Šis renginys ypatingas tuo, kad jame visi dalyviai: amatininkai entuziastai, kariniai istoriniai klubai pristatys vieno šimtmečio, XIV amžiaus, LDK ir tuometinių jos kaimynų bei priešų, amatus, buitį, karybą bei papročius. „Ši epocha nėra populiari pasaulinėje istorinėje rekonstrukcijoje, o mūsų tautai ir valstybei yra be galo svarbi – tai Lietuvos galybės aukso amžius. Vytenis, Gediminas, Kęstutis ir Algirdas, Vytautas – mūsų didieji kunigaikščiai savo kovingumu, išmintimi ir galinga dvasia žinomi visai Europai, tūkstančius kilometrų vedę narsius vyrus į pergalingus žygius “, - teigia renginio organizatoriai.

Neatsitiktinai pasirinkta ir festivalio vieta – Medininkų pilis, kuri po trejų metų restauracijos ir rekonstrukcijos (I-aisis etapas), atveria vartus jau rugsėjo 27 dieną. „Tai viena didžiausių, geriausiai išlikusių ir seniausių Lietuvos pilių, nepelnytai pamiršta tvirtovė, stovinti Baltarusijos pasienyje. Didžioji dauguma Lietuvos gyventojų, neišskiriant ir Vilniaus miesto bei rajono, net nežino, kad visai čia pat yra puikiai išlikusi, o dabar jau atrestauruota XIV a. pilis. Tad pagrindinis mūsų tikslas – gyvosios istorijos būdu pristatyti Lietuvos žmonėms ir šalies svečiams Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorinio laikotarpio kultūrinį paveldą, materialųjį ir dvasinį gyvenimą ką tik restauruotoje Medininkų pilyje“, - sako rengėjai.

Pilies erdvė renginio metu suskirstyta į amatininkų miestelį, karių stovyklą ir žirgų aptvarą. Visą dieną amatininkai pristatinės XIV amžiaus amatus, čia pat dirbs, dalinsis patirtimi su žiūrovais, prekiaus. Be puodžių, peilininko, kalvės, juostų audimo ir siūlų verpimo, žalvario liejimo bei apdirbimo ir kitų XIV a. amatų demonstravimo aludaris virs alų ir kvies į Sambares – tikro alaus ragautuves. Kiaurą dieną galima bus šaudyti iš lanko, savo taiklumą išbandyti mėtant akstį, dalyvauti medžiotojų penkiakovėje, susirungti komandinėse beginklių rungtynėse, virti midų ir jo paragauti. Bus prekiaujama kulinarinio paveldo patiekalais.

Karių stovykloje visą dieną eksponuojama XIV amžiaus LDK kariuomenės ir Teutonų Ordino šarvuotė ir ginkluotė, kurią bus galima pasimatuoti. Žirgų aptvare bus galima pajodinėti archajiškų Europos veislių žirgais (žemaituku, islandu ir mustangu).