Kasinėjimo darbus vykdę bendrovės „Panevėžio melioracija“ darbuotojai „Sekundei“ teigė, kad buvo aptiktos septynios žmonių kaukolės, rankų, kojų, dubens, stuburo ir kiti kaulai.

„Prieš savaitę toje vietoje kanalizacijos šulinį rengėm, dar tada radom vieną nemažą kaulą – galbūt kokį šlaunikaulį. Užkasėm jį, nes pamanėm, kad gyvūno. Kas galėjo pagalvoti, kad jie žmogaus ir jų čia daug“, – pasakojo melioratoriai.

Užkasta negiliai

Anot darbų vadovo Albino Mikeliūno, kaulai gulėjo dviejose vietose: nuo šulinio į upės pusę kraupus radinys buvo aptiktas maždaug 1 metro gylyje, į gyvenvietės pusę šokiruojantys radiniai gulėjo maždaug 70 ar 80 centimetrų gylyje.

„Duobę kasėme ekskavatoriumi: iš pradžių išvertėm kažkokius kaulus, o paskui pamatėm ir kaukolę. Tada supratom, kad čia buvo palaidoti žmonės, iškvietėm policiją. Atvykusiems kriminalistams padėjome iškasti visus kaulus kastuvais. Darbus baigėme gal apie 15 val. Kaukolės atrodė mažos, bet mums sunku pasakyt, kas ten galėjo būti užkasta. Tik visi kaulai gulėjo vienas šalia kito“, – tvirtino A.Mikeliūnas.

Darbus tęsę melioratoriai svarstė, kad miestelio pakraštyje užkasti žmonės galėję būti jau seniai. Darbuotojų tikinimu, kai kurie kaulai vos paliesti subyrėdavo. „Trisdešimt dvejus metus tokį darbą dirbu – niekada nieko panašaus nesame iškasę. Išsigąst tai neišsigandome, tik smalsu buvo“, – teigė darbų vadovas.

Ne kapinių vieta

Už kelių dešimčių metrų nuo radinio vietos sodybą turinti šešiasdešimt septynerių metų Nijolė patikino netoli Naujamiesčio gyvenusi nuo pat vaikystės, tačiau toje vietoje buvusių kapinių nepamenanti. „Sekundės“ kalbinta moteris spėjo, kad žmones šalia kelio galėjo užkasti karo laikų žudikai.

„Dar vaikai būdami tose vietose lakstydavom, pamenu, buvęs kažkoks tvenkinys, susidariusi lyg pelkė tokia, toliau per upę ėjęs medinis tiltas. Jeigu būtų buvusios kapinės, tėvai būtų papasakoję, nes visuomet aprodydavo visokias žydų ar karių kapvietes. Galbūt toje vietoje ką nors per karą nušovė ir pakasė“, – kalbėjo Nijolė.

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos vyresnysis paveldo specialistas Petras Juknevičius patvirtino, kad šalia į Upytę vedančio keliuko kapinyno būti negalėjo.

„Ten kapinyno niekada nebuvo, galbūt užkasti pokario laikais sušaudyti asmenys“, – svarstė P.Juknevičius.

Panevėžio rajono policijos komisariato atstovė spaudai Vaida Karalevičienė informavo, kad rasti kaulai atiduoti teismo medicinos ekspertams. Po tyrimo turėtų paaiškėti, kokias paslaptis slėpė žemė.