Pateko į STT tyrimą

Jei ne planuojamos statybos, tikėtina, UAB „Dobilo daigas“ nebūtų nutarusi šalinti šalia paminklo J. Basanavičiaus gatvėje augančius medžius.

Vilniaus miesto savivaldybė dar 2021 m. išdavė statybos leidimą pastato rekonstrukcijai.

„Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija informuoja, kad 2021-06-01 Vilniaus m. savivaldybės administracija išdavė statybą leidžiantį dokumentą rekonstruoti maitinimo paskirties pastatą, esantį J. Basanavičiaus g. 14A, Vilniuje“, – Delfi nurodė Statybos inspekcijos atstovė Rasa Kėkštienė.

Kaip išsiaiškino Delfi, statybos leidimą išdavė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Poskyrio vedėja Diana Bulava. Delfi šaltinių duomenimis, ji figūravo 2021 m. pabaigoje Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrime, kai Vilniaus miesto savivaldybėje buvo apčiuoptos schemos, kurios, kaip nurodė STT, turi korupcijos bruožų.

Delfi tyrimą apie tai galite rasti čia.

2021 m. kilo skandalas, kai statybos leidimų išdavimo srityje, už kurią tiesiogiai atsakingas Vilniaus miesto vyr. architektas Mindaugas Pakalnis, STT apčiuopė giliai įsišaknijusią korupcijos schemą.
Mindaugas Pakalnis

Kaip 2021 m. gruodį nurodė STT, ikiteisminiame tyrime įtarimai yra pareikšti devyniems Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojams.

Specialiųjų tyrimų tarnyba daugiau nei metus vykdė tyrimą, kuriame pavyko atskleisti korupcinę schemą valstybės institucijose, atsakingose už teritorijų planavimą ir statybų valstybinę priežiūrą.

„Įtariama, kad valstybės tarnautojai per tarpininkus priimdavo kyšius įvairiose teritorijų planavimo, dokumentų rengimo stadijose: išduodant statybos leidimus, viešinant, derinant projektus, priduodant įvairius NT objektus“, – nurodė STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas.

Ikiteisminio tyrimo metu siekiama nustatyti, ar valstybės tarnautojai priimdavo kyšius už teisėtą veikimą, vykdant įgaliojimus, ar už neteisėtą. Tai yra dirbtinai sudarant biurokratines kliūtis, tokiu būdu netiesiogiai provokuojant, ar reikalaujant duoti kyšius.

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, neteisėto praturtėjimo bei pinigų plovimo. Ikiteisminiame tyrime yra nustatyta virš 80 nusikalstamos veikos epizodų, tiriama virš 150 nusikalstamų veikų. Nustatyta per 60 galimų įtariamųjų, iš kurių 20 valstybės tarnautojų“, – sakė D. Balčiūnas.

Delfi dalijasi D. Bulavos pasidalintu komentaru, kuriame ji detalizavo, kaip šiuo konkrečiu atveju buvo išduotas statybos leidimas.

„2021 m. būnant Statybų leidimų poskyrio vedėja, darbdavys suteikė man įgaliojimą (toliau – Įgaliojimas) pasirašyti suformuotus statybą leidžiančius dokumentus (toliau – SLD) ir registruoti juos atitinkame registre. Norėčiau atkreipti dėmesį, kad nei Įgaliojimas, nei mano pareigybės aprašas nesuteikė funkcijos tikrinti projektų sprendinius.

Statybą leidžiantis dokumentas (adresu J. Basanavičiaus g. 14A, Vilnius), buvo pasirašytas pritarus šioms institucijoms, kurios informacinėje sistemoje Infostatyba gavo paraišką tikrinti minimo projekto sprendinius: Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės Kultūros paveldo apsaugos skyrius, Vilniaus miesto savivaldybės Miestovaizdžio skyrius, Nacionalinio visuomenės sveikatos centras, Vilniaus miesto savivaldybės Statybos reglamentavimo skyriaus architektas ir inžinierius, Telia Vilnius, AB Energijos skirstymo operatorius, Lietuvos žmonių su negalia aplinkos pritaikymo asociacija, SĮ Vilniaus planas.

Tačiau pirmiausia yra tvirtinami projektiniai pasiūlymai, už kuriuos atsakingas Miesto planavimo ir architektūros skyrius. Projektinius pasiūlymus derina ir tvirtina savo parašu vyr. architektas M. Pakalnis. 2019 m. buvo patvirtinti projektiniai pasiūlymai (adresu J. Basanavičiaus g. 14A, Vilnius) M. Pakalniu.

2020 m. buvo išduotas Kultūros paveldo tvarkybos leidimas. Noriu pabrėžti, kad Statybų leidimų poskyris (dabar neegzistuoja poskyris) pagal savo funkcijas neišdavinėjo medžių kirtimui leidimų. Statybą leidžiantis dokumentas buvo išduotas pastato rekonstravimui“, - teigė D. Bulava.

Specialiųjų tyrimų tarnyba

Statybos inspekcija pradėjo tyrimą

Savo ruožtu Statybos inspekcijos atstovė R. Kėkštienė Delfi trečiadienį nurodė, kad Statybos inspekcija pradėjo Vilniaus miesto savivaldybės išduoto statybos leidimo teisėtumo patikrinimą. Kalba eina apie šalia R. Gary paminklo esantį pastatą J. Basanavičiaus g. 14A.

„Informuojame, kad šiuo metu, atsižvelgiant į 2023-07-21 gautą Vilniaus apygardos prokuratūros prašymą, Statybos inspekcijoje yra atliekamas SLD teisėtumo patikrinimas“, – teigė R. Kėkštienė.

Kultūros paveldo departamento atstovė Jūratė Mičiulienė taip pat Delfi teigė, kad departamentas aiškinasi statybos leidimo išdavimo aplinkybes.

„Dėl leidimų, jų derinimo šiuo metu mūsų specialistas rengia pažymą, nagrinėjasi visus dokumentus“, – teigė J. Mičiulienė.

Dėl M. Pakalnio žadėjo sprendimą

Kaip rašė ELTA, leidimą kirsti aplink R. Gary paminklą esančius medžius įmonei „Dobilo daigas“ išdavė vyriausiasis Vilniaus miesto savivaldybės architektas M. Pakalnis. Kaip tik dėl to aktyvistai, susirinkę į protestą prie R. Gary paminklo, reikalavo M. Pakalnį atleisti iš darbo.

Vis dėlto rinkiminiu laikotarpiu V. Benkunskas buvo kalbėjęs, kad M. Pakalnio pareigos galėtų būti pakeistos.
Susirinkimas prieš devynių medžių iškirtimą

Šią savaitę ELTA rašė, kad prieš rinkimus vyriausiąjį Vilniaus miesto architektą M. Pakalnį pareigose planavęs pakeisti meras V. Benkunskas šiuo metu sako, kad atsisveikinimo su šiuo darbuotoju aplinkybių nėra linkęs viešai aptarinėti.

„Suprantu ir girdžiu gyventojų klausimus, į visus juos reaguoju, tačiau viešai aptarinėti konkrečių asmenų darbo rezultatų neketinu ir manau, kad tai prasilenkia su darbo etika ir mano, kaip įstaigos vadovo, pareigomis“, – Eltai perduotame komentare teigė V. Benkunskas.

Prieš tapdamas Vilniaus miesto meru V. Benkunskas „Žinių radijui“ teigė, kad M. Pakalnio vyriausiojo architekto pozicijoje nematytų, nes, kaip teigė jis, šioje srityje reikia pokyčių. „M. Pakalnį matau kaip savivaldybės darbuotoją – jis talentingas architektas. Bet funkcijų peržiūrėjimas jo atžvilgiu galėtų būti – M. Pakalnį daugiau matyčiau kaip vizionierių, kuris formuotų ilgalaikę miesto perspektyvą, o administracinė našta galbūt būtų skirta kitiems administracijos darbuotojams“, – prieš antrąjį Vilniaus miesto mero rinkimų turą „Žinių radijui“ teigė V. Benkunskas.
Susirinkimas prieš devynių medžių iškirtimą

Medžius Naujamiesčio mikrorajone kirsti ketina UAB „Dobilo daigas“. Įmonės vadovė, Registrų centro duomenimis, yra Karolina Pakeltytė, akcininkas – Irmantas Rimas.

Įmonės pelno (nuostolių) ataskaitoje nurodyta, kad 2021 m. įmonė dirbo nuostolingai. Jos pajamos siekė 11180 Eur, nuostolis – 12431 Eur. 2020 m. pajamos buvo 13708 Eur, pelnas – 4096 Eur. Finansinė ataskaita už 2022 m. dar nėra pateikta.

Primename, kad pasirodžius informacijai, jog Vilniuje, Naujamiestyje, planuojama pašalinti aplink prancūzų rašytojo R. Gary paminklą esančius 9 medžius, viešojoje erdvėje kilo pasipiktinimas.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovų teigimu, miestas nesutiko su įmonės prašymu kirsti medžius, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas patvirtino bendrovės teisę dar kartą kreiptis dėl medžių šalinimo.

V. Benkunskas praėjusią savaitę pripažino, kad teisinių priemonių sostinės J. Basanavičiaus gatvėje planuojamiems kirsti medžiams išsaugoti nėra. Todėl, anot mero, savivaldybė sieks medžius pripažinti kultūros paveldo objektu – dėl to į Kultūros paveldo departamentą, pasak V. Benkunsko, jau kreipėsi kultūros ministras Simonas Kairys.

Medžių kirtimą planuojanti atlikti bendrovė „Dobilo daigas“ organizavo susitikimą su gyventojais. Visgi įmonės atstovai jame nepasirodė.

Situacijos patikrinimą, po kurio bus sprendžiama, ar taikyti viešojo intereso gynimo priemones, atlieka prokuratūra. Sostinės meras V. Benkunskas trečiadienį taip pat kreipėsi į Prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo tyrimo, verslininkams ruošiantis kirsti Naujamiestyje, aplink R. Gary paminklą, augančius medžius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)