160 Lietuvos menininkų ir mokslininkų trečiadienį viešų laišku kreipėsi į A.Butkevičių prašydami imtis priemonių, kad socialdemokratų partijos pirmininko pavaduotojas ir Druskininkų meras Ričardas Malinauskas nedelsiant viešai atsiprašytų skulptoriaus ir kuo greičiau atkurtų sunaikintą meno kūrinį.

Menininkų bendruomenės atstovų išplatintame laiške teigiama, kad R.Malinauskas pasielgė savavališkai šių metų liepos 3-4 dienomis duodamas leidimą išardyti Sąjūdžio metais A.Balkės projektuotą fontaną "Legenda". Taip meras R.Malinauskas esą keršijo buvusiam miesto vyriausiajam dailininkui už Druskininkų paveldo gynimą.

Druskininkų savivaldybės išplatintame pranešime nurodoma, kad pradėjus rengti gatvių rekonstrukcijos planą, iš pradžių buvo rengtasi nuo 1990 metų neveikiantį fontaną rekonstruoti, tačiau jis pasirodė esąs avarinės būklės.

Atsakingų už projekto vykdymą savivaldybės specialistų ir rekonstravimo darbų rangovų komisija gegužės 30 dieną parengė Techninės būklės patikrinimo aktą, kuriame nurodė, jog fontano inžineriniai tinklai, vandens padavimo-išleidimo sistema yra visiškai susidėvėjusi, fontanas turi kitų trūkumų.

"Ši komisija nustatė, kad investuoti lėšas į tokios būklės fontano, kurio veikimo principas pagrįstas geriamojo vandens nutekinimu į nuotekų vamzdynus, atnaujinimą, pareikalausiantį kelių šimtų tūkstančių litų mokesčių mokėtojų pinigų, yra netikslinga ir rekomendavo jį demontuoti. Liepos pradžioje tai ir buvo padaryta“, – pranešime cituojamas meras R.Malinauskas.

Skulptorius A.Balkė BNS patvirtino, kad gruodžio 6 dieną jam buvo sudarytos sąlygos apžiūrėti demontuotas fontano ir skulptūros dalis, saugomas įstaigos „Druskininkų savivaldybės paslaugų ūkis“ patalpose. Tačiau menininkas savivaldybės pateiktas priežastis vadina fiktyviomis.

"Priežastys pateiktos savivaldybės yra fiktyvios, ir visos procedūros yra fiktyvios. Dėl to, kad, jeigu tai savivaldybės turtas ir nemažos vertės turtas, labai aiškiai yra suformuluota Savivaldos įstatyme, kad už savivaldybės turtą atsako taryba. Tai mažiausia turėjo būti tarybos sprendimas. (...) Dabar jokio normalaus dokumento faktiškai nėra, nei administracijos lygmenyje, nei tarybos lygmenyje", - BNS apie sprendimą kalbėjo skulptorius.

A.Balkės nuomone, tikroji fontano sunaikinimo priežastis yra tai, kad po to, kai mero sprendimu iš buvo panaikinta jo pareigybė Druskininkų savivaldybėje, jis kreipėsi į teismą dėl neteisėto atleidimo.

Laisvųjų menininkų inicijuotą viešą laišką kartu su kitais piliečiais pasirašė žinomi skulptoriai Joana Noreikaitė, Gediminas Karalius, Arūnas Sakalauskas, Romas Kvintas, Kęstutis Musteikis, Algirdas Kuzma, Arvydas Ališanka, kompozitorius Feliksas Bajoras, muzikologas prof. Vytautas Landsbergis, kunigas Arūnas Peškaitis, rašytojai Liudvikas Jakimavičius, Valdas Papievis, mokslininkai prof. Arvydas Janulaitis, prof. Vytautas Daujotis, prof. Antanas Kulakauskas, prof. Donatas Stakišaitis, disidentė sesuo Nijolė Sadūnaitė, kultūros istorikas Darius Kuolys, Seimo nariai Naglis Puteikis, Aurelija Stancikienė, Liutauras Kazlavickas.