Apie tai, kaip sekasi tikrinti 18 tūkst. baltarusių LNK vidurdienio žinioms pasakojo Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

„Pradėjome darbus, išsigryninome, išsiryškinome asmenis, kuriuos reikės patikrinti. Pradėjome tai prieš nepilną mėnesį ir jau 450 asmenų pradėjome tikrinti ir daugiau nei 200 jau baigėme tikrinti. <...> Viskas vyksta internetu, pirmiausia pradedame nuo jo. Kadangi jau eilę metų užsieniečiai prašymus dėl leidimų gyventi išdavimo pratęsimo pateikinėja elektroniniu būdu, tai mes turime jų kontaktinius duomenis.

Tad nuo to ir pradedame – siunčiame elektroninį laišką, kviesdami užpildyti klausimyną, kuris taip pat jau nėra popierinis, o elektroninis. Ir tik tais atvejais, kai matome, kad paskyra nėra aktyvi, nesinaudojama, tada kitais būdais ieškome jų, kitais kontaktais, telefonu, gal per darbdavį“, – LNK vidurdienio žiniose pasakojo E. Gudzinskaitė.

Evelina Gudzinskaitė

Užpildžius klausimyną kol kas viskas yra gerai, tikino Migracijos departamento vadovė.

„Kol kas neaptikome kažkokių neigiamų dalykų. Bet kadangi paraleliai visapusiškai žiūrime, tai radome apie 30 asmenų, kuriems panaikinome dėl to, kad jie nebetenkina apskritai leidimo gyventi turėjimo sąlygų, ar atleisti, ar nemokamas atlyginimas. Taigi, 30 asmenų dėl kitų priežasčių panaikinome leidimus“, – pasakojo Migracijos departamento vadovė E. Gudzinskaitė.

Anot pašnekovės, minėtame klausimyne yra klausimai „kieno Krymas“, „ar palaikote Rusijos pradėta karą Ukrainoje“, klausimai apie asmens praeitį, buvusias darbovietes, ryšius su saugumo tarnybomis. Atsakymai taip pat yra tikrinami, nes buvo ir atvejų, kai į klausimus atsakoma „kaip reikia“, o realybė su atsakymais nesutampa, kalbėjo Migracijos departamento vadovė E. Gudzinskaitė.

Paklausta, kiek laiko gali trukti 18 tūkst. baltarusių Lietuvoje patikrinimas, Migracijos departamento vadovė įvardijo aiškią datą.

„Mes planuojame tai daryti šiais metais. Be to, tuo pačiu metu gal daliai žmonių prireiks dėl kitų priežasčių pas mus ateiti. Ir kai jie inicijuos kitas procedūras, jie gali būti patikrinti tų kitų procedūrų metu“, – teigė Migracijos departamento vadovė E. Gudzinskaitė.

Visą LNK vidurdienio žinių pokalbį su E. Gudzinskaite žiūrėkite čia: