Kauno apygardos prokuratūros vyriausiasis prokuroras Rimas Bradūnas pranešė, kad šiuo metu mergaitės pagrobimu įtariamam Gediminui Filipavičiui inkriminuojamos 3 nusikalstamos veikos. Tačiau kuo jis tiksliai įtariama - neatskleidžiama, siekiant apsaugoti nukentėjusiosios interesus.

„Asmuo apklaustas kaip įtariamasis, jam inkriminuojamos 3 nusikalstamos veikos: dėl vaiko pagrobimo, kitų veikų turinio negaliu atskleisti, negaliu atskleisti net nusikalstamų veikų dispozicinių duomenų. Duomenis išsamiai atskleisti yra pakankamai problematiška siekiant užtikrinti tam tikrų asmenų teises ir teisėtus interesus“, – paaiškino prokuroras.

Jis pridūrė, kad įprastai duomenys, pagal kokius Baudžiamojo kodekso straipsnius įtariamas žmogus, neturėtų būti slapti, šis atvejis išskirtinis.

„Šiuo atveju koncentracija yra į nepilnamečių teisių apsaugą ir pačių duomenų pagarsinimas, net nusikalstamų veikų duomenų pagarsinimas, gali pažeisti nukentėjusiojo asmens teises ir teisėtus interesus“, – sakė jis.

Įtarimai dar nėra galutiniai, pažymėjo prokuroras, tyrimas dar gali plėstis. Šiuo metu griežčiausia G. Filipavičiui gresianti bausmė laisvės atėmimas iki 8 metų.

„Šiuo metu negauti visi duomenys. Šiame ikiteisminiame tyrime bus naudojamasi specialių žinių realizavimo formomis, tokiomis kaip objektų tyrimai ir ekspertiniai tyrimai. Kol negavome išsamių duomenų, negalime formuluoti ir galutinių įtarimų. Bet, manau, tai bus padaryta artimiausiu metu“, - kalbėjo pareigūnas.

Rimas Bradūnas

Pasak R. Bradūno, pats įtariamasis apie nusikaltimą parodymų neduoda. Nukentėjusioji jau yra apklausta.

Prokuroras paminėjo, imtasi priemonių užtikrinti civiliniam ieškiniui, tai reiškia, kad siekiant nukentėjusiesiems atlyginti žalą šiuo metu areštuotas įtariamojo turtas.

Jau anksčiau skelbta, kad G. Filipavičius dar pernai apsimesdamas gydytoju socialiniuose tinkluose siūlė gydyti autizmo sutrikimą turinčius vaikus. Nukentėjusiųjų šiame tyrime kol kas nėra, bet prokuroras prašė ką nors žinančių apie galimas kitus įtariamojo nusikaltimus kreiptis į teisėsaugą.

Įtariamasis prieš savaitę teisme pasirodė su mėlyne po akimi. Tyrimas dėl to nėra pradėtas, tačiau R. Bradūnas paminėjo, kad renkami duomenys, kaip susižalojo ar buvo sužalotas įtariamasis.

„Bus vertinama, jei kalbėtume apie sulaikymo metu padarytus sužalojimus, ar nebuvo pareigūnų įgaliojimų viršijimo“, - sakė prokuroras.

Anksčiau skelbta, kad įtariamasis turėjo leidimą ginklui, tačiau prokuroras dabar atskleidė, kad pistoletas jau anksčiau iš jo atimtas, kai jo atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.&

„Nusikalstamos veikos padarymo metu ginklais jis nedisponavo, - sakė R. Bradūnas. - Jis turėjo kovinį pistoletą, dujinį ginklą ir pneumatinį ginklą.“

Delfi primena, kad sausio 7 dieną mįslingomis aplinkybėmis Kaune dingo devynmetė. Dingus mergaitei buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl vaiko pagrobimo. Po daugiau nei dvi paras trukusių intensyvių paieškų mergaitė rasta gyva.

Anot policijos, mergaitę įtariamasis, 42 metų Gediminas Filipavičius, laikė garaže, ten įvyko ir pagrobėjo sulaikymas.

Vyrą sulaikė „Aro“ pareigūnai. Kadangi vyras turėjo leidimą ginklui, neatmesta, kad jis gali priešintis net ir šūviais, tačiau jis iškart pasidavė.

9-metė buvo nuvežta į Kauno klinikas apžiūrėti, o vėliau perduota tėvams. Policijos duomenimis, mergaitė galėjo patirti sužalojimų.

Šis vyras anksčiau neteistas, tačiau yra ne kartą baustas administracine tvarka.

Po garažu, kur rasta mergaitė, vyras buvo įsirengęs gyvenimui paruoštas patalpas. Pareigūnai ne kartą minėjo, kad garaže rado labai keistų daiktų, tačiau konkrečiai jų neįvardino.

Sulaikius G. Filipavičių žiniasklaida išsiaiškino, kad maždaug prieš metus apsimetęs gydytoju jis socialiniuose tinkluose siūlė 2–5 metų amžiaus vaikų gydymą nuo autizmo prisilietimais.

Dėl to 2023 metų pradžioje žmonės jau kreipėsi į policiją, tačiau tada ikiteisminį tyrimą pradėti teisėsauga atsisakė. Dabar priimtas nutarimas toks sprendimas panaikintas ir pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal Baudžiamojo kodekso 151(1) str. „Lytinės aistros tenkinimas pažeidžiant nepilnamečio asmens seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar) neliečiamumą“ 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją