Rinkimų dieną prie balsadėžių atėjo 31,88 proc. rinkėjų. Tuo metu balsuodami iš anksto ar namuose savo valią jau pareiškė 2157 rinkėjai. Anot VRK, tai sudaro 15,24 proc. nuo bendro visų Kupiškio rinkimų apygardoje balsavimo teisę turinčių rinkėjų skaičiaus.

ELTA primena, kad pirmalaikiuose rinkimuose dėl Kupiškio rajono savivaldybės mero posto varžosi Žilvinas Aukštikalnis, iškeltas Liberalų sąjūdžio; Eglė Blaževičienė, iškelta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos; Edmundas Jonutis, iškeltas Lietuvos regionų partijos; Vytautas Mockus, iškeltas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų; Algirdas Raslanas, iškeltas Lietuvos socialdemokratų partijos.

VRK duomenimis, balsavimo teisę pirmalaikiuose mero rinkimuose turi daugiau kaip 14 tūkst. Kupiškio rajono savivaldybės rinkėjų.

VRK pirmininkė: balsavimo procesas vyko sklandžiai


Sekmadienį balsavimas Kupiškio rajono pirmalaikiuose mero rinkimuose vyko sklandžiai, teigia VRK pirmininkė Lina Petronienė.

„Šiandien dalis VRK narių lankėsi Kupiškio rajone, stebėjo balsavimą rinkimų apylinkėse, bendravome su savivaldybės rinkimų komisija. Mūsų žiniomis, balsavimo procesas vyko sklandžiai, gauta tik keletas pranešimų apie galimus pažeidimus, juos tiria savivaldybės rinkimų komisija“, – sekmadienio vakarą surengtoje VRK spaudos konferencijoje sakė L. Petronienė.

„Taip pat buvo palaikomas ryšys su Kupiškio rajono policijos pareigūnais. Iš jų negavome jokio informacijos apie fiksuotus pažeidimus“, – pridūrė VRK vadovė.

Anot jos, pirmalaikių mero rinkimų Kupiškio rajone rezultatai turėtų paaiškėti sekmadienį, iki vidurnakčio.

VRK pirmininkės L. Petronienės vertinimu, lyginant su mero rinkimai, vykusiais Kupiškio rajone kovo mėnesį, kai balsavo 54,32 proc. rinkėjų, šįkart rinkėjų aktyvumas sumažėjo maždaug 7 proc.

„Tačiau šių rinkimų aktyvumas nepadarytų gėdos ir tuo atveju, jei rinkimai vyktų visoje Lietuvoje. Kovo 5 dieną net 15-oje savivaldybių balsavo mažiau rinkėjų negu šiandien Kupiškyje“, – kalbėjo V. Petronienė.

Anot jos, pirmalaikiai mero rinkimai Kupiškyje tapo rekordiniais rinkėjų aktyvumu.

„Šie rinkimai iš tiesų išsiskiria rekordiniu rinkėjų aktyvumu, kalbant apie pirmalaikius vieno ar kelių merų rinkimus. Ankstesnis rekordas yra buvęs 2017 metų balandžio mėnesį, kai buvo renkamas Šakių rajono meras. Tuomet balsavo 39,45 procento rinkėjų, mažiausiai pirmalaikiuose yra balsavę 24,62 procento rinkėjų taip pat 2017 metais, rudenį, renkant Marijampolės merą“, – dėstė VRK vadovė.

VRK duomenimis, aktyviausi rinkėjai sekmadienį buvo nuo 10 iki 13 val. (tuo metu balsavo beveik 12 proc. rinkėjų).

Pirmauja „valstiečių“ kandidatė E. Blaževičienė, antras – socdemas A. Raslanas

Suskaičiavus pirmuosius balsus sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose mero rinkimuose Kupiškyje, VRK duomenimis, pirmauja Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Eglė Blaževičienė, antroje vietoje – socdemų atstovas Algirdas Raslanas.

Už E. Blaževičienę, suskaičiavus 12 iš 24 rinkimų apylinkių balsus, VRK duomenimis, balsavo 37,48 proc. rinkėjų, už A. Raslaną – 30,74 proc.

Sekmadienį Kupiškio rajone vykusiuose pirmalaikiuose mero rinkimuose, VRK duomenimis, iš viso balsavo 47,12 proc. rinkėjų. Rinkimų dieną prie balsadėžių atėjo 31,88 proc. rinkėjų. Anot VRK pirmininkės Linos Petronienės, sekmadienį balsavo per 4,5 tūkst. rinkėjų.

Tuo metu balsuodami iš anksto ar namuose savo valią jau pareiškė 2157 rinkėjai. Anot VRK, tai sudaro 15,24 proc. nuo bendro visų Kupiškio rinkimų apygardoje balsavimo teisę turinčių rinkėjų skaičiaus.

ELTA primena, kad pirmalaikiuose rinkimuose dėl Kupiškio rajono savivaldybės mero posto varžosi Žilvinas Aukštikalnis, iškeltas Liberalų sąjūdžio; Eglė Blaževičienė, iškelta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos; Edmundas Jonutis, iškeltas Lietuvos regionų partijos; Vytautas Mockus, iškeltas Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų; Algirdas Raslanas, iškeltas Lietuvos socialdemokratų partijos.

VRK duomenimis, balsavimo teisę pirmalaikiuose mero rinkimuose turi daugiau kaip 14 tūkst. Kupiškio rajono savivaldybės rinkėjų.

Pirmalaikiai mero rinkimai surengti po to, kai birželio 14 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas atmetė buvusio Kupiškio rajono mero Dainiaus Bardausko skundą dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimo panaikinti jo mandatą.

D. Bardauskas neteko mandato po to, kai Apeliacinis teismas gegužę pripažino jį kaltu dėl korupcijos ir uždraudė 4 metus dirbti vadovaujamą darbą valstybiniame sektoriuje.

Į antrąjį turą pateko „valstiečių“ kandidatė E. Blaževičienė ir socdemas A. Raslanas


Suskaičiavus balsus sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose mero rinkimuose Kupiškio rajone, VRK duomenimis, į antrąjį rinkimų turą pateko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatė Eglė Blaževičienė ir socdemų atstovas Algirdas Raslanas.

Už E. Blaževičienę, suskaičiavus 24 rinkimų apylinkių balsus, VRK duomenimis, balsavo 29,87 proc., už A. Raslaną – 28,20 proc. rinkėjų. Šie politikai, pirminiais duomenimis, pateko į antrąjį rinkimų turą ir toliau dėl mero posto turėtų varžytis tarpusavyje. Antrasis rinkimų turas planuojas spalio 22 dieną.

VRK duomenimis, Liberalų sąjūdžio kandidatas į Kupiškio rajono merus Žilvinas Aukštikalnis surinko 20,55 proc. rinkėjų balsų, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Vytautas Mockus – 19,10 proc. rinkėjų balsų, Lietuvos regionų partijos kandidatas Edmundas Jonutis – 1,71 proc. rinkėjų balsų.

Rinkimų rezultatus VRK dar turės oficialiai patvirtinti komisijos posėdyje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją