„Niekas man jokio poveikio nedarė“, – per apklausą sakė D. Mikutienė.

Ji teigė iš V. Gapšio nesulaukusi jokio spaudimo balsuoti už tam tikrus projektus.

Byloje tiriamas ir epizodas dėl Žilvino Padaigos skyrimo Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininku.

„Darbietė“ D. Mikutienė 2012–2016 metų kadencijos Seime vadovavo Sveikatos reikalų komitetui. Ji priklausė tai pačiai frakcijai su V. Gapšiu.

„Komitetas atrenka kandidatus į Nacionalinę sveikatos tarybą. Teikimą teikia įvairios organizacijos. Tada apsisprendžia kurį asmenį paimti“, – sakė ji.

Buvusi parlamentarė tvirtino, kad ji nėra tas asmuo, kuris galėtų daryti įtaką atrenkant kandidatus. Po kandidatų atrankos juos turi patvirtinti Seimas.

D. Mikutienė tvirtino, kad atrenkant kandidatus jos funkcijos buvo parengti dokumentus.

Pareigūnai fiksavo, kad vykusiame buvusio koncerno viceprezidento Raimundo Kurlianskio pokalbyje su byloje kaltinamu buvusiu „darbiečiu“ V. Gapšiu verslininkas pareiškė, kad „mano draugai Kauno medikai visai norėtų jį (Ž. Padaigą) matyt Nacionalinės sveikatos tarybos pirmininku“.

„Kaip jis pas jus kotiruojasi? Ar praeis Dangutės (Mikutienės) filtrą? Ar turi šansų praeit Dangutės filtrą? Jis buvo jūsų ministras“, – kalbėjo R. Kurlianskis ir paprašė V. Gapšio tai „pračekint“.

Anot tyrėjų, V. Gapšys su D. Mikutiene taip ir nepasikalbėjo. Politikė prokurorams tvirtino, kad jos santykiai su V. Gapšiu ir tuomečiu partijos frakcijos pirmininku Kęstučiu Daukšiu buvo labai įtempti, dar labiau priešiški buvo su Ž. Padaiga. Pastarasis teigė, kad atsisakė eiti minėtas pareigas.

Vytautas Gapšys

Mazuronis: Gapšys veikė savo įgaliojimų ribose

Trečiadienį „MG Baltic“ bylos teismo posėdyje liudijo buvęs Darbo partijos lyderis Valentinas Mazuronis. Darbo partijos rinkimų štabas, kuriam vadovavo Vytautas Gapšys, buvo atsakingas už partijos sutarčių su žiniasklaidos priemonėmis pasirašymą, sako V. Mazuronis, tačiau pabrėžia, kad kolega veikė įgaliojimų ribose.

„Aš neatsimenu, kad kažkas konkrečiai buvo atsakingas. (…) Bet kai vyko rinkiminė kampanija, tai viskas eidavo per rinkimų štabą, kuriam vadovavo Vytautas Gapšys,“ – sakė V. Mazuronis.

Jis paaiškino, kad V. Gapšys buvo rinkimų štabo, kuris atsakingas už partijos komunikaciją su žiniasklaida, vadovas, tačiau sprendimai, sako V. Mazuronis, būdavo priimami kolegialiai.

„V. Gapšys, kaip rinkimų štabo vadovas, buvo atsakingas už visus tuos dalykus. (...) Aš visus tuos dalykus žinojau, aptardavom, o konkrečiai šnekėtis, tartis su žiniasklaidos priemonėm už kokią sumą, kokiom priemonėm, buvo rinkimų štabo atsakomybė,“ – posėdžio metu kalbėjo V. Mazuronis.

V. Mazuronis pridūrė, kad V. Gapšys, jo nuomone, veikė savo įgaliojimų ribose.

„Manau, kad rinkimų štabo vadovas dirbo savo įgaliojimų ribose. Neturiu informacijos, kad jis būtų peržengęs savo įgaliojimus,“ – sakė V. Mazuronis.

Politikas kalbėjo, kad partijos reklama vykdavo per lauko reklamos kanalus, per įvairias televizijas, radiją ir kitas viešinimo priemones.

„Mes dirbome komandoje, pas mus nebuvo jokios valdymo sistemos, kad kažkas kažkam turi atsiskaitinėti,“ – sakė buvęs Darbo partijos lyderis.

Išskirtinai dėl reklamos televizijoje LNK, kurią tuo metu valdė koncernas „MG Baltic“, sako V. Mazuronis, nebuvo kalbėta.

„Dėl nė vieno kanalo atskirai kalbama nebuvo. (...) Su visais turime maksimaliai derėtis, kad gautume kuo geresnę kainą dėl rinkos dalykų. Tai yra normalu,“ – sakė V. Mazuronis, pridūręs, kad apie specialias nuolaidas, pritaikytas būtent Darbo partijai, jis nežinojo.

Paklausęs, ar žinojo apie „MB Baltic“ įtaką V. Gapšiui ar slaptus koncerno bei kolegos susitarimus, jis teigė apie tai negirdėjęs. Susitikti su politikos ir verslo atstovais yra normali politinė praktika, pridūrė V. Mazuronis.

„Tikrai negirdėjau jokių prašymų. Jeigu mes kalbame apie susitikimus, kurie dabar sureikšminti, aš manau, kad Seimo nariai turi susitikinėti. Aš pats turėjau kontaktus su Respublikos prezidente ir premjeru, ir Seimo nariais, pasikeisdavome nuomonėmis,“ – sakė V. Mazuronis.

Jo teigimu, su buvusiu koncerno viceprezidentu Raimundu Kurlianskiu jis asmeniškai nėra pažįstamas.

„Su R. Kurlianskiu nesu pažįstamas, tik žinau, kad toks yra. (...) Mes su juo nesame kalbėję ir apie nieką informacija nesidalinome,“ – pridūrė V. Mazuronis.

Jis kategoriškai atmetė kaltinimus kyšininkavimu.

„Tai absurdas ir visiškas nesupratimas, kas yra politika,“ – konstatavo politikas.

Politinės korupcijos byloje R. Kurlianskis kaltinamas davęs kyšių politikams už naudingų sprendimų priėmimą.

Byloje taip pat kaltinami buvęs liberalų lyderis Eligijus Masiulis, buvęs Seimo narys liberalas Šarūnas Gustainis ir eksparlamentaras, buvęs „darbietis“ V. Gapšys. Seimo narys Gintaras Steponavičius kaltinamas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Kaltinimai byloje oficialiai pateikti ir pačiam koncernui „MG Baltic“, Darbo partijai bei Liberalų sąjūdžiui.

Nė vienas iš kaltinamųjų savo kaltės nepripažįsta, jie sako, kad teisėsaugos tyrimas vykdytas tendencingai.