„Mums reikia žinoti, mes ruošiamės ginti savo šalį, mes norime žinoti, kaip ją ginti ir kaip prisidėti prie to“, – kalbėjo M. Mikutavičius neslėpdamas, kad pasigenda politikų lyderystės.

Tačiau ar reikia tik laukti politikų susitarimų? O ką mes kiekvienas galime padaryti? „Aš galvoju, kad visi, kurie turi ginklus, turėtų juos laikyti paruoštus“, – kalbėjo M. Mikutavičius.

Diskusijų dėl gynybos klausimų pastaruoju metu viešojoje erdvėje daug, tačiau M. Mikutavičius pastebi ne tik jas, bet ir reakcijas į tai. „Svarbiausia, jeigu kalbam apie šitą klausimą, man yra kartais nuostabu, kai smerkiami žmonės, kurie kelia šituos klausimus ir jiems jie yra įdomūs, nes kartais jie pavadinami panikos kėlėjais. Aš manau, tai – ne panika, tai prioritetiniai klausimai, kuriuos dabar turime spręsti, – apie diskusijas dėl gynybos kalbėjo laidos „Jūs rimtai?“ svečias. – Numatyti visus galimus būdus, ginkluotis, jeigu reikia, minuotis, jeigu reikia. Nežinau. Daryti viską. Ir tai turi būti kalbama įvairiausiais lygiais: nuo apačių iki viršūnių.“

Marijonas Mikutavičius

Dažnai pabrėžiama, kad mes nesame vieni, tačiau, M. Mikutavičiaus nuomone, pirmiausia ir patys turime būti stiprūs. „Tik kada valstybė bus pati pasiruošusi gintis, ji iš tikrųjų, besijausdama moraliai drąsi ir visiškai pilnateisė, gali tikėtis pagalbos iš kitur, – kalbėjo M. Mikutavičius. – Padėti gintis šaliai, kuri yra pasiruošusi gintis, yra kur kas lengviau negu žiūrėti į pavėpusių žmonių gaują, kuri skėsčioja rankomis ir tiki, kad kažkas kažką už juos padarys.“

Laidoje „Jūs rimtai?“ kas savaitę apžvelgiamos svarbiausios savaitės naujienos, tarp kurių šią savaitę – ir šalyje agresorėje prasidedantys tariami prezidento rinkimai, ir VSD įspėjimas, kad dėl to gali padaugėti provokacijų. Kalbant apie ramumo ir neramumo jausmus pastaruoju metu, M. Mikutavičius teigė, kad būna neramių akimirkų, tačiau pridūrė, kad savo šeimoje yra susiruošę ir kuprines, bei sutarę pirminį planą.

„Mes turim kuprines, esam maždaug nusipaišę kryptis, kas ką maždaug turėtų daryti, bet tu niekad nežinai, kaip viskas vyktų ir iš kurios pusės kas ateitų“, – kalbėjo M. Mikutavičius.

Marijonas Mikutavičius,  Kristina Pocytė-Medutė

Beje, nors planą ir turi, M. Mikutavičius įvertina ir gyvenamąją vietą – Vilnių, kuris dažnai įvardijamas kaip miestas, iš kurio pavojaus atveju būtų sunku evakuotis. „Aš nežinau, ar tą evakuaciją įmanoma paruošti taip sklandžiai, kad staiga sėdam visi ir motoroleriais išsivažinėjam, – kalbėjo M. Mikutavičius. – Bet kuri evakuacija, jei ji bus grėsminga, greita ir staigi, ji turės problemų. Mes nenutiesim čia kelių, atšakų, bet mąstyti, kaip valdyti srautus, be jokios abejonės mums reikia. Bet aišku, jeigu karas vyktų dabar, mes absoliučiai jam nepasiruošę.“

Tarp svarbiausių savaitės naujienų laidoje buvo aptartas ir tarpinis matematikos egzaminas, ir Berlyno technomuzikos įtraukimas į UNESCO sąrašą. O kokį Lietuvos objektą, palikimą ar tradiciją pats M. Mikutavičius pasiūlytų įtraukti į UNESCO sąrašą? Į šį klausimą atlikėjas atsakė gerokai sarkastiškai.

„Nacionalinį stadioną reikėtų įtraukti, – ironizavo M. Mikutavičius. – Kaip idėją ir kaip valstybės viziją, kuriai niekaip nelemta išsipildyti. Manau, kad turėtų būti toks kultūrinis žmogaus neįgalumo paveldas.“

Laidoje „Jūs rimtai?“ svarbiausios savaitės naujienos apžvelgiamos kiekvieną penktadienį. Laidą su M. Mikutavičiumi galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)