„Dabar matome, kad daugmaž apie 50 proc. visų užsieniečių skundžia mūsų sprendimus. Turint omenyje, kad mes apskritai su visais sprendimais šį mėnesį einame į pabaigą, galima manyti, kad pats paskutinis prieglobsčio prašytojas neigiamo sprendimo gali sulaukti gruodžio pabaigoje arba sausio mėnesį“, – penktadienį LRT radijui sakė E. Gudzinskaitė.

Anot Migracijos departamento vadovės, kol kas prieglobstis buvo suteiktas mažiau nei 1 proc. besikreipusių asmenų. Vis dėlto, E. Gudzinskaitės teigimu, galima tikėtis, kad teigiamų sprendimų dar padaugės.

„Kol kas yra tik 6 asmenys, kuriems buvo suteiktas prieglobstis. Aišku, sudėtingiausi prašymai atidėti į pabaigą, tai gali reikšti, kad teigiamų sprendimų dar padaugės“, – teigė E. Gudzinskaitė.

Pasak Migracijos departamento vadovės, prieglobstis buvo suteiktas dėl ypatingų sąlygų asmenims, kurie bėgo iš savo šalies dėl privalomos karo tarnybos. Kaip teigia E. Gudzinskaitė, migrantai savo šalyse, atlikdami karo tarnybą, verčiami atlikti nusikaltimus, prieštaraujančius Jungtinių Tautų konvencijoms, bei karo tarnybą, kuri, anot E. Gudzinskaitės, prilygsta lažui, kai žmogus kone visą gyvenimą turi tarnauti.

Pabradės užsieniečių registracijos centro direktorius Aleksandras Kislovas akcentavo, kad minėti šeši asmenys, kuriems oficialiai buvo suteiktas prieglobstis, šiuo metu jau yra visaverčiai šalies gyventojai.

„Jiems jau yra pagaminti leidimai gyventi, jie juos jau turėtų atsiimti ir dabar turi teisę naudotis valstybės apmokama integracijos programa, kuri truks kelis mėnesius. Tuo pačiu metu gali judėti, gali ieškotis darbo. Jie tapo tokiais paprastais Lietuvos gyventojais kaip ir kiti“, – LRT radijui sakė A. Kislovas.

ELTA primena, kad Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos jau išnagrinėjo daugiau negu pusę prieglobsčių prašymų, kuriuos pateikė neteisėtai Lietuvos sieną kirtę migrantai. Iš 3,1 tūkst. gautų prašymų 1,4 tūkst. asmenų prieglobstis nesuteiktas, o daugiau nei 400 prieglobsčio nagrinėjimo procedūrų buvo nutrauktos dėl migrantų pasišalinimo arba grįžimo į savo kilmės šalį.

Dėl galimo persekiojimo ar kitų grėsmių pabėgėlio statusas suteiktas 6 asmenims. Jie, kaip ir kiti 282 šiais metais Lietuvoje prieglobstį gavę užsieniečiai, pradės valstybės remiamą integracijos į Lietuvos visuomenę procesą.

Iš viso nuo metų pradžios iš Lietuvos išsiųsti 274 neteisėti migrantai. Šiuo metu priimti sprendimai išsiųsti iš šalies 212 migrantų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)