Per pastaruosius trejus metus ministerijos net už 70 mln. litų iš šono pirko įvairių teisinių paslaugų, tyrimų ir konsultacijų. Valstybės kontrolieriai įsitikinę, kad daugelį šių darbų galėjo atlikti ir iš biudžeto maitinama maždaug 75 tūkstančių valdininkų armija.

Tačiau ir po tokių pagraudenimų ministerijos toliau užsimojusios mistiniams ekspertams švaistyti šimtus tūkstančių ar net milijonus litų.

Dosniausia įvairiems ekspertams toliau lieka Finansų ministerija. Balandį ji jau paskelbė du viešuosius paslaugų pirkimus, kurių vertė - beveik milijonas litų. Pirmiausia ministerija paskelbė norinti pagaliau sužinoti, kokie reikalai dėl Europos Sąjungos pinigų. Prieš porą dienų ministerija paskelbė siekianti įsigyti ir „Europos socialinio fondo finansuojamų mokymų ir užimtumą skatinančių priemonių kokybės ir efektyvumo vertinimą“.

Valdininkai panoro, kad kas nors už juos atliktų „2004-2006 m. ir 2007-2013 m. ES paramos laikotarpiais vykdytų ir vykdomų užimtumo skatinimo iniciatyvų palyginamąją analizę“. Abiejų minėtų pirkimų vertė kažkodėl vienoda – po 413,2 tūkst. litų.

Ar tokių vertinimų ir analizių negali atlikti patys Finansų ministerijos specialistai? Kas lemia, kad šių analizių kainos – tokios solidžios? „Lietuvos rytui“ taip ir nepavyko gauti aiškių atsakymų į šiuos klausimus.