„Mes esame pabėgėliai, be jokios kaltės laikomi Lietuvos kalėjime beveik 7 mėnesius. Mes kenčiame dėl atimtos laisvės. Niekas mums nesako, kodėl esame suimti ir koks bus mūsų likimas. Dabar mūsų sulaikymą pratęsia dar pusmečiui. Mes kenčiame nuo piktnaudžiavimo ir prastai užtikrinamų bazinių poreikių, tokių kaip maistas, medicininė pagalba, karštas vanduo“, – tokiomis žinutėmis socialiniuose tinkluose dalinasi bado streiką skelbiantys migrantai.

Migrantai aiškina, kad taip pažeidžiamos jų žmogaus teisės – štai nuvykus į Vokietiją niekas jų nelaiko kalėjimuose, ten jie gali ramiai gyventi ir dirbti.

Kybartų pataisos namuose apgyvendinti migrantai

„Lietuvoje mes pamažu mirštame. Mes tiesiog norime laisvės. 7 mėnesius įkalinti žmones yra nežmoniška ir nelegalu“, – įsitikinę užsieniečiai.

Jie dalinasi ir įrašu, kur Kybartų gyventojai neša, panašu, nualpusį likimo draugą, aiškinama, esą jis neteko sąmonės dėl badavimo.

Migrantų pasiteiravus, kodėl jie nepriima pasiūlymo – 300 eurų ir lėktuvo bilieto į tėvynę, jie tikina, kad namie jiems gresia mirtinas pavojus, todėl grįžti atgal negali. Visgi daugumos jų prieglobsčio prašymai atmesti, jį gavo tik maždaug 100 žmonių iš 4200 atvykėlių.

Maistą pasigamina patys

Tačiau Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas Giedrius Mišutis sako, kad nieko panašaus nevyksta ir situacijos nedramatizuoja.

„Kiek pusryčių jie šiandien nevalgė dar neaišku, į vakarą paaiškės. Bet kad miršta, alpsta, to nėra. Apie 100 žmonių neina, nevalgo, jie sako, jūs mūsų negalite priversti eiti valgyti. Taip, negalime. Jie nusiperka maisto, patys gaminasi“, – sakė jis.

Laisvės reikalaujantys migrantai skundžiasi ir maistu. Pašnekovas akcentavo, kad Kybartuose – daugiau nei 500 užsieniečių ir visiems neįtiksi.

„Yra keli valgiaraščiai, vegetarinis, tradiciškas. Nėra pagal kiekvienos šalies tradicijas pritaikyta, pagal jų mėgstamus maistus, bet čia nėra sanatorija, – sakė G. Mišutis, o pastebėjus, kad maistas per pusmetį atvykėliams turbūt nusibodo, pritarė. – Nusibodo, bet čia nėra viskas įskaičiuota Kanaruose 5 žvaigždučių viešbutyje. Jie turi laiko, turi ką veikti, gaminasi patys, valgo, tai faktas. Reikia pašokdinti pareigūnus, valgyklos darbuotojus, taip ir yra.“

Kybartų pataisos namuose apgyvendinti migrantai

Paklausus, ar šiuo metu nepasitenkinimas nėra išaugęs, nes migrantai po pusmetį trukusio sulaikymo tikėjosi laisvės, tačiau jos negavo, VSAT atstovas tai patvirtino.

„Yra, kas žinojo, kad nebus paleisti. Bet nepasitenkinimas tuo užsibuvimu tai yra. Sumokėti pinigai, Vokietijos nėra, pusei metų užstrigo, psichologinė būklė pasidaro atitinkama. Negatyvo nemažai yra ir mąstyme, ir elgesyje“, – sakė jis.

Klausimai dėl virtuvės

Tiesa, neseniai pasirodžiusioje Seimo kontrolieriaus ataskaitoje pastebima, kad skundėsi, jog patys negali pasigaminti maisto.

„Užsieniečių teigimu, galimybė patiems gamintis maistą, kuris atitiktų jų kultūrinius įpročius, būtų priimtinesnė alternatyva asmenims, kurių Kybartų URC organizuojamas maitinimas netenkina, tačiau tam sąlygos nesudarytos: nors yra virtuvėlės, jose nėra arba trūksta buitinės technikos, maisto gaminimo įrankių ir indų, be to, reikia ilgai laukti eilės“, – nurodoma Seimo kontrolieriaus ataskaitoje.

Čia nurodoma, kad kiekviename Kybartų URC aukšte yra po vieną virtuvėlę, kuria turi dalintis maždaug 110 žmonių.

„Virtuvėlėse trūksta buitinės įrangos (elektrinių viryklių, virdulių), virtuvės indų, įrankių, švaros priemonių. Patikrinimų metu pirmame, trečiame ir ketvirtame aukštuose esančiose virtuvėlėse nebuvo viryklių (kaitlenčių). Veikianti viryklė su orkaite buvo penktame aukšte, o antrame aukšte buvo dvi veikiančios ir užsieniečių naudojamos elektrinės plytelės“, – rašė kontrolierius.

Kybartų pataisos namuose apgyvendinti migrantai

Dėmesys atkreiptas ir į tai, kad viryklių nebuvo ten, kur gyveno indai, pakistaniečiai ir šrilankiečiai bei atvykėliai iš Afrikos, tuo metu irakiečiai buvo aprūpinti geriau. Kodėl taip buvo, niekas negalėjo paaiškinti.

G. Mišutis Delfi sakė, kad Kybartai paveldėjo kalėjimo infrastruktūrą, tačiau jos yra, nors ir ne pačios moderniausios.

„Ir dabar, ypač vakarais, naktimis jie gaminasi maistą, gyvenimas tada verda. Bet jau nupirkta įranga, bus padarytas kosmetinis remontas ir apie kovo mėnesio pradžią atgyvenusi įranga bus pakeista visiškai nauja ir kiekvienas aukštas galės gamintis. Kad jie mėgėjai miegoti ir neiti pusryčių, o naktimis gamintis, tas irgi yra“, – pastebėjo VSAT atstovas.

Pastebėta, kad viryklių nebuvo ten, kur daugumą gyventojų sudarė indai, pakistaniečiai, šrilankiečiai (A korpuso pirmas aukštas), asmenys, atvykę iš įvairių Afrikos žemyno valstybių (A korpuso trečias ir ketvirtas aukštai). Viryklės buvo aukštuose, kur daugumą gyventojų sudarė irakiečiai (A korpuso antras ir penktas aukštai). Pareigūnai bei socialiniai darbuotojai negalėjo paaiškinti, kodėl vienų kultūrų gyventojai virtuvėlėse turi elektrines virykles (viename aukšte net dvi), o kitų kultūrų gyventojai jų neturi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)