"Prieš keletą mėnesių oficialiai informavome Baltarusijos valdžią, kad atšaukiame Lietuvos Teisingumo ministerijos pagal teisinės pagalbos sutartį perduotus duomenis ir jie negali būti naudojami kaip teisiniai įrodymai teisme", - sako R. Šimašius.

Trečiadienį Baltarusijoje prasideda teismo procesas dėl A. Beliackiui pareikštų įtarimų. Ministras priminė, kad nėra tikslių duomenų, jog būtent mūsų šalies pateikta informacija tapo pagrindu suimti šį Baltarusijos opozicionierių. Tais atvejais, kai teisėtai perduoti duomenys yra naudojami netinkamai, atsakomybė tenka tai darančiai šaliai.

Po to, kai paaiškėjo, kad beveik 20 metų sėkmingai veikęs teisinės pagalbos teikimo mechanizmas vis dėlto turėjo spragų, Lietuva ėmėsi priemonių jas pašalinti siekiant išvengti galimų nesusipratimų ateityje. Efektyvaus mechanizmo vykdant teisinį bendradarbiavimą užtikrinimo klausimas taip pat yra keliamas ir Europos Sąjungos lygiu.

Žmogaus teisių gynimo centro "Viasna" vadovas A. Beliackis buvo sulaikytas rugpjūčio 4-ąją. Jis kaltinamas nesumokėjęs mokesčių už sumas, laikytas banko sąskaitoje Lietuvoje. Už tai jis gali būti įkalintas septyneriems metams, primena ELTA.

Informaciją apie jas Baltarusijos tarnyboms suteikė Lietuvos teisingumo ministerija. Duomenų apie A. Beliackį Baltarusijai taip pat perdavė Lenkijos generalinė prokuratūra.