai šiam BK projektui.

TM atkreipia dėmesį į tai, kad siūlymas apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties termino skaičiavimo pradžios momentą sieti su nukentėjusio asmens amžiumi nederėtų su baudžiamajame kodekse įtvirtintais bendraisiais apkaltinamojo nuosprendžio senaties skaičiavimo principais, kurie senaties termino skaičiavimo pradžios momentą sieja išimtinai su nusikalstamos veikos padarymu.

„Dėl to ministerija siūlo iš esmės išlaikyti aptariamą senaties terminų skaičiavimo taisyklę, tačiau siūlo pakelti nepilnamečio nukentėjusiojo nuo seksualinių nusikaltimų amžių (nuo 25 iki 35 metų), iki kurio atitinkami senaties terminai negalėtų pasibaigti“, – teigė P. Žeimys.

Taip pat, anot teisingumo ministrės patarėjo, seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus siūlomas įtvirtinti ilgesnis senaties terminas nedera su kitomis BK nuostatomis, kuriomis remiantis apkaltinamasis nuosprendis negali būti priimtas, jeigu nuo to laiko, kai asmuo padarė nusikalstamą veiką, praėjo 25 metai.

„Atsižvelgiant į tai ministerija pasiūlė suderinti šio projekto nuostatas su baudžiamajame kodekse jau įtvirtintais bendraisiais maksimaliais senaties terminais, numatant išimtį, kad aptariami terminai nebūtų taikomi nepilnamečių, nukentėjusių nuo seksualinių nusikalstamų, atžvilgiu“, – teigė P. Žeimys.

Šią TM išvadą ministrų kabinetas Vyriausybės posėdyje žada svarstyti trečiadienį.

Šiuo metu BK numatyta, kad dėl seksualinio pobūdžio nusikalstamų veikų nukentėjus nepilnamečiui asmeniui, senaties terminas negali baigtis anksčiau, negu jam sueina 25 metai.

BK pataisas, kuriomis siūloma ilginti seksualiniams nusikaltimams prieš vaikus taikomą senaties terminą, teigė Laisvės partijos, Liberalų sąjūdžio, konservatorių ir socdemų atstovai Seime. Anot teisės akto pakeitimų iniciatorių, šiuo metu senaties terminas seksualinių nusikaltimų prieš nepilnamečius byloms yra per trumpas. Politikų teigimu, dažnai vaikai apie seksualinę prievartą nutyli, baimindamiesi dėl smurtautojų ar aplinkinių reakciją, taip pat netikėdami, kad jiems gali kažkas padėti.

BK pataisų autoriai nurodo, kad sunkiausiems seksualiniams nusikaltimams prieš nepilnamečius senaties terminas iš viso nėra taikomas Airijoje, Nyderlanduose, Švedijoje, Estijoje, Vengrijoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)