Kokio tipo moterys ir vyrai geidžiamiausi Lietuvoje ir svetur, DELFI aiškinosi su pažinčių portalų lankytojais apklausoje, kurią atliko internetinė pažinčių svetainė flirtas.lt.

Kaip parodė apklausa, lietuviams vyrams išvaizda itin svarbi, tačiau papildomi kilogramai mažai rūpi. 47 proc. vyrų nurodė, kad moterys su apvalumais jiems patinka, dar 23 proc. teigia, kad jiems nesvarbus merginos svoris. Vis dėlto trečdaliui apklaustųjų moteriški apvalumai būtų kliūtis.

Kritiškiausi moters išvaizdai – bendraamžiai

Nepriklausomai nuo moterų amžiaus, dauguma jų įsitikinusios, kad būtent jų bendraamžiai kelia aukščiausius reikalavimus išoriniam moters grožiui. Jaunesnių respondenčių teigimu, griežtesni jų išvaizdai jaunesni, vyresnės sako priešingai, kad ypatingą dėmesį į tai kreipia vyresni.

Vis dėlto, apklausos dalyvių manymu, ir jaunesni, ir vyresni už jas vyrai yra atlaidesni idealių standartų neatitinkančioms išvaizdos detalėms. Aukščiausius reikalavimus kelia bendraamžiai.

Ko nori turtingi ir jauni

Moterys buvo paprašytos nupiešti paveikslą vyro, kuris pirmenybę kelia moters išvaizdai, o ne charakterio savybėms. Kaip paaiškėjo, tai yra jaunas, dideles pajamas gaunantis vyras. Būtent taip gražuolių medžiotoją mato 68 proc. apklaustųjų. 

Kaip parodė vyrų apklausa, išorinis grožis – pagrindinis jų kriterijus renkantis partnerę, ir tai nepriklauso nuo amžiaus, socialinio statuso, gyvenamosios vietos. 55 proc. apklausos dalyvių vyrų nurodė, kad išvaizda jiems svarbiausia (10 balų) arba labai svarbi (8 balai).

Kur lietuvaičių apvalumai – privalumai, o ne kliūtis

Pažinčių svetainių lankytojų apklausos duomenimis, merginos ir moterys įsitikinusios, kad apie Viduržemio jūrą gyvenantys vyrai labiausiai grožisi jų moteriškomis formomis. 

40 proc. respondenčių nurodė, kad turkai, graikai, italai, ispanai ir jų kaimynai moteriškus apvalumus mato kaip privalumus, o ne trūkumus. Nuo jų nedaug atsilieka Vakarų Europos ir JAV gyventojai – 30 proc. merginų ir moterų nurodė, kad būtent šių šalių gyventojams labiausiai patinka dailioji lytis su apvalumais. 22 proc. minėjo Rusiją, Baltarusiją ir kitas NVS šalis, 8 proc. Skandinaviją.

Meilės geografija

Dviejų trečdalių dailiosios lyties respondenčių nuomone, meilei geografija nesvarbi – antrąją pusę jos pasiruošusios sutikti ir užsienyje. Trečdalis tyrimo dalyvių netiki, kad užsienietis vyras gali tapti jų gyvenimo palydovu.

Paklausus, kuriose šalyse ieškotų savo išrinktojo, merginų nuomonės išsiskyrė.

Kaip sako pažinčių svetainės flirtas.lt rinkodaros vadovas Audrius Vrubliauskas, kiekviena mergina susidariusi individualų tobulo vyro portretą. Tai liudija ir apklausos rezultatai: antrųjų pusių lietuvaitės ieškotų visame pasaulyje – nuo Pietų Korėjos iki JAV, nuo Kanados iki Naujosios Zelandijos. 

Vis dėlto, dalis moterų nurodė, kad jų antrąja puse gali tapti tik lietuvis.

Kokių šalių vyrai – pagrindiniai konkurentai

Vyrai didžiausią konkurenciją dėl lietuvaičių jaučia iš vyrų, kilusių nuo Viduržiemio jūros šalių.

Kita vyraujanti nuomonė: nesvarbu, iš kurios šalies yra vyras, jei jis yra išsilavinęs ir gali finansiškai išlaikyti antrąją pusę, vadinasi, yra stiprus konkurentas, turi daug galimybių pavergti lietuvaičių širdis.

Iš moters reikalauja daugiau, nei iš savęs

Klausiami, ar nėra taip, kad jie moterims kelia per aukštus reikalavimus, vyrai buvo savikritiški. Trečdalis apklaustųjų pripažino, kad lietuviai vyrai sau kelia mažesnius reikalavimus, bet iš moterų tikisi daugiau. Dar trečdalis teigė, kad abi lytys vieni kitiems kelia nepagrįstai aukštus reikalavimus. Likęs trečdalis tvirtino, kad yra priešingai – moterys vyrams kelia neįmanomus išpildyti reikalavimus.

Moterys į šį klausimą atsakė vienareikšmiškiau. Absoliuti dauguma respondenčių yra įsitikinusios, kad lietuviai vyrai iš jų tikisi per daug ir per mažai patys dėl jų stengiasi. Tik nedidelė dalis apklausos dalyvių pripažino, kad moterys vyrams kelia ne mažesnius reikalavimus nei vyrai joms.

Svajonių vyras

„Kai paprašėme nurodyti, koks yra jų svajonių vyras, merginos ir moterys nesikuklino, – apklausą komentavo A. Vrubliauskas . – Bene dažniausiai pasitaikantis atsakymas – turtingas, lyderis, vyriškas ir gražus ar bent save prižiūrintis“.


Be minėtų savybių idealus vyras turėtų būti: atviras, nuoširdus, ištikimas, mylintis, džentelmeniškas, protingas, sportuojantis, be žalingų įpročių, paprastas, dėmesingas, patikimas, aukštesnis už merginą, nepavydus, priimantis merginą, kokia ji yra, komunikabilus, išsilavinęs ir ne per daug pavydus. 

Pagarba, ištikimybė, rūpestis nėra prioritetai

Vyrai, paklausti, ko iš jų reikalauja lietuvės moterys susivienijo – pinigų, „visko“, tobulos išvaizdos. Retas stipriosios lyties atstovas jaučia, kad moterys iš jo norėtų sulaukti pagarbos, ištikimybės, stabilumo ar rūpesčio.

Apibendrindamas apklausą pažinčių svetainės flirtas.lt rinkodaros vadovas pastebėjo, kad tiek vyrai, tiek moterys vieni kitiems kelia pernelyg aukštus reikalavimus. „Kartais juos visus atitinkančių žmonių neįmanoma surasti. Visi turime ir gerų, ir neidealių savybių, todėl privalome išmokti jas vertinti ir gerbti priešingoje lytyje“, – mano A. Vrubliauskas. 

Apklausoje, kuri buvo atlikta 2014 m. spalio viduryje, dalyvavo 1740 vyrai ir moterys, antrosios pusės ieškantys bent vienoje lietuviškoje pažinčių svetainėje. Respondentų amžius 18-65 metai.