„Jis mane taip sumušė, kad kelias dienas net negalėjau gulėti – man labai skaudėjo nugarą“, – baisiais prisiminimais dalijosi mergaitė.

Šiandien ji net nebenori žiūrėti į tą pusę, kurioje gyveno su savo tėvu – patekusi pas globėjus mažametė pirmą kartą gyvenime suprato, kad gali būti ir kitoks gyvenimas.

Gyvenimas be agresijos, smurto.

„Nenoriu grįžti į tėčio namus, noriu likti su teta globėja, ji yra labai geras žmogus“, – prisipažino mažametė mergaitė.

Ji nebuvo pirmoji mergaitė, savo namuose patyrusi tėvo prievartą – anksčiau šis smurtavo prieš kitą savo dukrą. Dėl to vyras buvo nuteistas, iš jo buvo paimti vaikai, kuriuos jis augino su sugyventine, bet vėliau jie šiam buvo sugrąžinti, nes sugebėjo įrodyti, jog tikrai juos myli ir gali jais pasirūpinti.

Tik, deja, tai buvo apgaulingas įvaizdis, todėl teisėjai šįkart nutarė prieš dukrą smurtavusį tėvą įkalinti – jam skirta reali pusės metų laisvės atėmimo bausmė.

Kad tėvas smurtavo prieš savo dukrą, teisėsaugos pareigūnams ir vaiko teisių gynėjams pranešė mokyklos, kurioje mokėsi mergaitė, darbuotojai.

Viena jų, pirmoji sužinojusi apie mažametės patirtą prievartą, policijos pareigūnams sakė, kad mergaitė pati atėjo į jos darbo kabinetą ir pasiskundė, jog skauda nugarą.

„Mergaitė sakė, kad prieš kelias dienas ją tėvas mušė diržu, – prisiminė moteris. – Ji pasakojo, kad tėvas buvo neblaivus ir apie 20 kartų sudavė rudos spalvos odiniu diržu per kojas, sėdmenis, nugarą bei du kartus delnu smogė į veidą. Tada ji pakėlė megztuką ir ant juosmens pamačiau kraujosruvas, paskui ji patraukė sportines kelnes žemiau ir ant sėdmenų ir kojų matėsi dar ryškesnės tamsios spalvos, einančios juostomis, kraujosruvos.“

Asociatyvi nuotrauka
Apie tai mokyklos darbuotoja nutarė iš karto pranešti socialinei darbuotojai, kuri mergaitės šeimai teikia socialines paslaugas, taip pat paskambino vaiko teisių apsaugos specialistams bei policijos pareigūnams.

„Kiek žinau, vaikai iš šeimos buvo paimti jau du kartus, nes tėvas smurtavo prieš savo dukras ir sugyventinę, bet vėliau abu kartus tėvui vaikai buvo sugrąžinti“, – pedagogė teigė, kad vaikų motina savo atžalomis nesirūpina jau daugiau kaip 7 metus, juos prižiūri tėvas su savo sugyventine. Tiesa, jis, nors ir vartoja alkoholinius gėrimus, savo vaikais rūpinasi, visada atvyksta į mokyklą, kai jį iškviečia mokytojai.

„Tačiau, neslėpsiu, žinojome apie ankstesnius smurto atvejus, jis dėl to turėjo lankyti įvairius kursus, bendravo su psichologais“, – sakė moteris.

Papasakoti apie tai, kas nutiko namuose, mergaitė buvo iškviesta pas ikiteisminio tyrimo teisėją, šioje apklausoje dalyvavo psichologai.

„Tą dieną tėčiui pamiršau pasakyti, kad po pamokų trumpam eisiu pas draugę, jis nežinojo ir supyko – kai paskui atvažiavo manęs paimti, automobilyje jis man iš karto kumščiu sudavė į kelį, o namuose iš karto paėmė diržą ir pradėjo mane mušti – per nugarą ir sėdmenis“, – nedrąsiai kalbėjo mergaitė.

Ji sakė, kad tėtis diržu sudavė 5-7 kartus, tai nebuvo pirmas kartas, kai ji namuose patyrė smurtą.

„Anksčiau jis man du kartus buvo praskėlęs lūpą, tada jis buvo girtas, o kai mušė su diržu, buvo blaivus, tik vėliau vakare pradėjo gerti, – siaubingą istoriją pasakojo mergaitė. – Kai jis mane mušė diržu, man labai stipriai skaudėjo, buvo labai liūdna, verkiau, jis pasakė, kad kitą kartą mane padarys invalide ir atiduos į vaikų namus.“

Kai mergaitė buvo perduota globėjams, ją pasiekė kita žinia – tėvas ir toliau girtavo, o vieną dieną neblaivus sėdo prie automobilio vairo ir padarė avariją. Šiame automobilyje buvo ir jo nepilnamečiai vaikai, kurie dėl patirtų sužalojimų iš karto buvo pristatyti į ligoninę.

Mergaitė sakė, kad namuose kenčia ir kiti vaikai, taip pat ir pamotė – tėvo sugyventinė. Ji matė, kaip mažametę mušė tėvas, tačiau taip ir nedrįso įsikišti ir nutraukti smurtą.

„Dabar su tėčiu visai nebendrauju, bet kai jis buvo blaivus, buvo geras, buvo blogai tik tada, kai jis buvo girtas – jis kiekvieną vakarą gėrė“, – mergaitė sakė, kad tėvas smurtaudavo ir prieš savo sugyventinę, kuri jo vaikams atstodavo motiną.

Asociatyvi nuotrauka
„Kai kartą tėtė man praskėlė lūpą, pasakė: „Eik nusiplauk lūpą, kad nesimatytų kraujo“, – prisiminė mažametė. – Kai mane jis mušdavo, niekam nesakydavau, nes jo labai bijojau. Bijojau, kad, jei sužinos, jog kažkam pasakiau, jis man dar blogiau padarys.“

Mergaitė neslėpė, kad smūgiai diržu buvo labai stiprūs, nes skausmus ji kentė mažiausiai savaitę: „Tada labai bijojau, nes atrodė, kad tėtis gali man sulaužyti kaulus“.

Nors ir matė, kaip sugyventinis mušė savo dukrą, jo sugyventinė nestojo ginti mergaitės, maža to, vėliau per apklausą ji pareigūnams pareiškė, jog nieko nematė ir nieko apie smurtą nežino.

„Tą dieną mergaitė nesugrįžo namo iš mokyklos, tai buvo pirmas kartas, kai taip atsitiko, labai išsigandome, tada net kreipėmės į policiją, visur jos ieškojome, bet paskui ją suradome parke,– kalbėjo vaikų pamotė. – Kai sugyventinis mergaitę parsivežė į namus, ši nuėjo į savo kambarį, iš paskos pasikalbėti nuėjo ir jos tėvas. Nežinau, apie ką jie kalbėjosi, negirdėjau nei jokio rėkimo, nei pagalbos šauksmo, išgirdau garsą, panašų į pliaukštelėjimą su ranka per užpakalį, – supratau, kad tėvas dukrai pliaukštelėjo. Bet tikrai nemačiau, kad jis mergaitę būtų mušęs su diržu – nebuvo tokių atvejų, kad sugyventinis naudotų fizinį smurtą, muštų dukrą ar kitus vaikus.“

Tuo metu mergaitės tėvas pripažino, kad „perlenkė lazdą“ ir smurtavo prieš dvylikametę dukrą.

„Ji tą dieną negrįžo iš mokyklos, ėmiau jos ieškoti, nes kiti vaikai apie jo nieko nežinojo, – sakė mažametės tėvas. – Tada pradėjau jos visur ieškoti, išsigandau, nes ji visada kartu su kitais vaikais grįždavo namo. Daug kartų jai skambinau telefonu, bet ji neatsiliepė, kartais telefonas būdavo išjungtas. Galop ją suradau, o kai važiavome į namus, aiškinau, kad negalima bėgti iš namų, negrįžti iš mokyklos, nes mes visi jaudinamės. Tuos pačius priekaištus išsakiau ir tada, kai sugrįžome į namus, tačiau dukra į visus mano išsakymus žvelgė neigiamai. Buvau labai susijaudinęs ir piktas, o dukra nenorėjo manęs klausyti, todėl neištvėriau ir paėmiau odinį diržą, kuriuo jai sudaviau per sėdmenis.“

Kiek kartų sudavė dukrai, tėvas negalėjo pasakyti, tačiau neneigė, kad galėjo būtin 5-7 smūgiai.

„Norėjau ją pamokyti, norėjau, kad žinotų, jog negalima bėgti iš namų, norėjau, kad ji daugiau taip nedarytų“, – savo veiksmus bandė pateisinti tėvas.

Anot vyro, tai nebuvo stiprūs smūgiai, nes paskui dukra nuėjo ruošti pamokų, o kai jas paruošė, žaidė kambaryje.

„Tuo metu buvo sunkus laikotarpis, dukra pasidarė nepaklusni“, – vyras pripažino, kad neturėjo teisės paėmęs diržą mušti dukrą, bet esą „tiesiog iš to streso ir nervų neišvėrė“.

Bet tai nebuvo pirmas kartas, kai jis „neištvėrė“ – anksčiau teismas taip pat jį yra nuteisęs dėl fizinio smurto prieš vaikus. Kai vienai jo dukrai tebuvo vienuolika metukų, vyras ją taip pat ją mušė. Ne tik diržu, bet ir elektros laidu.

„Dukra manęs neklausė, melavo, ignoravo, visai neklausė mano sugyventinės, todėl kai grįžau iš darbo, kažką dukrai pasakiau, bet ji apsisuko ir nuėjo, tarsi nieko negirdėjo, – tada teisinosi tėvas. – Supykau, buvau išgėręs, todėl norėjau ją pagąsdinti – paėmęs diržą norėjau tris ar keturis kartus suduoti per sėdmenis, tačiau ji sukosi, todėl pataikiau į kitas kūno vietas. Sudaviau nestipriai, norėjau ją paauklėti, kad ji taip nesielgtų.“

Asociatyvi nuotrauka
Tuo viskas nesibaigė, nes, anot tėvo, netrukus dukra „kažką pasakė“.

„Supykau, todėl paėmiau šalia buvusį laidą, kuriuo jai sudaviau dar tris ar keturis kartus“, – vyro teigimu, mergaitė dėl to neturėjo jokių pretenzijų, o kitą rytą atsiprašė dėl netinkamo savo elgesio.

Jis taip pat pridūrė, kad labai gailisi dėl tokio elgesio: „Pažadu, kad tai daugiau nepasikartos ir stengsiuosi vaikus grąžinti į šeimą“.

Apie tai, kad mergaitė namuose patyrė smurtą, ir šįkart policijos pareigūnams pranešė pedagogai – viena jų pastebėjo, kad mažametė pamokos metu yra „kaip nesava“. Kai ji su vienuolikmete pasikalbėjo akis į akį, išgirdo baisią istoriją.

Visai kitokią nei pasakojo šios tėvas.

„Prieš kelias savaites buvau susitikusi su savo mama, ji man perdavė du pliušinius meškiukus ir šokoladą, o kai apie tai sužinojo tėvas, iš manęs viską atėmė, taip pat paėmė telefoną bei liepė eiti į kambarį ir klauptis ant kelių, – pasakojo mažametė. – Paskui jis man liepė nusirengti rūbus, likau tik su apatiniais, kai tėvas paėmė diržą ir pradėjo mane mušti per įvairias kūno vietas. Kai pasakiau, kad nereikia manęs mušti, tėtis paėmė baltą kabelio laidą ir vėl pradėjo mušti, nuo laido liko žymės iki kraujo nugaros, rankos, kojų srityse. Tėvo sugyventinė norėjo mane užstoti, tačiau tėvas su kabelio laidu trenkė jai per ranką ir ji atsitraukė, o jis ir toliau mane mušė su kabelio laidu – tai matė kiti vaikai.“

Sužinojus apie smurtą prieš vaiką, reikia pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba teritoriniams vaiko teisių apsaugos skyriams, kurių kontaktus rasite www.vaikoteises.lt.
Emocinės paramos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
„Vaikų linija“ 116111 kasdien nuo 11 iki 23 val.
„Tėvų linija“ 8 800 900 12 darbo dienomis nuo 17 iki 21 val.
Kontaktai organizacijų, vykdančių kompleksinių paslaugų teikimo vaikams, nukentėjusiems nuo smurto ar netiesioginio šeimyninio smurto aukoms (liudininkams) ir jų šeimų nariams, projektus.
Organizacijos pavadinimas Tel. Nr. El. pašto adresas
Dingusių žmonių šeimų paramos centras 85 248 3373 centras1@missing.lt
natalija@missing.lt
Viešoji įstaiga Šeimos santykių institutas 837 750 935, 8 698 23995 pagalba@ssinstitut.lt
Viešoji įstaiga Psichologinės paramos ir konsultavimo centras 8 673 22562, 8 650 63789 ppkcentras@yahoo.com
VšĮ Vaikų laikinosios globos namai „Atsigręžk į vaikus“ 85 238 5770, 8 673 17380 atsigrezk@gmail.com
Viešoji įstaiga Vaikų ir paauglių socialinis centras 85 237 2548, 8 671 89218 info@vpscentras.lt
Telšių krizių centras 8444 74282, 8 683 96793, 8 671 16590 kriziucentras@gmail.com
VšĮ Pagalbos paaugliams iniciatyva 8 672 35298 info@ppi.lt
VšĮ Paramos vaikams centras 85 271 5980, 8 611 43567 pvc@pvc.lt
Vilniaus arkivyskupijos Caritas 85 212 1653, 8 685 77347 mvnamai@vilnius.caritas.lt
Labdaros ir paramos fondas „Algojimas“ 8 699 54778 info@algojimas.lt
Visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ 85 261 815, 8 682 62772 informacija@savethechildren.org
Lietuvos samariečių Jurbarko krašto bendrija 8 638 36475, 8 681 77002 jurbarkovdc@gmail.com
Specializuotos pagalbos centrai, teikiantys pagalbą nukentėjusiems nuo smurto artimoje aplinkoje (suaugusiems)
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)